Administraţie locală şi avioane

Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Dac-aş fi consilier local, cred că n-aş avea prea multe motive să fiu mândru de primele primele hotărâri pe care le-am votat: două alocări de bani de la bugetul local pentru acoperirea unor „găuri”. Peste 3,7 milioane de lei pentru pierderile aferente soluţiei păguboase de furnizare a apei calde în sistem centralizat, şi alte 4 milioane de lei pentru că societăţii Transurb i s-a calculat prea ieftin preţul pe kilometru parcurs de autobuze şi tramvaie. Şi într-un caz, şi în celălalt, nu e decât începutul. Cele 3,7 milioane nu acoperă decât pierderile pe două luni, aprilie şi mai! Ori vara e lungă, iar la capătul ei aşteaptă de-a dreptul iarna, că toamna, la cât e de scurtă, nici nu se mai bagă de seamă… Iar în cazul Transurb, cele 4 milioane nu înseamnă decât compensaţia pe opt luni ale anului trecut, şi va mai fi nevoie de o alocare de încă 2,3 milioane de lei compensaţie pentru perioada 1 ianuarie - 8 mai 2016.

Fireşte, nimeni nu-i obliga pe aleşi să fie de acord cu astuparea găurilor. Ar fi putut la fel de bine să se abţină ori să se împotrivească. Rezultatul? Gălăţenii dependenţi de Calorgal şi CET ar fi rămas fără apă caldă, iar Transurb, cu conturile blocate de un executor judecătoresc, nu mai avea cu ce scoate pe trasee etuvele pe roţi pe care le gălăţenii le aşteaptă minute lungi, dogoriţi de soare, în staţiile fără refugii...

Dacă-aş fi fost consilier local mi-ar fi fost jenă să spun, asemenea unui distins şi tânăr politician, că gălăţenii călătoresc în „condiţii derizorii” şi că habar nu am ce prevede contractul pe baza căruia Transurb a prestat serviciile de transport anul trecut, când nu eram ales local. Şi să mă stropşesc la consilierul care mi-a atras atenţia că necunoaşterea legii locale nu e o scuză şi că treaba asta se face prin studiu individual...

Dacă aş fi fost consilier local mi-aş fi adus aminte că s-a încheiat de-o lună campania electorală şi că declaraţiile politicianiste sau populiste nu-mi mai folosesc nici măcar la imagine. Ba chiar le pot provoca auditorilor indigestie intelectuală.

Dacă aş fi fost consilier local mi-ar fi plăcut ca primele decizii pe care le iau să fie unele care să revoluţioneze viitorul Galaţiului! De pildă construcţia, la Galaţi, a unui aeroport. Unul care să se asorteze cu podul pe care l-am găsit pe desktopul laptopului meu de consilier. Şi la fel aveau şi vecinii mei pe ecrane! Nu, nu vorbesc despre aeroportul cargo, al cărui studiu de prefezabilitate a fost cică făcut, în mandatul primarului Marius Stan, ci unul adevărat.

De ce tocmai un aeroport? Păi până mai facem nişte munţi de studii pentru tunel pe sub Dunăre sau pod peste fluviu, şi alţi munţi de studii pentru vreun drum expres, o autostradă sau măcar o centură ocolitoare, pe care, la fiecare patru ani, le trasează pe hartă, Guvernul, s-ar putea să vină peste noi teleportarea. Aia din "Star Trek". Aşa că mai bine o luăm noi înaintea ei şi aprobăm direct un aeroport?! Doar a scris la ziar că acum 90 de ani era inaugurată prima linie aeriană internă şi că oraşul a avut aeroport civil vreme de 35 de ani până când a fost desfiinţat…

Noi, ce, suntem mai proşti? Că uite, primul pas s-a şi făcut: avem o copertină de aeroport - „cozorocul” de la noua Primărie! Avioanele ne mai lipsesc! Administraţie locală şi avioane!

Citit 1542 ori Ultima modificare Joi, 07 Iulie 2016 14:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.