Sala Senatului Universităţii "Dunărea de Jos" a devenit neîncăpătoare, joi, 20 martie, exact ziua când instituția serbează 77 de ani de activitate, pentru cadrele didactice premiate pentru rezultatele excelente pe care le-au avut, în 2024, în materie de cercetare, dezvoltare, inovare și transfer tehnologic.
Nu se poate să vezi laolaltă atâţia oameni inteligenţi, pregătiţi, eleganţi şi cu simţul umorului la purtător şi să nu-ţi crească inima de mândrie. Avem oameni talentaţi şi dedicaţi meseriei lor la Galaţi şi Brăila şi suntem norocoşi să-i avem, ar trebui, poate, să fie mai vizibili în societate şi să-şi facă un pic mai mult auzit glasul, poate aşa reuşim şi noi, comunitatea în întregul ei, să mai ridicăm capul către lumină.
Deşi nu toţi profesorii premiaţi au putut fi prezenţi, cei care au venit au acceptat, cu graţie, urările preşedintelui Senatului, conf. univ. dr. Alexandru Nechifor, diplomele, însoţite, potrivit declaraţiei rectorului, de câte un grant de 10.000 de lei (pe care, evident, toţi cei prezenţi şi i-ar fi dorit euro sau dolari, dar începutul e bun) şi pentru cei absenţi. Nu au lipsit, evident, premianţii din zona de Inginerie, cu mai toate ramurile sale, de la Mecanică şi Rezistenţa materialelor, la Arhitectură navală şi de la Chimie alimentară la Ştiinţele mediului, precum şi de la Calculatoare şi tehnologia informaţiei, la Chimie, dar nici cei din Economie şi administrarea afacerilor, Drept, Arte, Educaţie fizică şi sport, Istorie şi Litere.
Profesorii au fost premiaţi pe categorii, după cum urmează:
Categoria 1 - Top articole publicate în 2024, în reviste indexate Q1 ordonate în funcție de AIS, începând cu valoarea cea mai mare, în platforma Web of Science Clarivate Analytics;
Categoria 2 - Valoarea Indicelui Hirsch din platforma Web of Science Clarivate Analytics, pe ramuri de știință;
Categoria 3 - Performanțe în domeniul sportului, creației artistice și a științelor umaniste obținute în anul 2024;
Categoria 4 - Revistele Universității „Dunărea de Jos” din Galați, indexate în baza de date Web of Science Clarivate Analytics;
Categoria 5 - Brevete OSIM obținute în 2024;
Categoria 6 - Participarea la competițiile naționale și internaționale de cercetare;
Categoria 7 - Tineri cercetători cu performanțe deosebite în activitatea de CDI-TT, validați în Consiliile facultăților.
Anul trecut au fost obţinute şapte brevete OSIM, iar nouă proiecte de cercetare (contractate în anul 2024) au fost câștigate în competiții naționale din cadrul PNCDI IV 2022- 2027 și HORIZON Europe Programme 2021-2027.
Profesorii s-au apreciat şi aplaudat reciproc, dând dovadă de fair-play şi demonstrând că reprezintă o comunitate, o familie, în ciuda dezbinării temporare pricinuită de alegeri. De altfel, am remarcat că, printre premianţi, s-au numărat atât rectorul, prof. univ. dr. Marian Barbu, şi trei dintre prorectorii actuali - prof. univ. dr. Adrian Micu, care a fost şi maestru de ceremonii, prof. univ. dr. Arthur Tuluş şi prof. univ. dr. Daniela Laura Buruiană, cât şi fostul rector, prof. univ. dr. Puiu Lucian Georgescu, precum şi fostul candidat la poziţia de rector, prof. univ. dr. Cătălin Fetecău.
Din păcate, lista integrală a câştigătorilor este mult prea mare pentru spaţiul tipografic de care dispunem, dar ea poate fi consultată în ataşament. Tuturor, sincere felicitări, urări de sănătate şi de continuare a performanţelor şi din partea noastră. Vivat, crescat, floreat Universitatea "Dunărea de Jos" şi cercetătorii săi!