40 de profesori de Limba română din Bugeac (Ucraina), la Galați

40 de profesori de Limba română din Bugeac (Ucraina), la Galați
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Luni - 23 octombrie 2023, la Colegiul Național  „C. Negri” - Galați, la ora 9,30, se deschide cea de-a VI-a ediție a Școlii Europene Danubiene, Cultură și civilizație românească, proiect inițiat și desfășurat de Asociația Danubiana Galați, susținut financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. 

Un sprijin constant în acest proiect este cel al prof. univ. Natalia Ursu, administrator al Centrului de Informare al României din cadrul Universității Umaniste de Stat-Ismail, Ucraina, care vine la Galați cu 40 de profesori de Limba română din Bugeac - Ucraina.

Manifestarea se va desfășura între 23 și 29 octombrie și cuprinde activități cultual-educative, pelerinaje la locurile de rezonanță din Arhiepiscopia Dunării de Jos și din țară, evocări, mini-concerte cu elevii de la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin” - Galați.

Luni, la CN „C. Negri” - Galați, în sala Amfiteatru, sunt așteptați reprezentanți ai Eparhiei Dunării de Jos, ai Primăriei Galați și ai altor autorități județene și centrale. Vor fi oaspeți nu doar cei 40 de profesori de Limbă română din sudul Basarabiei, ci și cadre didactice și elevi de la  școlile din municipiul și județul Galați, voluntari și simpatizanți Danubiana.

Lecție deschisă de istorie la Biserica Vovidenia

O lecție deschisă de istorie se va desfășura la istorica Biserică Vovidenia din municipiul Galați, unde părintele Ioan Gabriel Pelin, profesor-bibliotecar la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, va vorbi despre însemnătatea Sfântului Altar, în pregătirea momentului de referință de la 24 ianuarie 1859, când - contrar indicațiilor marilor puteri internaționale, în frunte cu Înalta Poartă - a fost ales Domn al Moldovei Alexandru Ioan Cuza, în 5 ianuarie 1859, pentru ca - în 24 ianuarie 1859 - să îl aleagă, cu grăbire, și muntenii, tot pe Al. Ioan Cuza.  Voluntarii de la Asociația Frontiera Gălățeană vor prezenta componența și costumele din Garda Cuza.

Evocări, prezentări științifice și de carte 

Pe parcursul întregii săptămâni, vor fi evocate personalități care au scris istoria Marii Românii, una dintre acestea fiind Mitropolitul Gurie și misiunea sa de credință și cultură, în Basarabia de după Unirea de la 1 Decembrie 1918. Tema este susținută prin studii ştiinţifice și articole de presă,  de  conf. univ. dr. Silvia Grossu, de la Universitatea de Stat din Chișinău.

Prof. univ. dr. Varvara Buzilă, de la Universitatea de Stat-Chișinău, muzeograf la Muzeul Național de Etnografie și Istorie  Naturală, va vorbi despre pâinea noastră cea de toate zilele, utilitate și sacralitate și va face Punți de spiritualitate în spațiul românesc, explicând Simbolurile identității naționale.

Pe aceeași traiectorie va fi și prezentarea cărții - Arhitectura satului și a sufletului românesc din Moldova de sud, coautori: Eugen Holban (1935-2020) și Maria Stanciu, apărută la Editura Axis Libri a Bibliotecii „V. A. Urechia” - Galați, octombrie 2023. Proiectul editorial este realizat la inițiativa Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Radu Macovei – Galați, susținut de Danubiana și finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

De asemenea, va fi lansat volumul aniversarDanubiana, zece ani pentru cultură, istorie și educațiesemnat de Antoneta Crudu, inima activităților acestei organizații non-profit.

Citit 2409 ori Ultima modificare Marți, 24 Octombrie 2023 21:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.