Pentru că a fost umilită de un părinte, o învăţătoare din Tecuci cere o lege care să-i protejeze pe dascăli

Pentru că a fost umilită de un părinte, o învăţătoare din Tecuci cere o lege care să-i protejeze pe dascăli
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Postarea pe Facebook a unei învăţătoare model din Tecuci a devenit virală, într-o singură zi adunând mii de aprecieri, mii de distribuiri, dar şi mii de comentarii. În mesajul destul de amplu, dăscăliţa cere ca Ministerul Educaţiei să adopte o legislaţie menită să-i protejeze de abuzurile fizice şi emoţionale ale părinţilor, care dau buzna în şcoală pentru orice nemulţumire.

Florentina Golea este unul dintre dascălii dedicaţi meseriei, care organizează o mulţime de activităţi extraşcolare cu elevii săi, o învăţătoare căutată de mulţi părinţi, pentru că se pricepe să îmbine metodele  tradiţionale cu cele moderne, făcându-i pe elevi să vină cu drag la şcoală. A avut pe mână elevi ai celor mai bune familii din Tecuci, dar şi ai colegilor de breaslă, lucru care spune multe.

Deşi părinţii vin la ea să-şi înscrie copiii chiar şi cu doi ani înainte de a începe o nouă serie, lucrul acesta nu a scutit-o de neplăceri din partea acestora. "Sunt învăţătoare de peste 30 de ani. Există în ultima vreme o tendinţă printre unii părinţi să se poarte necuviincios, să fie veşnic nemulţumiţi, orice ai face. Acesta este şi motivul pentru care postarea mea are atâtea distribuiri, mulţi dintre colegii mei regăsindu-se în aceste rânduri, deşi nu au avut curajul să vorbească deschis despre aceste situaţii care ne macină nervii şi ne pun sănătatea în pericol. Este inadmisibil ca un părinte să-ţi vorbească necuviincios la telefon, să te umilească, să te acuze şi să reclame lucruri pe care nu le-ai făcut, minţind cu neruşinare, să te bârfească cu alţi părinţi şi să nu aibă măcar curajul să-ţi spună în faţă ce au de spus. Consider că ar trebui să existe o legislaţie prin care nemulţumirile să se înregistreze în scris la secretariatul şcolii, iar părintele să fie invitat să discute astfel de lucruri cu directorul şi învăţătorul în cauză de faţă, nu pe la colţuri, nu la telefon, permiţându-şi să vorbească inclusiv obscen", spune Florentina Golea.

Aceasta povesteşte că totul a pornit de la faptul că a trimis acasă, prin copil, formularul pentru donarea celor 2 la sută din impozitul părintelui în contul asociaţiei de părinţi a clasei. "Mi-a spus că fac fraudă politică, m-a făcut ciubucăriţă şi m-a acuzat că m-aş fi înţeles cu patronul firmei care ne-a pus anul trecut termopane din banii strânşi cu ajutorul acestor formulare. Constructorul nu numai că nu a primit niciun leu în plus, dar a sponsorizat şi jumătate de sumă. A venit şi m-a reclamat la director, minţind că-i fac copilul de râs, că nu mă ocup suficient de el, deşi eu muncesc cu toţi elevii mei la fel", spune Florentina Golea.

"Nu sunt plătită ca să mă umileşti tu, părinte!"

Aceasta susţine că s-a simţit atât de umilită încât i-a venit să nu mai intre la ore a doua zi. "După 30 de ani la catedră, nu mai vreau să intru la ore! Nu mai vreau să mă jertfesc pentru copilul tău! Nu mai vreau sa fiu lup, spiriduş, vrăjitoare, mamă, asistentă, nimic! Nu meriţi, că nu ştii să preţuieşti valoarea muncii, eforturile, orele de nesomn! Totul ţi se cuvine, copilul tău e miezul lucrurilor, iar tu, părinte nerecunoscător, te crezi Dumnezeul dascălului. Îi vorbeşti ca unui idiot, îl priveşti de sus, îl bârfeşti, îl compari, îl umileşti şi îl reclami. Dar nu spui că nu vii la şedinţe, că nu vii la orele de consiliere, ca nu accepţi şedinţe de consiliere pentru copilul tău, că-ţi faci treaba de părinte cu un sfert de normă. Nu sunt plătită ca să mă umileşti tu", sună un fragment din scrisoarea învăţătoarei.

