Un elev de clasa a VIII-a din Galaţi a primit oferte de muncă pe bani grei. Selecţionat pentru Internaționala de Informatică

Un elev de clasa a VIII-a din Galaţi a primit oferte de muncă pe bani grei. Selecţionat pentru Internaționala de Informatică
Evaluaţi acest articol
(51 voturi)

Rareş Andrei Neculau este elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" şi recent, în urma unor selecţii drastice, a fost admis în lotul restrâns pentru a reprezenta România la fazele internaţionale ale olimpiadelor de Informatică pentru juniori. Participă la concursuri de tot felul şi câştigă premii naţionale şi internaţionale de dinainte de a călca peste pragul şcolii, ziarul nostru scriind despre el de pe vremea când avea numai 5 ani. A căpătat acel echilibru interior necesar atunci când nu-ţi doreşti să mai demonstrezi lumii nimic, ci doar eşti în competiţie cu tine însuţi, pentru a deveni cât mai bun. Destupat la minte, deschis la suflet, cu simţul umorului, perseverent şi cu o minte sclipitoare, Rareş a ajuns în vârful ierarhiei la Informatică prin forţe proprii.

- Câte ore pe zi ai muncit şi cu cine te-ai pregătit pentru a ocupa locul al treilea (din patru) în lotul României pentru Internaţionala de Informatică?

- M-am pregătit singur, lucrând după clipuri video, tutoriale şi probleme rezolvate de alţii pe internet. Şi pot spune că am avut şi puţin noroc să primesc la concursuri lucruri pe care le-am căutat pe internet şi le-am lucrat. Nu pot spune că am alocat foarte multe ore de pregătire, e un rezultat venit după o muncă acumulată în timp. Studiez singur informatica încă din clasa a IV-a, iar pentru olimpiadă am lucrat mai mult în weekend, pentru că în cursul săptămânii mă pregătesc pentru şcoală. Uneori stau pe scaun, vorbesc cu oamenii din jur, cu părinţii sau bunicii, dar eu de fapt mă gândesc la rezolvarea unei probleme. Deci nu pot calcula în ore cât aloc pregătirii. Avantajul meu este că urăsc să iau totul ca atare. Îmi place să înţeleg singur, pas cu pas. Şi asta ar fi o explicaţie că am reuşit să ajung aici.

- Ce poţi să ne spui despre tabăra de selecţie de la Cluj?

- A fost altfel decât m-am aşteptat. N-a fost doar o chestie foarte serioasă. Am stat de vorbă pe îndelete cu ceilalţi copii, am jucat fotbal şi chiar s-au înscris nişte goluri. Subiectele au fost destul de interesante şi provocatoare. Nu am reuşit să duc până la capăt toate problemele, dar în urma celor trei concursuri de selecţie m-am clasat pe locul al treilea din patru. Din participarea aceasta la lot am învăţat că nu e o idee bună să etichetezi copiii după un premiu. Pentru că ierarhiile în cazul unor astfel de competiţii se schimbă foarte mult. De aceea sunt şi mai multe concursuri de selecţie. În total, patru. Sunt elevi care au luat locuri fruntaşe la Olimpiada Naţională, dar n-au reuşit să ajungă în lotul lărgit.

- Am auzit că ai primit deja oferte de muncă.

- Da, în timpul cât am stat la Cluj, am avut nişte discuţii cu reprezentanţi ai unor firme mari de IT, care mi-au spus că abia aşteaptă să fac 16 ani, ca să mă poată angaja, cu un salariu foarte mare, mai mare decât al mamei, de exemplu, pentru numai patru ore de muncă. Până atunci, voi lucra la nişte proiecte cu ei. Oferta lor a fost bine-venită, m-a făcut să am mai multă încredere în mine şi să găsesc ceva de făcut dincolo de pregătirea pentru olimpiadă, de care mă cam săturasem. Sper să-mi placă ceea ce vom face în proiect, pentru că pentru mine contează foarte mult să-mi placă ceea ce fac. Dacă nu, va fi doar o etapă în care voi acumula experienţă.

- Eşti clasa a VIII-a. Cum stai cu pregătirea pentru Evaluarea Naţională? Unde vrei să dai?

- Am destule emoţii legate de admitere, deşi nu cred că vor fi probleme. Vreau să rămân la CNVA, deşi mi s-a propus o bursă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, dar şi la "Tudor Vianu". Sunt importanţi profesorii. Am şi oameni care m-au ajutat şi care îmi sunt mentori. Dar am constatat că cea mai bună treabă o fac atunci când studiez singur. E foarte important să lucrez eu, pas cu pas, să înţeleg, să nu iau nimic de pe tavă. Iar asta o pot face şi la Galaţi, şi la Bucureşti. Aşa că nu am motive să plec acolo. Profesorii sunt şi ei oameni, care la rândul lor au învăţat de la alţii şi tot ce ştiu ei se găseşte şi pe internet. Deci profesorii sunt nişte traducători ai internetului.

- Ce vei face după terminarea liceului?

- Nu mă atrage ideea de a învăţa în străinătate. Cred că mă voi descurca cu Informatica şi în România. Voi merge la facultate fie la Iaşi, fie la Bucureşti.

Talent în multe domenii

Pe lângă premii la matematică, informatică, engleză (teatru în limba engleză) sau franceză, Rareș Neculau are o colecție impresionantă de distincții la pian. Numai locul I sau Marele Premiu. Cele mai importante sunt cele obținute la Concours Musical de France, desfășurat la Paris în 2016, de unde "micul Mozart", așa cum era numit în perioada în care participa la concursuri de pian, s-a întors cu Premiul I și cu un premiu special.

Citit 31503 ori Ultima modificare Joi, 02 Iunie 2022 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.