Doi miniştri gălăţeni şi un tun de milioane

Doi miniştri gălăţeni şi un tun de milioane
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

"Eu am zis să îl bată Dumnezeu, că nu e normal ca cei care au furat din banul public enorm să râdă de fraieri ca mine" e mesajul transmis de fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu, în momentul în care a intrat la apă în dosarul Microsoft 2, către fostul şef al Fujitsu Siemens România, Claudiu Florică, intermediarul unei mari părţi a "afacerii" care a adus Guvernului României un prejudiciu de 67 de milioane de dolari.

Noroc că Dumnezeu nu bate cu parul, că altfel s-ar auzi numai strigăte de durere din Casa Poporului, dar şi din vilele luxoase ale altor actuali şi foşti demnitari, care s-au înfruptat "enorm" şi cu toptanul din banii publici, râzând de cei 19 milioane de votanţi. Că nu e zi în care să nu se înalţe astfel de blesteme la cer din partea oamenilor care se luptă cu disperarea de a trăi într-o ţară unde hoţia pe faţă a devenit trăsătură definitorie pentru aproape toţi politicienii.

Dintre cei câţiva miniştri pe care i-a dat Galaţiul în ultima vreme, doi ne-au adus deja o faimă greu de atins, şi nu la lucruri spre binele urbei sau judeţului. Numele lor se leagă de dosarul DNA cu cel mai mare prejudiciu. E vorba de Dan Nica şi Adriana Ţicău, ambii de la PSD, pentru care s-a cerut, ieri, preşedintelui României aviz de începere a urmăririi penale în dosarul Microsoft 2. Ambii sunt suspectaţi de abuz în serviciu, iar paguba pe care ar fi adus-o statului nu este deloc mică, în banii noştri ridicându-se la aproape 300 de milioane de lei, sumă care s-ar fi putut folosi lejer la construirea câtorva şcoli sau chiar a unui spital regional.

O afacere care s-a derulat pe parcursul mai multor ani, care a adunat în horă mai mulţi miniştri şi oameni de afaceri, o maşinărie care a fost unsă cu şpăgi, pentru că cei care au pus totul la cale au avut de unde. Deşi la momentul respectiv existau în România cinci firme distribuitoare de licenţe IT, cei doi gălăţeni aflaţi la cârma Ministerului Comunicaţiilor în perioada 2000-2004 au girat că Fujitsu Siemens Computers este unic distribuitor. Astfel s-a eliminat concurenţa, nu s-a mai realizat licitaţie, iar închirierea licenţelor s-a făcut la preţ dublu. Firma Microsoft a încheiat un contract prin care oferea statului un discount de 47 la sută, discount care, spun procurorii DNA, nu a mai fost acordat în realitate de către intermediarul Fujitsu Siemens Computers. Banii astfel rezultaţi s-au împărţit între diverse persoane, care au avut un rol mai mic sau mai mare în toată această afacere, care s-a dovedit a fi, în final, cel mai mare tun demascat de DNA până acum. Trist e că pe lângă oameni de afaceri, au fost implicaţi nu unul, nu doi, ci opt miniştri, asta arătând cu prisosinţă gradul înaintat de corupţie la care se ajunsese în urmă cu ceva ani. Ce se întâmplă acum şi încă nu e demascat ar trebui să ne sperie.

Cine şi cât a luat se va afla, cu siguranţă, după finalizarea anchetei. Din nefericire, cercetările merg destul de greu şi pentru că demnitarii respectivi au ştiut din timp să se pună la adăpostul altor funcţii, devenind greu de atins de către oamenii legii. Însă există speranţe, că în ciuda tuturor piedicilor, cei vinovaţi vor plăti pentru nelegiuirile lor. Poate nu suficient, dar poate astfel îi vor mai speria şi pe alţii să-şi bage mâna până la umăr în sacul cu bani publici. De luat vor mai lua, însă poate doar vor ciupi cu două degete.

Citit 2076 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Noiembrie 2016 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.