Săptămâna Gastronomică Internațională la Dunărea de Jos

Săptămâna Gastronomică Internațională la Dunărea de Jos
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În cadrul Săptămânii Gastronomice Internaţionale, studenţii străini care învaţă limba română în anul pregătitor la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi au gătit mâncăruri tradiţionale pentru colegii lor.

Şi, cum la Galaţi studiază limba română, în vederea înscrierii la specializarea dorită, 15 italieni, 11 arabi, şapte turci dar şi câţiva ucrainieni, albanezi, o braziliancă şi o tânără din Turkmenistan, fiecare zi a săptămânii a fost dedicată unui grup. După o masă cu tradiţionalele paste şi preparate pe bază de orez, pusă la cale de grupul celor 15 studenţi italieni, a venit rândul arabilor să îşi dovedească talentul de masterchef. Recent, în sala B13 din cadrul Facultăţii de Inginerie, studenţii s-au delectat cu tabbouleh (salată cu pătrunjel, lime şi mentă proaspătă), baba ghanoush (un aperitiv pe bază de vinete cu făină de susan), kaba roz (un fel principal cu carne de oaie şi vită, asezonat cu ardei iute), kabsa (pui condimentat cu migdale şi stafide) şi delicioase baclavale. Tinerii au gustat, au împărtăşit reţete, dar şi obiceiuri legate de bucătăria orientală şi au cântat melodii tradiţionale. “Ne dorim să socializeze, să se deschidă, să înveţe unii de la alţii despre tradiţii şi obiceiuri. În plus, consolidăm cunoştinţele de limbă română, pentru că bucătarii ne divulgă reţeta şi ingredientele folosite. Cred că reuşim astfel să le mai domolim dorul de casă şi îi facem să se integreze mai bine în această comunitate multiculturală”, a declarat conf. univ. dr. Gina Necula, prodecanul Facultăţii Transfrontaliere Ştiinţe Umaniste, Economice şi Inginereşti. Profesorii implicaţi în activităţile didactice de la anul pregătitor le-a adus studenţilor să guste din bucate tradiționale româneşti: sarmale cu mămăliguţă, cârnaţi olteneşti, fasole cu ciolan şi murături, pastramă de pui şi plăcintă cu brânză. Studenții vor fi responsabili cu atmosfera: vor fi rugaţi să cânte în română. Marţi, va veni rândul turcilor să împărtăşească din secretele lor gastronomice. Acţiunea are loc în fiecare an şi îşi propune să faciliteze integrarea tinerilor străini care studiază timp de un an de zile tainele limbii române.

Citit 2377 ori Ultima modificare Duminică, 28 Ianuarie 2018 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.