Din cauza noului soft de salarizare, secretarele din școli fac voluntariat în zilele libere

Din cauza noului soft de salarizare, secretarele din școli fac voluntariat în zilele libere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Implementarea noului soft de salarizare a personalului din învățământ – EDUSAL - le-a umplut de necaz pe unele dintre secretare. Acestea acuză că au stat, în zilele libere de la sfârșitul săpămânii, consemnate până târziu la școală, pentru a face funcțională aplicația. Din cele spuse de respectivele angajate, am înțeles că nu peste tot s-a stat atâta peste program, dar au fost și unele cazuri în care s-a lucrat chiar și până la 3.00 dimineața.

Am așteptat bulinele verzi, trei zile la rând”

Ilenuța Vasiliu este și secretară și lider de sindicat și  are multe de reproșat noului soft: ”Ne-au pus să muncim degeaba. Vechiul program era mai bun.  În primul  rând, avea rubrică pentru a opri cotizația de sindicat și ratele la CAR. Acum trebuie să alerg după 70 de oameni să le rețin din mână cotizația, ceea ce n-am mai făcut de prin anii 70, când m-am angajat. O aberație!”, spune secretara de la Școala Nr. 33.

Aceasta  recunoaște că a stat, în urmă în școală, vineri și  sâmbătă până la orele 18.00, iar duminica până în jur de 14.30. ”Nu munca în sine a fost  grea, ci așteptarea. După fiecare aplicație, am fost nevoită să  aștept bulina verde, care îmi confirma că e corect ceea ce se făcuse și puteam continua. Acum nici cei  de la ISJ n-au nicio  vină, un singur om nu le poate face pe toate. Rău este faptul că în fiecare lună o vom lua de la capăt pentru că programul trebuie updatat în fiecare modificare lună la orice modificare de salariu”, mai  spune secretara de la Școala Nr. 33. În plus, aceasta consideră ca fiind deplasată dorința ministrului  ca ISJ-urile să poată vedea cu exactitate ce salariu are fiecare angajat: ”De ce numai la profesori sunt necesare astfel de măsuri de securitate? Ce altă categorie de bugetari stă cu salariile la vedere?” se întreabă retoric secretara. Aceasta susține că din 2009, personalul auxiliar și didactic auxiliar din școli nu mai are dreptul la plata orelor suplimentare și nici de zile libere n-are cum să beneficieze: ”Mai am vreo 40 de zile de concediu neefectuat pe anul acesta. Noi nu apucăm să ne luăm aceste libere”:

”Nu s-a făcut nici instruire”

O altă secretară care a dorit să-și păstreze anonimatul ne-a spus că trece prin aceeași situație: ”Nu  am cum să-mi iau aceste libere. Este bătaie de joc, mai ales pentru  că, azi s-a publicat softul, iar a doua zi ni s-a cerut  să facem aplicațiile, fără să se facă nicio instruire. Noi secretarele ne-am descurcat, de bine de rău, pentru că eram obișnuite cu celălalt program, dar pe acest soft trebuie să introducă și contabilii partea de rețineri, iar pentru ei a fost mult  mai greu. Știu că la unele școli s-a stat chiar și până la 3 dimineața, ceea ce nu este normal. Sindicaliștii știu toate aceste lucruri, de ce nu se ia nicio măsură. E normal să muncim degeaba, pentru ideile trăsnite ale lui Funeriu?”, se întreabă angajata respectivă.

Citit 12551 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2011 09:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.