SIP Galaţi avertizează “Îngheţarea salariilor pe 2012 va duce la dezastru”

SIP Galaţi avertizează  “Îngheţarea salariilor pe 2012 va duce la dezastru”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ordonanţa de Guvern prin care se stabileşte că salariile bugetarilor pe  pentru anul viitor vor fi la nivelul celor din decembrie 2011 a stârnit nemulţumiri în rândul salariaţilor din învăţământ. Reprezentanţii SIP vor trimite o scrisoare deschisă partidelor politice prin care le vor cere să-şi respecte promisiunile.

Îngheţarea salariilor pentru anul 2012 oferă premizele unei ample degradări a nivelului de trai pentru toţi salariaţii din învăţământ. Constatăm că promisiunea făcută, potrivit căreia în 2012 vom primi diferenţa salarială de 10 la sută, a fost de fapt doar o declaraţie fără acoperire, ca multe altele. Deşi reprezentanţii FMI spun că sunt fonduri pentru majorări salariale în 2012, actualul Executiv refuză, prin legea adoptată, dreptul salariaţilor la un trai decent şi la revenirea salariilor la nivelul celor din 2009.

Mai mult decât atât, clasa politică a hotărât reeşalonarea drepturilor câştigate în instanţă pentru perioada 2012 - 2016. Acest act normativ dovedeşte dispreţul manifestat faţă de actul de justiţie şi faţă de o lege adoptată în unanimitate, în 2008, de Parlamentul României.

Dispariţia instituţiei dialogului social prin legea asumată de Guvernul României a avut ca scop dovedit destructurarea instituţiei sindicale şi instaurarea unei forme de dictatură mascată. Acest lucru este dovedit şi de atitudinea ministrului educaţiei, Daniel Petru Funeriu, care refuză permanent dialogul cu partenerii sociali, iar prin măsurile unilaterale pe care le ia face ca starea de tensiune din sistem să fie în permanentă creştere. Hotărârea ministrului Funeriu de a implementa un nou program de salarizare care îngrădeşte dreptul legitim al salariaţilor de a opta pentru reţinerea pe statul de plată a unor datorii către bănci şi CAR-uri, dar şi a cotizaţiei sindicale, este discriminatorie cu atât mai mult cu cât nu se referă la toţi bugetarii, ci doar la salariaţii din învăţământul preuniversitar. De altfel, nereţinerea cotizaţiei pe statul de plată încalcă prevederile Legii Dialogului Social, art. 24, în conformitate cu care aceasta este deductibilă din baza de impozitare”, se arată în scrisoarea deschisă a SIP.

Liderul gălăţean al  FEN, Constantin Ciosu, consideră că doar de cadrele didactice depinde dacă se va organiza vreun protest pe această problemă.

 

Citit 5354 ori Ultima modificare Marți, 29 Noiembrie 2011 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.