Un student a refăcut de la zero un kart nefuncţional

Un student a refăcut de la zero un kart nefuncţional
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Un student al Facultăţii de Inginerie din Galaţi a refăcut de la zero, în numai trei luni, un kart care era stricat şi cu care şi-ar dori să poată participa la competiţii de profil.

Dan Ionuţ Spînu este student în anul I la specializarea Autovehicule rutiere din cadrul Facultăţii de Inginerie din Galaţi. Vine din Râmnicu Sărat, judeţul Buzău şi, fiind absolvent de liceul cu profil filologic, Dan a trebuit să facă faţă, în această etapă, provocărilor matematicii şi fizicii. Dar asta nu l-a descurajat, pentru că, aşa cum recunoaşte şi el, învaţă foarte mult din practică şi e pasionat de reparat de când se ştie. “De mic desfăceam jucăriile şi le făceam la loc, pentru că doream să văd cu ochii mei cum funcţionează. Am văzut kartul avariat şi, la sfaturile domnului profesor Fetecău, m-am apucat de lucru. Am refăcut tot: maşina era complet distrusă, fără motor. Am lucrat cel mai mult la partea electrică, am demontat fiecare piesă, am început să montez motorul pe şasiu, restul a venit de la sine, sunt mândru de ce e ieşit”, spune Dan. Trei luni i-a luat să repare kartul, cu care a şi făcut o probă în curtea interioară a Facultăţii de Inginerie şi pe care ar dori să-l conducă într-o eventuală competiţie de profil. 

“Am lucrat în hala Maşini-unelte a facultăţii, de cele mai multe ori singur, dar şi cu ajutor. I-am avut alături, cu sfaturi şi nu numai, pe colegii mei de cameră: Robert Chivu, masterand anul I la noi şi Adrian Chircu, masterand la Drept. Am început în ianuarie, treaba a durat mai mult pentru că ajungeam în atelier după cursuri. Motorul provine de la un ATV dezasamblat de alţi colegi pentru un kart electric, era gripat, aşa că eu l-am desfăcut şi l-am curăţat. M-am mai ajutat de internet, când nu ştiam ceva întrebam pe cei din atelier, piesele lipsă – câteva - un canal pentru axul din spate, o prindere la motor, ţeava de eşapament – au fost fabricate aici. Tot ce ţine de sudură a fost munca lui Paul Mironov, la frâne, ax, canalul de pană m-a ajutat Aurel Ciobanu, ambii angajaţi ai Universităţii”, explică Dan. 

La acest moment, kartul este nou, funcţional, mai trebuie vopsit. “Am învăţat lucruri noi în aceste luni, sunt mândru de mine, cel mai fericit moment a fost când i-am dat cheie şi am făcut o tură prin curtea instituţiei. Simt că mi-am găsit locul şi, da, pe viitor îmi doresc să îmi deschid propriul meu atelier de mecanică auto”, mai spune Dan. 

După această perioadă în care nu sunt cursuri şi studentul e acasă, la Râmnic, el îşi va vopsi kartul în culorile facultăţii: roşu şi negru. 

“Dan a fost receptiv, e un tânăr care promite, care are abilităţi practice, dar şi teoretice. Va face parte, în mod sigur, din echipa de voluntari care va ajuta la reînfiinţarea clubului de karting al Universităţii, pentru care noi facem demersuri”, a declarat prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, preşedintele Senatului.

Citit 3641 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2020 20:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.