Minţiţi-ne frumos, dacă tot e gratuit!

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de joia trecută, noul Contract Cadru în Sănătate pentru anii 2016-2017. Textul documentului ar putea fi citit mai degrabă ca o operă de ficţiune decât ca un act oficial, având în vedere că modificările aduse faţă de vechiul contract cadru ţin mai mult de domeniul fantasticului. Dacă e să-i credem pe cuvânt pe cei care conceput noul contract, româncele asigurate în sistemul public de sănătate vor beneficia de decontarea analizelor de tip RMN la sân. Norocul nostru că în spitalele din România aparatele de rezonanţă magnetică nucleară sunt mai des întâlnite decât seringile şi că nimeni nu a fost nevoit până acum nici măcar o dată să se înscrie pe o listă de aşteptare de câteva luni pentru a-şi face un RMN. Mda.

O altă modificare din noul contract spune că minorii vor beneficia de două consultaţii gratuite la stomatolog, pe an, în loc de una singură, aşa cum se întâmplă acum. Iar pentru că banii pe care dentiştii îi primesc de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru aceste consultaţii prisosesc, nu-i aşa?, autorităţile s-au gândit, în infinita lor înţelepciune, să introducă un nou serviciu decontat, obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei. Noile măsuri vor avea efectul de a-i consolida României poziţia fruntaşă în Europa printre ţările în care copiii se bucură de o stare ireproşabilă a danturii. Vezi să nu.

În continuare, am putea umple lejer cel puţin câteva pagini despre modificările anunţate de la 1 iulie în sistemul de sănătate. Problema este însă că mare parte din aceste măsuri sunt condamnate din start să se aplice doar pe hârtie, în timp ce bolnavii vor fi în continuare obligaţi să alerge din clinică în clinică pentru a încerca să găsească un loc unde fondurile date de Casă nu s-au epuizat încă din primele zile ale lunii.

Dincolo de absurdul situaţiei, care face ca discuţia să capete, vrând-nevrând, nuanţe tragi-comice, o analiză sumară ne poate ajuta să înţelegem de ce aceste modificări nu au cum să şi fie transpuse în practică. Ideea de care cei care au conceput noul Contract Cadru nu par să fi ţinut seama este că banii sunt o resursă epuizabilă. Este un mister, deocamdată, pe ce s-au bazat autorii acestui document, când au introdus noi investigaţii şi creşterea frecvenţelor consultaţiilor gratuite la medic, de la 1 iulie, în condiţiile în care nu sunt suficienţi bani nici pentru investigaţiile şi consultaţiile prevăzute acum în lege.

Ne putem gândi că Guvernul va aloca mai mulţi bani, de la bugetul de stat, pentru a acoperi cheltuielile suplimentare implicite. Este însă puţin probabil ca acest lucru să se întâmple, având în vedere că bugetul de stat este şi aşa gâtuit de măsurile de relaxare fiscală intrate în vigoare de la începutul acestui an, pe de o parte, şi de creşterea salariilor bugetarilor, pe de altă parte.

În loc să promită luna de pe cer, mai onest din partea autorităţilor ar fi fost să prelungească actualul Contract Cadru şi să găsească în schimb surse suplimentare de bani, pentru a reduce subfinanţarea care presează acum sistemul. Concomitent, ar trebui luate şi măsuri concrete pentru reducerea fraudei din Sănătate. Astfel de reforme cer însă viziune şi efort, atribute total străine de cei care au deţinut până acum frâiele sistemului de sănătate.         

Citit 2385 ori Ultima modificare Luni, 20 Iunie 2016 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.