Afacerile cu statul se fac în linişte

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Unul dintre cele mai mari regrete cu care m-am ales după aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare a constat în faptul că zilele lui Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătăţii sunt numărate. Bineînţeles, obiectiv vorbind, despre acest deznodământ se ştia încă din momentul în care Voiculescu a acceptat scurtul mandat în fruntea unuia dintre cele mai dificile ministere. Totuşi, faptul că actualul Guvern urmează să fie repede înlocuit cu unul politic mă face deja să mă gândesc cu nostalgie la realizările greu de egalat ale lui Vlad Voiculescu.

Ceea ce uimeşte la încă actualul ministru al Sănătăţii este curajul cu care a vorbit despre câteva dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă sistemul medical românesc. Voiculescu a preluat portofoliul Sănătăţii, în primăvară, tocmai în momentul critic al crizei dezinfectanţilor diluaţi din spitale. Încă din acel moment, noul ministru a vorbit deschis şi pe faţă despre cele mai sensibile tare ale sistemului. Atitudinea sa a fost total opusă discursurilor adesea evazive ale predecesorilor săi. Nu e de mirare astfel că atacurile virulente la adresa sa nu au întârziat să apară. Şi acestea nu au fost puţine, venind atât din partea lumii medicale, cât şi dinspre acea parte a mass-mediei deţinută de penali.

A fost unul dintre primele semne că Vlad Voiculescu îşi face bine treaba. Exact după numirea sa, a confirmat oficial veridicitatea multora dintre afirmaţiile făcute de jurnalistul Cătălin Tolontan, în anchetele sale vizavi de scandalul HexiPharma. Voiculescu a afirmat cu subiect şi predicat faptul că sistemul medical din România este unul de tip feudal, că la originea majorităţii relelor petrecute aici se află „cancerul corupţiei”.

Au urmat dezvăluirile făcute în presă despre practica organelor date „pe ochi frumoşi” în cadrul programului de transplant. Şi în privinţa cardului de sănătate au fost aduse modificări notabile sub mandatul lui Vlad Voiculescu. Gradul de satisfacţie a pacienţilor internaţi în spital este evaluat de acum sub anonimat, şi nu în prezenţa medicului şi a asistentei, caz în care obiectivitatea bolnavului era doar un cuvânt gol. Nu în ultimul rând, site-ul ministerului arată în sfârşit decent, după ani de zile în care a părut un simplu blog prost conceput. Iar pacienţii şi aparţinătorii au de curând o linie telefonică special destinată pentru semnalarea cazurilor de corupţie din sistemul medical.

Într-un mandat de doar şapte luni, Vlad Voiculescu a reuşit să mişte lucrurile mai eficient decât au făcut-o toţi miniştrii Sănătăţii din ultimii ani. Faptul că problemele de fond vor rămâne şi după plecarea sa arată gradul de corupţie şi de ticăloşie a acestui sistem. La modul ideal, probabil că un Vlad Voiculescu ar mai avea nevoie de cel puţin două mandate întregi de muncă susţinută pentru a putea vorbi de o schimbare fundamentală a sistemul sanitar românesc.

Din nefericire pentru sănătatea noastră, rezultatele ultimelor alegeri nu sunt de aşa natură să ne facă prea optimişti în acest sens. Coaliţia politică care va numi viitorul Guvern va avea cu siguranţă grijă ca în fruntea Ministerului Sănătăţii să nu mai existe încă un Vlad Voiculescu. Nu de alta, dar afacerile cu statul se fac cel mai bine în linişte.

Citit 1642 ori Ultima modificare Duminică, 18 Decembrie 2016 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.