”Norul” gordian

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Recent, am fost al 73-lea, „fără loc”, pe o listă întocmită de primii veniţi să se înscrie pentru un examen de computer tomograf. Ca la cozile la butelii de pe vremea ailaltă, lista se făcuse din seara precedentă. Nu te mira, căci în România stai la coadă nu numai ca să primeşti ceva, ci şi ca să ţi se ia. Libertatea, de exemplu! Întâi Intri, apoi te scot cu cătuşe, te anchetează, după care te eliberează. Ai fost totuşi cinstit? Sau… influent? Cine ştie? Mulţi dintre cei cu averi enorme în stradă, realizate „din economii”, umblă liberi, iar alţii intră la rece pentru greşeli pe la licitaţii.

De fapt, nu mai e nicio ruşine să fii chemat la DNA, e chiar un exemplu de notorietate publică. Au fost aici prim-miniştri, miniştri, mahări în general. Acum am văzut pe ecrane coada de doamne şi domni, convocaţi, anchetaţi, dar şi martori sau reclamanţi, care aşteptau laolaltă pe treptele DNA. Se purtau precum nişte şcolari aşteptându-şi rândul la îngheţată, ghiduşi, parcă gâdilându-se.

Ca şi la tomograful „meu”, nu era treaba specialiştilor dinăuntru cum se organizau cei de afară. Liviu Dragnea se putea chiar piti din coadă, lăsând la vreun ţâşti-bâşti din partid lista întocmită de primul sosit la DNA, căci are partid mare. Dar de ce să se ruşineze un convocat, dacă până şi judecătorii Curţii Constitiţonale au trecut pe la DNA, anchetaţi cu lunile? Şi absolviţi. Uniunea Naţională a Judecătorilor îi cerea public, ieri, procurorului-şef al DNA şi liderilor de opinie, să lase „presiunile” asupra Curţii! Păi, vrea Curtea să mai îmblânzească lupta anticorupţie, ca să dregem imaginea externă? Şi vrea şefa procurorilor să obţină cu forţa continuarea numeroaselor anchete?

De fapt, o anchetă chiar îţi sporeşte prestigiul! Să ne mai mirăm de ce au fost votaţi candidaţi anchetaţi, ba unii ţi-au ales primar pe un „locuitor” al arestului? Oamenii s-au săturat de teorii! Primarii "legişti", care scuipă-n sân, nu prea isprăvesc ceva!

Un faimos primar brăilean interbelic, Radu Portocală (avocat, senator, ministru), se plângea că, în timp ce un bancher răspundea de sume uriaşe depuse de public, primarului nu i se dădea încredere nici cât să atribuie direct lucrări: procedurile licitaţiilor erau deci lente şi la sfârşitul lor deja erau alte preţuri, mai mari. Nu s-a schimbat nimic!

Luni seara, pe un post tv, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara franc: nu poate destitui directorii care blochează absorbţia fondurilor europene. Ministrul care a reuşit să prindă contracte de export pentru produse româneşti în Iordania şi Turcia, preferă să nu schimbe caii căruţei din mers. Doctor în economie agrară, cu patru ani la reprezentanţa României la UE, în  Bruxelles, specialistul fusese după ´90 şef de secţie în Ministerul Agriculturii, deci îşi ştie bine şi subalternii. Distins cu Ordinul Naţional „Meritul Agricol” şi Ordinul Naţional “Meritul Diplomatic” pentru merite în negocierile de aderare la UE, ministrul dă dovadă şi de ştiinţă a practicii! Destituirea unui responsabil din agenţiile de plăţi ar încetini sau chiar  bloca plăţile către fermieri, şi-aşa chinuiţi de natură şi  birocraţie.

Nu orice primar sau ministru riscă azi să taie nodul gordian. Anchetaţi, dar aleşi, unii realizează investiţii aşteptate şi apoi se gândesc cum să facă să devină legale. Cei mai mulţi folosesc protecţia „norului” care-i învăluie şi pe cinstiţi, şi pe necinstiţi în aceeaşi sfântă bănuială.

Citit 1432 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Iunie 2016 00:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.