Ni se pregăteşte o surp(c)riză?

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Guvernul nu are de gând să acorde nici în 2018 tichete cadou, premii, indemnizaţii de vacanţă, nici cupoane sociale în învăţământ sau ajutorul de 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut, în vreme ce anumite drepturi ale poliţiştilor, militarilor şi funcţionarilor publici din penitenciare vor fi îngheţate la nivelul lunii decembrie 2017.

Munca suplimentară va fi compensată doar cu timp liber, nu cu bani, iar angajările în administraţia publică vor fi permise doar cu regula "1 la 2", respectiv la două posturi vacante va fi permisă o singură angajare. Totul este scris în proiectele de documente aferente bugetului pe anul viitor, obţinute de publicaţia Profit.ro şi semnate inclusiv de ministrul Finanţelor.

În cazul în care toate aceste măsuri nu ar fi adoptate, deficitul ar urca la 8,11 la sută din PIB, argumentează autorii documentelor. Cu alte cuvinte, deşi s-au bătut cu pumnul în piept atunci când au anunţat creşterea economică de 8,6 la sută din PIB, pentru al treilea trimestru din 2017, guvernanţii demonstrează acum că nu prea au pe ce să se bazeze cu adevărat. Cel puţin două din modificările anunţate în stabilirea bugetului pe anul viitor ne duc cu gândul la măsurile de austeritate luate după criza economică din 2008.

În primul rând, dacă proiectele rămân în forma actuală, angajările în sistemul bugetar vor fi suspendate pe tot parcursul anului viitor. Vor fi permise doar înlocuirile unor angajați, atât timp cât există o încadrare în buget. În acelaşi timp, o altă măsură de austeritate prevede ca sumele cheltuite cu bunurile şi serviciile aferente întreţinerii şi funcţionării instituţiei în 2018 să fie reduse cu zece la sută faţă de cele din acest an.

În lumina acestor date, "Tigrul Europei" pare destul de fragil economic în anul care bate la ușă. Prin măsurile adoptate, Guvernul dă impresia că se pregătește pentru un eventual nou val de recesiune economică.

De altfel, semnalele de alarmă din partea analiştilor economici din ţară şi din străinătate nu au fost deloc puţine, pe parcursul ultimelor luni. Iar a crede că România este acum mai pregătită pentru a da piept cu o nouă criză economică este la fel de iluzoriu cu a crede în existenţa statului paralel.

Citit 2029 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Noiembrie 2017 17:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.