Directorul Şcolii "Iorgu Iordan" din Tecuci, Cristian Stănilă, a iniţiat un sondaj printre elevii, părinţii şi profesorii de la această instituţie, pentru a descoperi care sunt avantajele şi dezavantajele învăţării on-line, aşa cum a fost percepută ea de toţi factorii implicaţi, în aceste vremuri de criză.
Directorul Cristian Stănilă susţine că, într-un sistem de învăţământ care "poate fi caracterizat prin lipsă de viziune, interese obscure, haos, inechitate, ineficiență" şi în care "elevul este văzut ca o enciclopedie în devenire, trebuie să învețe multe lucruri care nu-i folosesc la nimic", a fost destul de greu de implementat învăţământul de la distanţă. În primul rând a fost greu să-şi motiveze colegii să treacă la predarea online, deoarece, spune el, "nu există în prezent o metodologie care să reglementeze acest lucru": "Republica Moldova, acea ţară pe care noi o considerăm în urma noastră, s-a mobilizat şi a făcut o metodologie foarte bună într-un timp foarte scurt. Noi încă o așteptăm pe a noastră". Acesta mai spune că predarea online s-a făcut haotic, fiind prea multe platforme (Zoom, Edmondo, Google Classroom, Facebook, Messenger, WhatsApp şi altele), acest proces ţinându-i atât pe elevi, cât şi pe profesori "agăţaţi" de tehnologie cât e ziua de lungă. "Se pare că şi profesorii şi elevii au muncit de două ori mai mult decât în condiţii normale. Ar fi fost bine să existe o platformă de învăţare unică a ministerului, cunoscută dinainte de tot sistemul de învățământ, accesibilă și care să nu producă trecerea bruscă de la învățământul tradițional la cel on-line. Prea multe platforme, prea multe dificultăți pentru elevi și profesori", concluzionează Cristian Stănilă în urma celor două săptămâni de cursuri online, apreciind totuşi că instuituţia pe care o conduce este una la care peste 90 la sută dintre elevi au participat la asemenea lecţii.
Profesorii: Unii elevi se cred în vacanţă
Profesorii de la Şcoala "Iorgu Iordan" au identificat câteva avantaje ale învăţării on-line: distribuirea rapidă a materialelor, accesul la cunoștințe are loc în orice moment și din orice loc (poate un mediu mai prietenos și familiar decât sala de clasă); confort psihic în absenţa unui program fix; evaluarea devine un proces mai flexibil și nu atât de stresant ca în învățământul tradițional (nu sunt utilizate notele); elevii preferă tehnologia. Însă aceştia au punctat şi o serie de aspecte negative deloc de negljat: dificultăţi în utilizarea tehnologiei atât din partea elevilor, cât şi a cadrelor didactice, limitarea interacţiunii elev-profesor, mai ales la clasele mici, unde este foarte necesară corectarea pe moment, procesul de verificare a temelor presupune foarte mult timp, dependenţă de calculator, dar şi faptul că unii elevi nu participă la cursuri, fie pentru că se cred în vacanţă, fie pentru că au fost duşi de părinţi la bunici, unde nu au acces la tehnologie.
Părinţii: Fenomen de oboseală fizică şi mentală
Părinţii copiilor susţin că, deşi conexiunea cu şcoala prin intermediul cursurilor on-line este foarte importantă, copiii lor s-au transformat în această perioadă exact în ceea ce nu-şi doresc: dependenţi de calculator, iar lucrul acesta se traduce într-un fenomen de oboseală psihică şi mentală. Părinţii consideră că sunt prea multe platforme, unele necunoscute de către elevi. De exemplu, la învățământul gimnazial, unde sunt 15-18 profesori la fiecare clasă, fiecare profesor utilizează altă platformă pentru a transmite materiale, astfel că elevii sunt nevoiţi să stea conectaţi mult prea multe ore pe zi la mijloacele tehnice, la care se adaugă şi orele în care stau pe chat cu colegii pentru a realiza diferite proiecte pentru şcoală, împreună. Toate acestea duc la lipsa unui orar fix şi la suprasolicitare.
Elevii, fericiţi că nu primesc note şi nu cară ghiozdane
Deşi declară că sunt mult mai relaxaţi pentru că nu primesc note în această perioadă şi că nu mai cară ghiozdane grele după ei, elevii susţin că li s-a cam făcut dor de colegii de clasă şi de interacţiunea cu aceştia. În acelaşi timp se plâng de faptul că sunt noţiuni pe care nu reuşesc să le înţeleagă şi care nu le pot fi explicate prin intermediul lecţiilor virtuale. Şi ei, la fel ca şi profesorii şi părinţii, sunt nemulţumiţi de multitudinea platformelor de învăţare pe care trebuie să petreacă prea mult timp pentru a se adapta.
Constat că învăţatul în pijama nu este aşa amuzant
Directorul şi profesorul Crisrtian Stănilă de la Şcoala "Iorgu Iordan" le-a cerut elevilor săi să-şi exprime într-o scrisoare opinia despre experienţa inedită prin care trec în această perioadă a pandemiei de coronavirus. Răspunsurile primita au fost pe puţin surprinzătoare. Publicăm integral textul unei astfel de scrisori, redactată de Vanessa, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala "Iorgu Iordan" din Tecuci:
"Nu am crezut niciodată că o să ajungem să învățăm online. Dacă în urmă cu o lună m-ar fi întrebat cineva dacă vreau să învăț la școală sau online, aș fi răspuns fără ezitare că online. "Azi, după două săptămâni de lecţii virtuale, răspund în deplină cunoștință de cauză: Vreau să învăţ la şcoală! Lecțiile predate la școală le înțeleg mai ușor. Sunt mult mai atentă la profesor, decât în cazul lecțiilor online. La școală, ni se oferă mai multe informații și e destul ca profesorii să ne vadă privirea întrebătoare, astfel încât să ne mai explice o dată lecția, eventual folosind alte cuvinte.
Nu în ultimul rând, îmi lipsește atmosfera din clasă, modul oarecum solemn al orelor și programul după care se desfășoară cursurile. Constat că învățatul în pijama nu e chiar așa de amuzant cum părea altădată. Îmi lipsesc în egală măsură și colegii. Murmurul din clasă sau întrebările amuzante dau farmec orelor predate la școală. Mie personal nu îmi plac cursurile online și prefer să merg la școală. Înțeleg însă situația de criză în care suntem și consider că, în acest context, singura modalitate de a nu pierde contactul cu școala este predarea materiei online. Din acest motiv, depun toate eforturile pentru a transcrie lecțiile și a rezolva corect temele date."
Foto 1: Şcoala "Iorgu Iordan" din Tecuci
Foto 2: Directorul Cristian Stănilă
Foto 3: Scrisoare