Profesorul Adrian Bejan, „cel mai titrat român în viață”, în dialog cu tinerii gălățeni

Profesorul Adrian Bejan, „cel mai titrat român în viață”, în dialog cu tinerii gălățeni
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Elevii şi studenţii gălăţeni au şansa de a intra în dialog cu cel mai titrat român în viață - savantul Adrian Bejan, unul dintre gălăţenii care au uimit lumea. Joi, 19 octombrie 2023, Adrian Bejan – primul român distins cu Medalia "Benjamin Franklin" - decernată de-a lungul vremii unor oameni de geniu ca Nikola Tesla, Thomas Edison, Albert Einstein şi Bill Gates – va fi prezent la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, apoi la Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Profesorul Bejan va fi însoţit şi de Carmen Stan, traducătoarea celei mai recente cărţi apărute în limba română – „Timp și frumusețe”, de asemenea absolventă a Colegiului „Vasile Alecsandri”.

„Interferențe culturale - întâlniri alecsandrine” este proiectul cultural lansat în urmă cu câţiva ani de prof. dr. Ion Cioroiu, în cadrul căruia diverse personalităţi ale vieţii culturale, sociale, economice, româneşti, care locuiesc în ţară sau în străinătate, au fost invitate să conferenţieze la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” (CNVA). Luna aceasta pare să fie dedicată întâlnirilor cu gălăţenii care au uimit lumea… după ce au absolvit celebrul „LVA”, după cum se numea odinioară! Dovadă că, după matematicianul Cristian Calude care a venit din Noua Zeelandă în faţa elevilor, pe 4 octombrie, un alt absolvent al acestei instituţii de învăţământ, savantul Adrian Bejan, va intra în dialog cu elevii pe 19 octombrie.

Potrivit datelor pe care le-am obţinut, profesorul Adrian Bejan va avea mai întâi o întâlnire în cancelaria Colegiului cu profesorii, iar de la ora 10,30 va fi prezent în amfiteatrul „Ion Tohăneanu”, unde 200 de elevi îl vor asculta şi îi vor putea adresa întrebări, timp de o oră. Un dialog similar va avea loc şi cu studenţii, de la ora 13,00, la Facultatea de Inginerie, Corp D, Sala D12, după cum anunţă prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău. Trebuie spus că profesorul Adrian Bejan este însoţit şi de traducătoarea celui mai recent volum publicat în limba română, Carmen Stan, absolventă a CNVA.

„Timp şi frumuseţe”

După „Fizica vieții. Evoluția pretutindeni”, „Libertate și evoluție”, „Timp şi frumuseţe” este cea de-a treia carte adresată publicului larg, tradusă în limba română, a profesorului Adrian Bejan. Despre lansarea ei, în iunie 2022, aţi putut afla din ziarul „Viaţa liberă” din articolul „Savantul gălăţean Adrian Bejan dezvăluie tainele timpului şi ale frumuseţii”. Mai exact, explică într-un stil savant, dar plin de culoare, de ce simțim că timpul zboară mai repede pe măsură ce îmbătrânim şi de ce frumusețea este atrăgătoare pentru noi.

Iată ce putem afla de pe coperta cărţii, publicată la editura Curtea Veche: „Constrângerile din anii de școală ne împiedică uneori să vedem frumusețea fizicii. Însă Adrian Bejan trece prin conceptele ei cu asemenea lejeritate, încât ne vrăjește pe loc. Astfel, înțelegerea fizicii ne înarmează cu tehnici care ne ajută să ne încetinim timpul minții (care accelerează odată cu vârsta) și să ne creăm condițiile pentru o viață mai lungă”.

De unde vine norocul în viaţă

„Viața ta, în fiecare oră și în fiecare zi, este o secvență de schimbări pe care le faci – bine versus rău, sus versus jos și așa mai departe, la nesfârșit. Iei decizii în fiecare moment în care înțelegi ceva, iar aceasta constituie libertatea ta. Viața ta e designul, iar tu ești designerul. Poți alege să trăiești într-un fel sau altul, dar trebuie să te gândești la schimbare. Până și hotărârea de a te gândi la fiecare decizie este o schimbare, fiindcă înainte nu te gândeai la așa ceva. Așadar, e vorba despre tine. Să faci schimbări care nu reprezintă o rutină va aduce beneficii în viața ta. «Norocul» în viață vine din libertatea de a avea mai multe alegeri, mai multe șanse de a arunca zarurile”, spune Adrian Bejan pe coperta cărţii.

Cine este Adrian Bejan

„Cel mai titrat român în viață”, așa i se spune lui Adrian Bejan, J.A. Jones Distinguished Professor la Duke University din SUA. Gălăţean prin naştere şi educaţie, absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri", apoi student la Facultatea de Inginerie Mecanică din Galaţi şi, mai presus, jucător de baschet, Adrian Bejan a câştigat prin concurs o bursă la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar în 1971 a reuşit să absolve renumita universitate americană. În 1975 şi-a luat doctoratul la MIT în inginerie mecanică, iar în 1984 a devenit profesor cu catedră întreagă la Universitatea Duke (Carolina de Nord). Cunoscut pentru contribuţiile sale remarcabile în domeniul termodinamicii, Adrian Bejan este autorul "Teoriei Constructale", care susţine că un sistem finit rămâne în viaţă numai dacă evoluează spre configuraţii care oferă acces curenţilor care îl compun. Laureat al Medaliei "Benjamin Franklin", al Premiului Humboldt, al Premiului Academiei de Științe din Turcia, în 2020 i s-a conferit din partea președintelui Franței titlul de Cavaler al Ordinului "Palmes Académiques".

Citit 4070 ori Ultima modificare Joi, 19 Octombrie 2023 12:32

1 comentariu

  • postat de eu
    Miercuri, 18 Octombrie 2023 07:51
    84.243.108.***
    Cu tot respectul , dar Galatiul l-a dat doar pe domnul Bejan?
    4
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.