Ediția a IV-a a proiectului școlar ”Fondul Științescu” Galați despre ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă sau matematică a poposit și la Liceul Tehnologic „Radu Negru” din municipiul nostru, care derulează, în colaborare cu şcolile partenere din judeţ, un proiect referitor la culturile hidroponice de plante.
Este cunoscut faptul că „Fondul Științescu” finanțează proiecte care fac știința mai atractivă pentru elevi și își propune să aducă mai aproape tinerii de științele exacte, să stimuleze interesul lor pentru carierele viitorului. Așadar, şi la Galaţi un colectiv de cadre didactice a răspuns prezent apelului anual ce finanțează proiecte școlare despre ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă sau matematică din ”Fondul Științescu”.
„Scopul proiectului STEM la «Radu Negru» este crearea unei culturi durabile de învățare și adaptabilitate, pregătind participanții pentru provocările viitoare și inovatoare pentru soluționarea problemelor reale și globale. Ideea centrală a proiectului introduce elevii într-un context real sau o problemă complexă din lumea reală – culturi hidroponice de plante. S-a plecat de la o provocare și s-au legat conceptele STEM pentru a rezolva această problemă – programare, proiectare, măsurători, analize, date. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt elevii de la specializările Protecția Mediului, Electronică și Automatizări, Proiectare CAD (Computer-Aided Design), Electromecanică, Mecatronică, Producție media, clasele a IX-XI.
În cadrul atelierelor de lucru, se colectează observații și date pentru a găsi modalități eficiente de creștere a plantelor în sistem hidroponic, utilizând tehnici care nu afectează structura internă și compoziția chimică a plantelor. Școlile partenere în proiect, Şcoala Gimnazială Nr. 1, sat Fântânele, com. Scânteieşti, Galați, și Școala Gimnazială ”Sf. Nicolae” Vânători, Galați, sunt implicate în activitățile proiectului: cultura plantelor, prelevarea și analiza eșantioanelor de analiză a solului și a apelor utilizate în creșterea plantelor, interpretarea rezultatelor, crearea de produse promoționale, utilizarea softurilor specializate”, povestesc cadrele didactice de la Liceul Tehnologic „Radu Negru” din Galați. Astfel, prin proiectul „Știintescu, STEM la Radu Negru” se contribuie la formarea unor cetățeni competenți, capabili să se adapteze și să inoveze într-o lume digitală în continuă schimbare.