După publicarea rezultatelor contestațiilor depuse la probele scrise ale examenului de Bacalaureat, un număr semnificativ de elevi au avut surpriza să li se scadă la lucrare și câte 2 puncte. Din păcate, elevii respectivi nu mai pot face nimic, nota după contestații fiind cea finală.
Elevii nedreptățiți spun că aceste lucruri au fost făcute din pura plăcere de a face rău, profesorii corectori fiind conștienți că nu va mai avea cine să-i tragă la răspundere. Acest lucru este nedrept, mai ales că absolvenții nu pot să vadă nici măcar motivul pentru care au fost depunctați de către evaluatori.
Am reușit să luăm legătura cu o elevă care a avut ghinionul de a se afla în această situație neplăcută. "Din păcate, chiar dacă vrei să mori cu dreptatea în mână, acest sistem bolnav în care noi ne petrecem 12 ani din viață nu ne dă voie să o facem. În primul rând, unii profesori nu au ce căuta la aceste examene importante din viața noastră, sunt mulți care nu au fost în stare nici măcar să ia nota 5 la examenul de Titularizare, dar în schimb se cred în stare să corecteze lucrări, deşi nici măcar nu cunosc materia pe care noi trebuie să o tocim ani întregi. Vine o persoană care abia a învățat să deschidă calculatorul și se apucă să pună note după cum vrea, fiind conștientă că este notă finală și nu mai poți face nimic. Eu, spre exemplu, am luat nota 8.45 și, după contestație, pe care am depus-o sfătuindu-mă cu profesorul de la clasă, am ajuns la 7.30", ne-a spus o tânără absolventă.
Totodată, am vrut să aflăm și părerea unui dascăl despre această situație. "Aceste contestații stabilesc nota finală a elevului. Acest lucru îi determină, din păcate, pe mulți colegi să recurgă la scăderea drastică a punctajelor, cu toate că elevii nu au greșit nimic și, după evaluarea făcută cu profesorul de la pregătire, le-a reieșit o notă mai mare. Acest fenomen este unul neplăcut, unii elevi ajungând să aibă probleme de sănătate sau să se consume, știind că adevărul este cu totul altul", ne-a spus un profesor corector.