Lupta dascălilor români din Ucraina pentru limba strămoşească

Lupta dascălilor români din Ucraina pentru limba strămoşească
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Publicaţia on-line Romanian Global News a Agenţiei de presă a românilor de pretutindeni - redactor-şef Alexandra Bădoi, dar şi BucPress, portal de ştiri din Cernăuţi, al jurnaliştilor de limbă română, au preluat ultimul dintre articolele noastre despre recenta ediţie, a  III-a, a "Şcolii de vară dunărene", dedicată Centenarului,  cu participarea a 50 de profesori şi învăţători din Republica Moldova şi Ucraina.

Eveniment transfontalier, repetat, al Colegiului Naţional "Costache Negri", finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, din cadrul Guvernului României - la care s-au adăugat numeroşi sponsori cu inimă mare. Neobosit motor al acţiunii a fost, ca de obicei, Asociaţia "Danubiana" Galaţi - merită lăudată dăruirea dintotdeauna a preşedintei asociaţiei, Antoaneta Crudu, secondată şi de cei doi fii, Marius şi Ionuţ - exemplu de educaţie patriotică în familie, într-un efort voluntar admirabil.

Astfel, Galaţiul a fost transformat, pentru o săptămână, într-o capitală culturală şi didactică pentru românii din trei state megieşe. Evenimentul a fost onorat de prezenţa reprezentanţilor Guvernului şi Parlamentului României, precum şi a unor personalităţi de peste Prut.

Că acum s-a vorbit parcă şi mai apăsat despre persecuţia limbii române în şcolile din Ucraina este deja încă o victorie de etapă. Este sănătos şi, în sfârşit, practic, faptul că la Ismail a fost înfiinţată, pentru a apăra drepturile strămoşeşti, "prima organizaţie pedagogică românească din regiunea Odesa" - Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Odesa. Evenimentul s-a petrecut pe 25 martie, la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail, la care am avut ocazia în anii trecuţi să particip la activităţi culturale iniţiate de Biblioteca "V. A. Urechia".

Ştirea despre organizarea dascălilor era cuprinsă într-o foaie distribuită acum gratuit participanţilor la Şcoala de vară de către editorii săi gălăţeni şi români din Ucraina. Am găsit această menţiune, care cita BucPress, portal de ştiri din Cernăuţi, Ucraina, în numărul pe martie-aprilie din foaia gratuită "Bugeac", care apare cu greu, dar apare, editată de Societatea Jurnaliştilor din Galaţi, foaie care suplineşte cu suflet şi decenţă lipsa totală a publicaţiilor tipărite de limbă română din Ucraina. Coordonator este jurnalistul gălăţean Silviu Vasilache, secondat de Natalia Ursu, coordonator al Centrului de Informare al României din cadrul Universităţii Umaniste de Stat din Ismail, cercetătorul  gălăţean Tudose Tatu, de multe ori prezent la acţiuni culturale în Bugeac - tărâm la sud de Republica Moldova, în Ucraina, cu istorie românească studiată şi de Eminescu -, Nicolae Moşu, preţuitul preşedinte al Asociaţiei culturale "Valul lui Traian" din Tatarbunar, regiunea Odesa, Cavaler al Ordinului Naţional "Pentru merit" al României, Petru Şchiopu, preşedinte al Filialei regionale Odesa a Alianţei Creştin-Democrate a Românilor din Ucraina, de asemenea Cavaler al Ordinului "Pentru merit" şi poetul Ion Bâcu, din Barta, tot în Bugeac, poliţist în retragere, cu un volum de poezie scos la Galaţi. Alături de preşedinţii Moşu şi Şchiopu, pezentă şi acum la Galaţi, a semnat atunci şi o profesoară care a suferit persecuţii pentru apărarea învăţământului în limba română: Zinaida Pinteac - profesor eminent al învăţământului public din Ucraina, preşedintă a Filialei raionale Sărata a Alianţei Creştin-Democrate. O adevărată şcoală… în iarnă!

Şi au fost multe nume pe "genericul" acestor zile, în care oaspeţii ne-au vizitat muzeele şi instituţiile de cultură: cei care au cântat, jucat sau recitat, precum cantautorul Nelu Borşan sau interpretul Gore Belanschi, cântăreţul de folclor autentic Dumitru Stroie, venit tocmai din Jina, Mărginimea Sibiului, sau ansambul "Doiniţa Covurluiului" etc.

Citeam pe BucPress - şi că Muzeul "Mihai Eminescu" din Cernăuţi continuă să se afle într-un fost coridor de 5 metri", vechea clădire fiind în reparaţii. Mai sunt multe de făcut…

Citit 2348 ori Ultima modificare Luni, 30 Iulie 2018 23:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.