Un elev cu suflet mare ajută alți copii să crească frumos. „N-a trebuit niciodată să stau acasă pentru că nu aveam haine!”

Un elev cu suflet mare ajută alți copii să crească frumos. „N-a trebuit niciodată să stau acasă pentru că nu aveam haine!”
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Rafael Alex Puţanu este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional "C. Negri", are rezultate frumoase la învăţătură, este pasionat de sporturi de autoapărare şi dans sportiv, dar are şi o inimă foarte largă. Puţinul timp liber care-i mai rămâne şi-l împarte bucuros cu copiii de la Fundaţia "Inimă de copil", unde este unul dintre cei mai activi voluntari.

Rafa, aşa cum îi spune toată lumea la "Inimă de Copil", a făcut sport de mic şi a deprins astfel să fie muncitor și serios în activitățile pe care le are de făcut, dar şi o disciplină a organizării timpului, astfel că ziua pare că pentru el are mai multe ore decât cea a unui copil obişnuit. Tânărul folosește în relațiile cu cei mici lucruri pe care le-a învățat la cursurile de autoapărare și judo, sporturi pe care le practică de mulți ani, ceea ce-i ajută foarte mult. Este creativ şi empatic, îşi doreşte să împartă cu alţii din lucrurile pe care le are. Astfel, dincolo de îndrumarea copiilor la teme, el a venit și cu inițiativa unei zile de cursuri de dans, pe care el le conduce, pentru că a fost campion național de dans sportiv, iar acum e și instructor de salsa.

Reușește foarte bine să se identifice cu nevoile copiilor, iar asta face ca relația dintre ei să fie și mai puternică: "Așa cum copiii s-au atașat de mine, şi eu m-am atașat de ei și am memorat zilele în care un copil ar trebui să vină la fundație. Uneori, copiii nu pot veni din cauză că nu au haine curate sau uscate, iar când vin, unele haine au miros de fum. Am încercat să nu mai fiu emotiv, dar mi-au dat lacrimile, deoarece eu n-am fost niciodată nevoit să rămân acasă din cauză că nu aveam haine", povesteşte Rafa.

Ceea ce îl motivează să vină la fundaţie cât de des posibil este întâlnirea cu nişte copii pe care reuşeşte să-i ajute şi care s-au ataşat foarte mult de el. "Fiecare zi în care progresează cu citirea unui text, cu rezolvarea mai rapidă a unei împărțiri, cu scrierea mai caligrafică a unui fragment sau chiar cu memorarea formulelor, teoremelor și caracteristicile speciilor literare pentru Evaluarea Națională îmi amintesc ce ușoară era materia din gimnaziu, dar şi ce emoții mari aveam eu și, mai ales, cât de repede a trecut timpul și ce mult m-am schimbat de atunci!"

Recunoaşte că nu i-a fost uşor să se ţină întotdeauna de programul de la fundaţie, pe care singur şi l-a ales, că au fost zile în care ar fi rămas acasă să înveţe mai mult pentru un test, dar promisiunea făcută copiilor trebuia respectată. Când vrei să le devii model, trebuie să fii tu însuţi responsabil, ca apoi să le ceri şi lor să progreseze, să-şi respecte deciziile. "Dacă tu nu dai dovadă de tărie de caracter, nu poţi să le ceri şi lor cu fermitate acelaşi lucru. Cred că asta mă ajută foarte mult în tot ceea ce reuşesc să acumulez cu ei", consideră elevul de la CNCN.

Lider înnăscut, carismatic, Rafa îi mobiliează pe ceilalți voluntari. Le împarte responsabilități, îi motivează și îi sprijină să depășească chiar și tensiunile care apar în mod inevitabil.

Este atât de încântat de ceea ce face la "Inimă de Copil" încât a reuşit să-i molipsească şi pe alţii: "Sunt mândru de mine pentru că am avut ocazia de a fi parte din acest proiect, că pot împărtăşi cu alți oameni și să le povestesc despre ce fac eu și despre trăirile mele, despre satisfacția unei litere reușite de un copil, a unui text citit rapid sau despre rezolvarea unei probleme de geometrie în spațiu. În momentul de față, am o satisfacție personală că am reușit să aduc alţi opt voluntari care vin regulat la centru și de care sunt mândru atunci când facem lucruri împreună".

54 de liceeni voluntari, o singură organizaţie

54 de elevi din 11 licee gălăţene sunt cei care vin aproape zilnic la Fundaţia "Inimă de Copil" pentru a-i ajuta pe copiii mai puţin norocoşi decât ei, pentru a le fi sprijin şi model.

"Sunt tineri minunați, care au dragoste și prețuire pentru cei mici, înțeleg importanța implicării și sunt un exemplu pentru copiii din organizație. Este o bucurie pentru noi să-i avem alături și le mulțumim pentru generozitate și pentru dorința de a construi o Românie mai blândă pentru copiii greu încercați", ne-a declarat Anna Cristina Burtea, director executiv la "Inimă de Copil".

Cei mai mulţi liceeni voluntari sunt de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", de unde vin 24 de ajutoare pentru cei mici. De la Colegiul Național "Costache Negri" şi de la Liceul Teoretic "Dunărea" sunt câte nouă liceeni, de la Colegiul Național "Alexandru Ioan Cuza" - trei, câte doi de la Liceul Teoretic "Emil Racoviță" și Liceul Tehnologic "Paul Dimo" şi câte unul de la  Colegiul Economic "Virgil Madgearu", Liceul Teoretic "Sfânta Maria", Liceul de Arte "Dimitrie Cuclin", Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Ap. Andrei" şi Colegiul de Industrie Alimentară "Elena Doamna".

Citit 4890 ori Ultima modificare Luni, 24 Mai 2021 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.