Dar noi trăim în democraţie…

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Spre surprinderea tuturor, e clar că nimeni nu s-ar fi aşteptat la aşa ceva, am aflat că partidul condus de fostul agent KGB Vladimir Putin este favorit la câştigarea alegerilor legislative din Rusia.

Formaţiunea politică aflat la guvernare şi cel care deţine o largă majoritate în Duma de Stat, Rusia Unită – sub cupola căruia se regăsesc numeroşi „aparatcik” (oficiali locali sau federali şi reprezentanţi ai mediilor de afaceri apropiate puterii) –, are tot ce îi trebuie pentru ca în luna martie a anului viitor să bifeze un nou succes.

Daca faceţi un mic exerciţiu, încercaţi să vă aduceţi aminte de un alt lider politic în actuala Rusie, cu excepţia lui Vladimir Putin şi a preşedintelui Dmitri Medvedev. Nu o să vă prea reuşească acest lucru, iar cei doi menţionaţi formează de multă vreme un cuplu care conduce ţara. Bineînţeles, mimând democraţia prin respectarea constituţiei. Iar constituţia este modificată de prin 2008 în acord cu doleanţele lui Putin. Astfel, că odată reinstalat în fotoliul prezidenţial va avea nu patru ci şase ani de mandat.          

Dar să lăsăm Rusia, de unde oricum nu am fi avut mari aşteptări referitoare la democraţie, şi să ne îndreptăm atenţia spre Europa. Un fel de leagăn al democraţiei, spre care toată lumea tânjea. Dar cei de la WikiLeaks au întrerupt visul printr-o o serie de documente în care ni se descrie cum ţări occidentale – Italia, Franţa sau Marea Britanie – vând dictaturilor (era de aşteptat), dar şi demoicraţiilor!, echipamente pentru spionarea întregii populaţii. Există o întreagă industrie în acest sens. Tehnologiile au fost vândute inclusiv către recent doborâtul lider libian Gaddafi. Aşa de mult l-au detestat oficialii europeni pe „inamicul Libiei” încât i-au servit şi aparatura necesară pentru a supraveghea tot ce mişca.

Cu siguranţă acest gen de echipamente funcţionează de multă vreme şi în Europa. Orice informaţie este preţioasă, iar liderii europeni ştiu asta cel mai bine.

Criza financiară nu ar fi putut să o prevină dacă tot au la îndemână informaţiile necesare sau aceasta face parte dintr-un  scenariu mai mare? Răspunsul este imposibil de dat, dar între timp ne place să ne amăgim că trăim într-o Europă democrată. Unde fiecare este liber…

Citit 7037 ori Ultima modificare Vineri, 02 Decembrie 2011 17:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.