Parfum de nesimţire

Evaluaţi acest articol
(38 voturi)
10 comentarii

E 7,15. Apa rece probabil s-a oprit deja (şi) pe strada mea. Mi-e groază. Nu-s vreun matinal de fel, dar azi m-am trezit cu noaptea-n cap, ca să fac duş. Sunt convins că şi voi. Iar acum ba ne mai uităm pe Facebook, ba citim ziarul, la cafea. E prea târziu să ne mai băgăm la loc în pat şi prea devreme ca să plecăm la serviciu. Bine, adevărul este că nu ne-am strâns chiar toţi gălăţenii în cercul asta strâmt. Propun să îi considerăm absenţi motivat pe cei cărora astăzi nu li se opreşte apa rece. Ei or să poată face duş oricând. Cât despre toţi ceilalţi care oricum nu se prea spală… pe ei n-avem decât să-i lăsăm în continuare să sforăie. Leac de cojocul nesimţirii încă nu s-a inventat.

Ieri-dimineaţă, două colege care abia intrau în redacţie tunau şi fulgerau, scoase din pepeni de nespălaţii lângă care fuseseră nevoite să circule, în autobuz. „Da nu erau, nene, din ăia care n-apucaseră să facă duş, dimineaţă. Nuu! Puţeau de parcă nici nu i-a prins ploaia, vara asta! Îmbâcsiţi, din ăia de ţi se întoarce stomacul pe dos când se apropie de tine!”. Ei, poftim, îmi ziceam, ce mai noutate: cel puţin vreo jumătate dintre noi nu se spală!

Tot ieri, dar mai spre prânz, încă prea puţin convins că poate fi chiar atât de rău în autobuz, am luat un "11" vreo două staţii, de pe Domnească până în Piaţa Centrală. Şi m-am convins repede că m-am băgat în chestia asta fără să mă gândesc suficient la consecinţe.

Autobuzul puţea a transpiraţie, chit că circula mai mult gol. Tapiţeria scaunelor, aerul, gemurile, garniturile, toate emanau miros de acru şi de stătut. Gemuri deschise? Nici pomeneală! Am deschis eu un ochi de geam, dar din spatele meu a venit, imediat, un bătrân cu tricoul  ud leoarcă, lipit de spinare, şi l-a închis înapoi, cu gesturi demonstrative. Era unul din cei doar vreo 10-12 călători. Aer condiţionat? N-o să vedem în veci, din cauză că – aşa cum a subliniat în repetate rânduri conducerea Transurb Galaţi – staţiile din Galaţi sunt prea scurte ca să se răcească în autobuz. Şi chiar dacă s-ar răci suficient, tot n-ar fi bine pentru noi, călătorii, din cauză că diferenţa de temperatură ar fi prea mare şi ne-ar putea îmbolnăvi, spuneau aceiaşi specialişti în transport public şi medicină umană. Şi apoi lasă, că puţină transpiraţie maturată de la o staţie la alta n-a omorât pe nimeni, nu-i aşa? Mi-am găsit loc, din primul minut de călătorie, undeva în partea din spate a autobuzului.  Am zis să sufăr acolo, potolit. Din păcate, din staţia de pe Gării, a urcat un domn îmbrăcat de vară, cu servietă şi pălărie de pai. S-a proptit lângă mine, şi-a luat poziţia pe culoarul dintre scaune, iar când a ridicat mâna, ca să se prindă de bară, am zis că mă ia cu leşin. Mi s-au încleştat fălcile şi probabil că m-am înverzit. Am plecat spre partea din faţă a autobuzului, unde am stat cale de o staţie lângă o bătrână corpolentă, îmbrăcată într-o bluză neagră sintetică,  pătată toată la subţiori de transpiraţie. Despre mirosuri, ce să mai vorbim... O soluţie ar mai fi fost să mă dau pe lângă grupul de adolescenţi îmbrăcaţi lejer, dar după feţele scârbite, mi-am dat repede seama că şi ei fugeau de toți cei care le dădeau târcoale, de teama vreunor noi torturi olfactive. În faţă la CNVA, pe Bălcescu, am cedat şi am coborât.

S-a făcut 7,30. Treaba o încep puţin mai târziu. Şi dacă mi-ar plăti cineva să mă urc în autobuz, azi când jumătate din Galaţi n-are apă rece, tot pe jos m-aş duce la muncă...

Citit 10041 ori Ultima modificare Marți, 05 Iulie 2016 20:28

10 comentarii

 • postat de Probabil ca bosorogul... Miercuri, 06 Iulie 2016 22:18 78.96.255.*** Link la comentariu
  0
  1

  care v-a inchis geamul era subventionat de primarie , pentru transport gratuit.

