Elevii gălăţeni le-au întors vizita celor francezi. Turneu Rock-ul de la „Cuclin” are mare succes în Franţa

Elevii gălăţeni le-au întors vizita celor francezi. Turneu Rock-ul de la „Cuclin” are mare succes în Franţa
Gălăţeni cu... ieşire la Mare (fotografie de pe pagina liceului "Jean Renou")
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Emanuelle Patachon titra pe pagina electronică a publicaţiei sudouest.fr: „Muzicieni români la liceu”. Am găsit şi pe pagina de facebook a Liceului teoretic „Jean Renou” din La Réole, la loc de cinste, că  „Groov'inn”, grup muzical  de elevi ai liceului francez, a primit, pentru două săptămâni, vizita formaţiei „Among the filters”, a elevilor Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi. Ba chiar gălăţenii au onoarea să închidă Festivalul muzical al liceelor de la Bordeaux, pe 17 mai!

Călătoria elevilor noştri se petrece graţie parteneriatului dintre regiunea Nouvelle-Aquitaine şi judeţul Galaţi, prin care sunt vizate mai multe acţiuni: Sănătatea, în colaborare Spitalului Universitar din Bordeaux cu spitalele şi universităţile gălăţene, Agricultura şi Educaţia, explică directorul şcolii, Vincent Gorse, pe pagina facebook a liceului francez.

La rândul său, şi „Groov'in” a participat la Festivalul francofoniei, la Galaţi.

Program încărcat pentru elevii gălăţeni

Gălăţenii au vizitat comunele Villandraut, unde se ridică ruinele unei cetăţi, şi Monségur, au cântat în grădina Centrului Saint-Jean-Bosco din La Réole şi la Monségur, la ora 21,00. "Programul, pentru cele două săptămâni de festivităţi planificate pentru tinerii din est, este foarte dens”, cu cursuri în liceu, două zile libere în Bordeaux, cinema în La Réole cu proiecţia filmului "Meltem", vizita romanticul Golf Arcachon, turul ghidat al clădirilor de artă şi istoria localităţii La Réole, atelier-dezbatere şi de creaţie muzicală în vechea închisoare şi un concert ad-hoc pentru locuitorii din La P'tite: „Multă energie pentru a anima această întâlnire săptămânală a La P´tite Populaire„ citim de pe pagina facebook a liceului francez.  Şi o recepţie la Primărie. Gălăţenii vor avea onoarea să încheie, pe 16 şi 17 mai, „Festival des lycéeens”,  organizat de Regiunea La Nouvelle Aquitaine, ce va avea loc la Cenon, lângă Bordeaux, într-un spaţiu cultural internaţional, de 6.700 mp, denumit „Rocher Palmer”. Ridicat într-o comună cu vreo 4.000 de locuitori, impozantul Liceu „Jean Renou” depăşeşte în proporţii orice clădire din Galaţi! Multitudinea obiectelor predate şi limbile în care se predă aici nu pot fi decât o lecţie importantă pentru noi.

O colaborare mai veche

Trupa gălăţenilor este formată din Bogdan Ştirbu – chitară şi voce, liderul trupei, Carmen Călin – la flaut şi voce, Irina Panciu – baterie, Iulian Ursu –  basist, Andrei Dobrin –  trombon, Eduard Ştefan – trompetă, de la Liceul de Artă "D. Cuclin" şi Andrei Jipa, de la Colegiul Naţional ”Costache Negri” – la claviaturi. Însoţind trupa, dirijorul şi compozitorul Sorin Oancea, de la Teatrul Naţional de Operetă şi Operă „Nae Leonard”, profesor de Muzică la liceul gălăţean, ne-a trimis veştile bune chiar din Franţa. 

„Colaborarea dintre Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” şi Liceul „Jean Renou”din La Réole  durează din 2013”, a precizat profesorul, care vorbeşte şi despre primirea făcută grupului de către dascălii francezi.  „Am fost primiţi foarte călduros de cele două profesoare care vizitaseră România în cadrul unui schimb de experienţă recent, Nathalie Agnes Andrade şi Genevieve Andries, precum şi de directorul liceului, Gorse. Natalie este profesoară de muzică şi locuieşte în apropierea liceului, în localitatea St Pierre D’Aurillac. Genevieve este consilierul şcolii şi locuieşte în Loubens şi împreună au avut bunăvoinţa de a asigura copiilor noştri cât mai multe concerte şi întâlniri cu trupe de liceu şi colegiu franceze”, mi-a scris din Franţa muzicianul. Pe 4 mai, la Villandraut, pe o scenă de spectacole a festivalului „Festizik rock”, organizat de profesorii Thierry Andrade si Nicolas Terrancle, formaţia liceului gălăţean a avut succes la  public, evoluând între formaţii de vârste diverse. » A urmat, pe 6 mai, o vizită în oraşul Bordeaux, un centru cultural şi istoric, care l-a dat lumii pe Montesquieu. 

Amintim că Galaţiul este înfrăţit, din anul 1991, cu  Pessac, oraş care face parte din  „aglomeraţia urbană” Bordeaux. Gălăţenii au vizitat şi Colegiul „Eleonor de Provence” din Monsegur, care poartă numele unei prinţese fabuloase de secol XIII, soţia regelui Henric al III-lea al Angliei.  Momentul a fost pregătit de profesorul Rémi Poymiro, alături de care gălăţenii au cântat într-un concert urmărit şi aplaudat. De Ziua Naţională a Victoriei, 8 Mai, oaspeţii francezilor s-au putut bucura şi de o excursie la Duna lui Pylat, cea mai înaltă dună de nisip din Europa, la 60 km de Bordeaux, la Atlantic, fiind însoţiţi de elevii Colegiului din La Réole şi de cei de la „Jean Renou”. Pe 10 mai a urmat un concert al gălăţenilor în  La Réole , a doua zi, în Monsegur, într-un festival organizat de FCPE – organizaţia părinţilor elevilor de la colegiu şi din liceu. Urmează şi concertul din 17 mai. Trupa munceşte acolo, nu glumă! Şi cu mare succes!

Foto 1, galerie. Gălăţeni cu... ieşire la Mare: fotografie de pe pagina liceului "Jean Renou". Foto 2. Aşa arată Liceul "Jean Renou". Foto 3. Trupa de rock de la "Cuclin" - fotografie de la liceul gălăţean. Foto 4. Gălăţenii în concert - fotografie de pe pagina de facebook a liceului francez. (Sursa foto 5. Sorin Oancea) Foto 6. Muzicianul Sorin Oancea, acum pe meleaguri franceze

Citit 2852 ori Ultima modificare Duminică, 12 Mai 2019 23:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.