Florentina Golea a ales însă ieri greva japoneză, intrând la clasă, pentru că "elevii nu au nicio vină pentru modul în care se comportă unii părinţi". "Îmi vine să-mi închid pagina de Facebook. Nu am vrut să se işte atâta vâlvă. Dar uneori simţi nevoia să spui lucrurilor pe nume. Am primit sute de felicitări din partea colegilor, am primit şi jigniri usturătoare între cele 1.000 de comentarii strânse la postarea mea, m-au aşteptat dimineaţă unii părinţi ca să-mi spună că apreciază munca mea şi să-şi ceară scuze pentru neajunsurile create, am primit invitaţii de la televiziuni şi radio să vin să discut despre această problemă, inclusiv în prezenţa doamnei ministru Andronescu. Probabil voi fi acuzată că am făcut reclamă proastă şcolii la care lucrez, deşi nu asta mi-a fost intenţia. E clar un subiect care îi doare pe  profesori, fie că recunosc, sau nu, de teamă. Mi s-a propus să deschid o petiţie şi să strângem semnături pentru o legislaţie care să protejeze profesorii, pentru că suntem expuşi în această lume în care s-a uitat ce înseamnă respectul", mai spune învăţătoarea din Tecuci.

Directoarea instituţiei unde lucrează învăţătoarea, profesoara Raluca Gabor, ne-a declarat despre cele întâmplate: "Consider că reacţia doamnei învăţătoare este exagerată. Este un caz singular. Nu cunosc toate amănuntele. Părinţii elevilor de la noi din şcoală nu sunt toţi aşa, sunt oameni care ne sprijină. V-am spus, e un caz singular".

"Copilul meu merge la şcoală cu drag!"

Despre toată această dispută, am stat de vorbă cu unul dintre părinţii copiilor din clasa învăţătoarei Florentina Golea, profesoara de la Colegiul Naţional "Calistrat Hogaş", Iuliana Goia. "Înainte să vă spun despre cum este colega mea şi învăţătoarea copilului meu, vreau să vă spun despre cum am perceput-o înainte de a o cunoaşte. Fiul ei mi-a fost elev. Un copil de un bun-simţ exemplar. Nu am avut aşa elev în toată cariera mea. Asta spune din start ceva despre mama care l-a crescut. Am cunoscut-o apoi ca învăţătoarea copilului meu. Să vă spun că merge cu drag la şcoală, că lucrează de dragul de a o mulţumi pe Doamna. Câte activităţi face! E un om care nu se gândeşte la timpul lui liber. Arde doar pentru copiii de la clasă. Nu cred că l-aş fi putut învăţa pe copilul meu nici 30 la sută din lucrurile pe care a reuşit să i le transmită Doamna. Şi asta pentru că o face cu dăruire, iar copiii simt. I-a determinat în scurt timp să  iubească lectura, să cunoască o mulţime de lucruri din istoria şi geografia ţării. Nu am ce să-i reproşez", spune Iuliana Goia.

Aceasta susţine că au fost într-adevăr unele situaţii în care părinţii s-au dovedit "cârcotaşi", dar toate aceste lucruri decurg din faptul că părinţii îşi văd copiii perfecţi şi nu acceptă faptul că ar trebui să lucreze la îmbunătăţirea achiziţiilor propriului copilul. "Doamna are obiceiul de a spune lucrurilor pe nume şi unii nu reuşesc să vadă cu ochi buni asta", completează Iuliana Goia.

Aceasta a mai declarat că, într-adevăr, a observat şi ea intensificându-se în ultimul timp tendinţa părinţilor de a-i abuza emoţional pe dascăli, motiv pentru care consideră că Statutul cadrului didactic ar trebui să conţină şi nişte drepturi care să-i protejeze, nu numai obligaţii. "Nu poţi da randament, dacă ţi se pun tot timpul piedici, nu poţi să pui atât de mult suflet, aşa cum face acest dascăl, când ţi se pun în faţă tot felul de nemulţumiri".

În foto 1-3, Florentina Golea și în foto 4, Iuliana Goia

Citit 8262 ori Ultima modificare Joi, 14 Februarie 2019 00:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.