  Raportează
 • postat de Galatean Miercuri, 06 Iulie 2016 18:27 82.78.253.*** Link la comentariu
  0
  2

  In maxi-taxi nu se urcau nespalatii? Era vre-un filtru la usa cumva? :) :) :)

  Raportează
 • postat de viper Miercuri, 06 Iulie 2016 10:49 5.13.229.*** Link la comentariu
  9
  3

  poate nu stiti dar sint zone in care nu este nici apa rece nici calda asa ca nu e de mirare ca-s multi nespalati daca n-au cu ce .daca esti si batrin zici mersi daca ai apa carata de la cisterna pt mincare si spalat vase ca de igiena personala nu vad cum poate cara atita pt asta

  Raportează
 • postat de CICI Miercuri, 06 Iulie 2016 10:34 188.26.127.*** Link la comentariu
  0
  11

  Si sa-i vezi pe cei care dintr-un reflex tampit, isi baga degetele in gura pentru a numara bani, a desface o punga sau a numara niste hartii !
  Asta pe langa transpiratie, unghii negre si miros de gura de canal...
  Dar BMW-ri pe strada...oho !

  Raportează
 • postat de eu Miercuri, 06 Iulie 2016 09:04 5.13.195.*** Link la comentariu
  3
  20

  Romanii - singura natiune care se imbolnaveste de curent. Tinem geamurile inchise in permanenta ca sa pastram mirosul inauntru .... Din restul de 6 miliarde si ceva nu sufera nimeni de curent, cu exceptia romanilor

  Raportează
 • postat de Coco Chanel Miercuri, 06 Iulie 2016 08:57 5.13.179.*** Link la comentariu
  13
  6

  S-a vrut transport civilizat, fara maxi-taxi iar Transurb si-a asumat responsabilitatea asta ......... Acum avem transport "civilizat", de ce ne plangem ?!

  Raportează
 • postat de Cititor Miercuri, 06 Iulie 2016 08:28 109.166.130.*** Link la comentariu
  18
  5

  Acest articol face parte din serialul "Ucideti-i pe batrani? Ca de realism nici nu poate fi vorba.

  Raportează
 • postat de crt Miercuri, 06 Iulie 2016 08:15 5.2.209.*** Link la comentariu
  6
  3

  Replica celebra: in Olanda autobuzele nu au aer conditionat este o minciuna de mari proportii. Ganditi-va la faptul ca: desi este o clima mai rece (in comparatie cu cea din Ro) este foarte mult umezeala. Nici un olandez nu ar merge intr-un astfel de mediu fara un aer conditionat care sa mentina o temperatura constanta intr-un mediu inchis.

  Raportează
 • postat de lia Miercuri, 06 Iulie 2016 07:34 5.13.234.*** Link la comentariu
  3
  9

  Ahahahahaha problema nu e numai lipsa aerului conditionat din autobuz ci a nespalatilor. Daca mai pune si aer in masini nu face decat sa vanture in tot autobuzul acreala imputitilor. Se pare ca o mare parte din galateni ar trebui invatata sa se spele pe corp, pe dinti, sa fol deodorant si cand urca in mijlocul de transport si cand se duce la doctor sau plateste facturi nu numai in zi de sarbatoare.
  Nici la mine nu a oprit apa inca :))) si sper sa nu o opreasca ca e tare rau

  Raportează
 • postat de Un gălățean care nu circulă cu TRANSURB Miercuri, 06 Iulie 2016 07:32 95.76.33.*** Link la comentariu
  0
  13

  Problema „aromelor” mai mult sau mai puțin plăcute din mijloacele de transport în comun nu e de ieri de azi ci de când acestea există. Interesant e că autorului îi mută nasul din loc numai gălățenii ce au trecut de o anumită vârstă. Nu circul cu autobuzul, dar nu de mult am stat la rând într-un spațiu închis în care temperatura depășea lejer 40 de grade C. Vârsta maximă a celor înghesuiți acolo nu depășea 30 de ani. Un miros pestilențial m-a întâmpinat când am intrat în încăpere. Se deosebea însă de cel descris de autorul articolului prin amestecul „rafinat” de izuri de transpirație cu cele mai diverse (și mai proaste) deodorante. Situația mi-a amintit de un banc care circula vara pe vremea Împușcatului a cărui poantă suna cam așa: „miroase a kkt în pădure de brad” Bancul e de stringentă actualitate cu precizarea, necesară, că mirosurile emanate vara nu au vârstă.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.