Stranierii de la Universitatea „Dunărea de Jos”- 52 de studenţi din 9 ţări
Foto: Foto: Elena Bujor

Stranierii de la Universitatea „Dunărea de Jos”- 52 de studenţi din 9 ţări
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La cele 15 facultăţi ale Universităţii „Dunărea de Jos” sunt 52 de studenţi străini, fără să-i luăm în calcul pe cei din Republica Moldova. Zilele trecute, 48 dintre aceştia s-au întâlnit, în premieră, pentru a se cunoaşte la Casa de Cultură a Studenţilor, în Club S, unde au schimbat impresii, adrese de mail şi numere de telefon. Dintre aceştia, 12 sunt din Turkmenistan, 11 sunt din Grecia dar studiază în Italia şi au venit în practică la Galaţi, şase sunt din Portugalia, câte doi sunt din Quatar, Polonia, Italia, Grecia şi câte unul din Bulgaria, Belgia, Egipt. Unii dintre ei sunt veniţi prin programe Erasmus, cu burse europene, alţii îşi plătesc studiile.

Şocul cultural

Prof.dr.Mirela Praisler, prorector cu relaţiile internaţionale şi managementul calităţii activităţii de cercetare ştiinţifică în cadrul universităţii gălăţene, ne-a declarat: „În primul rând trebuie ţinut cont de faptul că aceşti tineri provin din ţări extrem de diverse, de pe diverse continente, sunt veniţi prin programe de studiu diferite, ca atare ei au perioade diferite de şedere la noi în universitate. Acum a fost un bun prilej de a-i putea aduna pe toţi, altfel spus acesta a fost motivul pentru care nu am organizat această primă întâlnire mai devreme. Ca reacţie de aşteptat din partea lor a fost, din nou, diversitatea părerilor: noi trebuie să ţinem cont că aceşti tineri trec prin şocul cultural, demonstrat ştiinţific, care te duce de la extrema entuziasmului de a fi într-o ţară străină la mici accese depresive din cauza faptului că nu ai aproape familia, prietenii. Este şi stresul creat de diferenţe în alimentaţie, în temperatura de afară, dificultăţile legate de limbă şi aşa mai departe.

Seară multiculturală

O primă concluzie a fost că ei trebuie angrenaţi şi în activităţile extracurriculare, cât mai rapid. Vom organiza întâlniri pe diverse teme: cei care sunt la Medicină, indiferent de ţara de unde provin sau programul prin care au sosit, la fel cei de la Arhitectură Navală sau Mecanică – criteriul unificator să fie domeniul de studiu. De asemenea, avem în proiect să-i punem în legătură cu minorităţile etnice din oraş, de exemplu pe cei din Grecia cu Comunitatea Elenă, pe cei din Italia cu Comunitatea Italiană. Intenţionăm să organizăm şi un eveniment multicultural, în cadrul căruia aceşti studenţi să-şi poată prezenta atât universităţile, cât şi oraşele din care provin”, declară prorectorul Mirela Praisler.

 

Citit 3951 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Noiembrie 2011 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.