Cinci colegii tehnice din Galaţi, în pericol să-şi piardă titlurile

Cinci colegii tehnice din Galaţi, în pericol să-şi piardă titlurile
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Dintre cele opt colegii tehnice din judeţul nostru, mai bine de jumătate, respectiv cinci instituţii de învăţământ, sunt în pericol să li se retragă titlul, devenind simple licee, din cauza rezultatelor slabe la examenul de Bacalaureat.

Deşi cele mai multe dintre ele au dobândit titlul de colegiu în anul 2000, Ministerul Educaţiei Naţionale a decis să aplice prevederile unui ordin din 2013 - "Metodologia de acordare a titlului de colegiu pentru unităţile de învăţământ preuniversitar". Există acolo o serie de criterii pe care trebuie să le îndeplinească respectivele instituţii de învăţământ, începând de la vârsta unităţii, dotările, performanţele corpului profesoral, proiecte cu finanţare externă, dar şi rata de promovare la examenul naţional de Bacalaureat. Respectivul ordin mai prevede că, o dată la cinci ani, colegiile sunt reevaluate şi, dacă nu îndeplinesc criteriile respective, li se revocă titlul, devenind licee.

Anul acesta se împlinesc fix cinci ani de la emiterea ordinului respectiv, iar Ministerul Educaţiei a cerut inspectoratelor şcolare din toată ţara să efectueze această reevaluare şi să trimită rapoartele la Bucureşti.

De la inspectoarea generală Mioara Enache, am aflat că, într-adevăr, s-au reevaluat toate colegiile din judeţul Galaţi, pe toate cele trei filiere - teoretică, tehnologică şi vocaţională - şi că, din nefericire, cinci dintre colegiile tehnice nu îndeplinesc criteriul legat de procentul de promovare la Bacalaureat. Este vorba de Colegiul "Paul Dimo" (Energetic), Colegiul de Alimentaţie şi Turism "Dumitru Moţoc", Colegiul "Aurel Vlaicu" (Metalurgic), Colegiul "Radu Negru" şi Colegiul "Traian Vuia" (Auto). Celelalte trei colegii tehnice care nu sunt în pericol să-şi piardă titlul sunt Colegiul  Economic "V. Madgearu", Colegiul "Elena Doamna" şi Colegiul de Economie şi Agricultură din Tecuci.

"Nu ştim nimic concret, dacă li se va retrage sau nu titlul celor cinci unităţi. Cert este că ni s-a cerut această situaţie şi s-a întocmit şi o listă cu precizări suplimentare, prin care s-a stabilit ca rata de promovare pe ultimii trei ani la colegiile tehnice să fie de peste 50 la sută. Deocamdată, se strâng încă datele din toată ţara. Vom vedea dacă se va lua o decizie finală şi care va fi aceea. Îmi pare rău pentru cele cinci instituţii, dacă vor pierde titlul", a spus Mioara Enache.

Am încercat să discutăm cu doi dintre directorii unora dintre cele mai vechi colegii tehnice din Galaţi. Mirela Niţă de la "Paul Dimo" ne-a spus că ştie de această situaţie, dar nu vrea să comenteze mai mult.

La Colegiul "Traian Vuia", am vorbit cu directorul Gelu Homner, care s-a arătat nemulţumit de situaţie, mai ales că rata de promovare a instituţiei pe care o conduce este foarte apropiată de pragul impus de minister, adică peste 48 la sută. "Sunt necăjit, pentru că la noi se munceşte foarte mult pentru a ajunge la această rată de promovare. Sper ca, totuşi, la decizia finală să se nuanţeze şi să se ia în calcul colegiile care sunt aproape de pragul impus. Mai ales că noi avem o foarte mare căutare printre absolvenţii de gimnaziu şi o bună absorbţie pe piaţa muncii a elevilor care termină aici", spune Gelu Homner. Acesta mai spune că situaţia e cumva nedreaptă, având în vedere că elevii de la profil tehnologic, care vin, de fapt, să înveţe o meserie, dau bacalaureat la fel cu cei de la teoretic, astfel că rezultatele nu au cum să fie bune în asemenea condiţii.

Citit 8404 ori Ultima modificare Joi, 20 Septembrie 2018 00:53

4 comentarii

 • postat de Akbar
  Miercuri, 19 Septembrie 2018 15:01
  188.24.193.***
  Nu mai chinuiti bietii oameni pe degeaba. Scoala obligatorie de 8 clase e suficienta. Dupa, cine vrea sa continue n-are decat, cine nu, la spalat de trenuri in Europa. Cu 10 clase obligatorii sau 8, tot acolo ajung.
  5
  3
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Miercuri, 19 Septembrie 2018 13:04
  5.12.173.***
  Scoli profesionale, ce atatea colegii?
  1
  20
  Raportează
 • postat de rahan
  Miercuri, 19 Septembrie 2018 09:29
  194.105.20.***
  Atita timp cit impuneti ore de muzica, religie, desen artistic la liceu la ce sa va asteptati? Nu am nimic cu religia dar deja e prea mult. Cei ce doresc religie pot merge la Teologic.

  Program de 7 ore + 2 ore deplasarea catre scoala nu e cumva prea mult? Mai are cineva chef de de teme acasa (inca 2-3 ore) ?

  X manuale pt. fiecare obiect pline de greseli plus impuneri ale profesorilor sa cumperi un anumit xerox cu zeci de lei ( verificati la Dunarea : profesoara de franceza cere 45ron pt. fiecare xerox al unei carti).

  Si regula este peste tot. Achizitii de manuale alternative, culegeri dar care nu sunt folosi la clasa. Daca comentezi de ce raspunsul e : " copilul sa aiba dupa ce lucra acasa !". Serios? Cind?

  Isi aduc aminte profesorii de acum cite ore aveau ei la liceu? Eu tin minte putine zile de 6 ore.

  La scoala generala 7 ore! Nu sunteti normali.
  Va umpleti de ore pe seama sanatatii copiilor. Vreti bani mai multi? Al doilea job!
  Dar stati linistiti ca roata se invirte. Daca nu vom avea copii sanatosi nu veti mai avea la cine sa predati peste citiva ani pentru ca cei pe care ii distrugeti acum vor trebui sa va furnizeze "materia prima". Mai aveti mult pina la 63 sau 65 de ani? Reflectati...

  Puteti sa dati vina pe copii ca sunt obraznici dar aceasta manifestare e data de repulsul fata de tot ce se intimpla in scoala.

  Putini sunt profesorii care isi fac treaba cum trebuie dar aceea sunt considerati paria.

  RUSINE.....
  5
  38
  Raportează
 • postat de Cu-i mai trebuie școală, la o muncă fără valoare socială și financiară ?
  Miercuri, 19 Septembrie 2018 09:01
  213.233.101.***
  La o Românie fără școală, vezi alcătuirea Guvernului, chiar nu mai contează să mai înveți, când câmpul munci din afară, dorește numai muncitori simpli, adevărat, pe bani adevărați, în euro, nu în lei autohtoni, fără valoare, bașca, salarii mizerabile, pe o muncă fără valoare, nici financiară, nici socială...un fel de frecăm menta cu toți, așa, de formă.
  4
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.