Culinary Art Competition. Ingineria alimentară gălățeană, dusă la nivel de artă sănătoasă
Foto: sia.ugal.ro

Culinary Art Competition. Ingineria alimentară gălățeană, dusă la nivel de artă sănătoasă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Secretul unei alimentații de calitate, dragostea, este împărtășit studenților de la Facultatea de Inginerie și Ştiința Alimentelor din Galați de către cadrele didactice universitare, pe lângă noțiunile tehnice și procedurile inginerești. Acestora li se adaugă și cunoștințe privind intrarea pe piața de consum a produselor realizate de către studenții coordonați de cadrele didactice universitare.

La finalul Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice Studenţeşti 2019, pe 17 mai, studenții au putut prezenta în concurs rezultatele muncii lor. Concursul Culinary Art Competition, aflat la ediţia a V-a, a reunit 42 de preparate, realizate de către 97 de concurenți. Activitatea este cuprinsă în cadrul proiectelor: ”Practica - o șansă în plus în tranziția de la școală la viața activă”- ID 109526, proiect cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, beneficiar: Școala Română de Afaceri a Camerelor de Comerț și Industrie, Filiala Brăila, şi “Création d'un réseau régional francophone sur la santé, la nutrition et la sécurité alimentaire" (SaIN), încheiat cu Agenţia Universitară a Francofoniei.

Preparatele expuse au fost realizate de studenții din anul II, specializarea IPA, anul III, specializarea IMAPA, anul I master, specializările IMAPA și CESA. În afara concursului au fost invitați să participe elevi și profesori ai celor trei licee de profil gălățene, "Dumitru Moțoc", "Virgil Madgearu" și "Elena Doamna", coordonați de cadrele didactice ale instituţiilor respective.

Tot în afara concursului au fost prezentate patru produse eco-inovative, calificate pentru faza națională a concursului Ecotrophelia, ce se va desfășura în orașul nostru, în perioada 29-31 mai.

Decanul Petru Alexe a declarat: "Astăzi este faza pe facultate. Peste două săptămâni se va desfășura faza națională, tot la Galați, la care vom participa cu patru echipe. Apoi, echipajul României se va califica la faza următoare. Ne dorim să îi îndrumăm (pe studenți - n.r.) și spre piață, să înțeleagă că își pot dezvolta afaceri din care să câștige bani. Iar ingredientul principal este dragostea. Trebuie să îi educăm pe studenți: creația trebuie plătită și face parte din proprietatea industrială. Îi învățăm pe studenți nu numai implicarea tehnologică, ci și implicarea economică. Asistăm la revenirea interesului major pentru industria alimentară. Aceasta nu înseamnă numai producția majoră, înseamnă și producția din alimentația publică. Nu trebuie numai chimie, nu trebuie numai tehnologie, mai trebuie să puneți ceva în această alimentație - dragostea. Nici un produs nu va ieși niciodată bun fără dragoste".

Câteva produse inventate de studenții gălățeni se regăsesc deja pe rafturi: batonul proteic, o înghețată aflată în fază de lansare, un pateu vegetal.

Premiile concursului

Premiul I s-a acordat preparatului culinar "Somon cu sparanghel și salată de avocado", realizat de studenții Andreea Bulgaru, Nicoleta Bălan şi Alina Caraman. Echipa câștigătoare a fost coordonată de către prof. dr. ing. Camelia Vizireanu și conf. dr. ing. Daniela Istrati.

Premiul al II-lea a fost adjudecat de preparatul "Ton la cuptor cu piure tricolor", pe care l-a făcut o echipă de studenți alcătuită din Mădălina Boșcu și Alexandra Cristea, coordonată de cadrele didactice mai sus menționate.

Premiul al III-lea a fost acordat preparatului "Piept de rață cu sos de vișine, mere însiropate și cartofi ducesse", realizat de studentele Andreea Manoliu și Elena Țocu, echipă coordonată de aceleași cadre didactice.

La produsele dulci premiile au fost câștigate astfel:

Premiul I - "Prăjitură cu fructe de pădure și bezea", preparat realizat de studentele Ștefania Enache, Lidia Sorocan, Ana-Maria Chiriță. Echipa a fost coordonată de către prof. dr. ing. Camelia Vizireanu și conf. dr. ing. Daniela Istrati.

Premiul al II-lea a fost câștigat de preparatul "Le Paris-Brest". Acesta a fost realizat de către Diana Necula şi Alina Stelea, îndrumate de cadrele didactice menționate mai sus.

Premiul al III-lea a fost câștigat de către preparatul "Tort de ciocolată", la care a contribuit o echipă formată din trei studente, Andreea Bulgaru, Nicoleta Bălan şi Alina Caraman, îndrumate tot de cadrele didactice amintite.

Citit 2278 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Mai 2019 16:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.