Facultatea de Economie - cea mai mare şi cea mai căutată din Galaţi
Foto: Foto: Angela Ribinciuc

Facultatea de Economie - cea mai mare şi cea mai căutată din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Înfiinţată în anul 1990, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) gestionează opt dintre cele 40 de domenii de cercetare pe care le are Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Între primele 10 din totalul de 42 de facultăţi de profil din ţară

„Dacă avem situaţii în care mai multe facultăţi tehnice gestionează un singur domeniu (exemplu - ingineria mecanică), în Economie, cele opt specializări de licenţă sunt incluse în opt domenii de cercetare, astfel: specializarea Economie Agroalimentară, din domeniul  de cercetare Economie - a primit în urma ierarhizării programelor de studii categoria B (locul 4 pe ţară); specializarea Economia Comerţului Turismului şi Serviciilor - domeniul Administrarea afacerilor - categoria B (locul 7 pe ţară); specializarea Finanţe-bănci, domeniul Finanţe - categoria A(locul 5 pe ţară); specializarea Informatică economică - domeniul Cibernetică, statistică şi informatică economică - categoria B (locul 6 pe ţară); specializare Contabilitate şi informatică de gestiune - domeniul Contabilitate - categoria B (locul 12 pe ţară); specializarea Afaceri internaţionale - domeniul Relaţii economice internaţionale - categoria B (locul 9 pe ţară); specializarea Management -  domeniul Management - categoria B (locul 10 pe ţară); specializarea Marketing - domeniul Marketing - categoria B (locul  8 pe ţară). În concluzie, deşi este o facultate relativ tânără, FEAA,  pe lângă faptul că gestionează a cincea parte din domeniile de cercetare ale universităţii (structurată pe 16 facultăţi), se situează în primele două clase valorice de ierarhizare, din cele cinci posibile. Şi toate acestea la o clasificare a cercetării ştiinţifice a cadrelor didactice, în număr de 55, ce formează corpul profesoral al acestei facultăţi, în baza unor criterii care au fost făcute publice doar la începerea ierarhizării”, declară Conf.univ.dr. Costel Nistor, decanul facultăţii.

Toate locurile s-au ocupat din vară

Şi dacă la majoritatea facultăţilor au rămas locuri după sesiunea de admitere din vară, la FEAA lucrurile stau altfel: „Spre deosebire de alte domenii de cercetare ce pot fi caracterizate ca fiind tradiţionale, dar fără mare atractivitate pentru absolvenţii de liceu, facultăţile cu profil economic sunt foarte multe la nivelul întregii ţări. Au fost luate în analiză şi clasificate peste 42 de universităţi care au domenii economice. Perioada luată în calcul a fost cea a ultimilor cinci ani. Aceste ierarhizări se fac anual şi trăim cu speranţa că rezultatele ierarhizării de anul acesta vor ameliora mult poziţia FEEA şi, implicit, a Universităţii „Dunărea de Jos”, datorită faptului că cercetarea în ultimii ani a avut rezultate notabile. FEAA are un număr de peste 2.600 de studenţi (adică 17,8 la sută din totalul de 14.500 de studenţi câţi are universitatea - n.n.), din care 703 sunt studenţi la buget (nivel licenţă şi masterat)  şi  1.897 studenţi la taxă (licenţă, masterat - zi plus studenţi la învăţământul la distanţă). FEAA este cea mai mare facultate din universitatea gălăţeană, din punct de vedere al numărului de studenţi. Totodată, numărul mare al studenţilor cu taxă ne arată încă o dată că specializările acestei facultăţi sunt de mare actualitate în opţiunile absolvenţilor de liceu, în momentul de faţă. Remarc faptul că locurile la licenţă au fost ocupate încă din sesiunea de admitere din vară, în sesiunea din toamnă acoperindu-se cele aferente minorităţilor rrome, existând totodată o cerinţă de suplimentare a locurilor la finanţarea cu taxă”, ne-a mai declarat decanul Costel Nistor.

 

Citit 8397 ori Ultima modificare Marți, 01 Noiembrie 2011 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.