Profesorii de la „Arte”, datori la stat cu zeci de mii de lei
Foto: Foto: Sorin Pană

Profesorii de la „Arte”, datori la stat cu zeci de mii de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unii au de restituit chiar şi 20.000 de lei * Curtea de Conturi le-a imputat sporurile de vechime pe care le-au primit la orele suplimentare * Sindicatul a câştigat anularea restituirii banilor doar pentru membrii de săi şi doar pentru trei ani, din patru *

Profesorii de la Liceul de Artă sunt datori la stat cu zeci de mii de lei, conform deciziei Curţii de Conturi care le-a imputat sporurile de vechime pentru orele suplimentare primite în perioada 2005-2009. 

Conform unei hotărâri din 2006 a unei comisii paritare dintre ISJ Galaţi şi sindicatele reprezentative din învăţământ, tuturor profesorilor din Galaţi li s-au acordat sporuri de vechime şi pentru orele suplimentare. Legal, profesorii ar fi trebuit să primească aceste sporuri încă din 2005, dar abia după ce câteva sindicate au câştigat în instanţă acordarea lor, prin această comisie paritară s-a convenit ca ele să fie incluse pe statele de plată pentru toate cadrele, fie membre de sindicat sau nu. De aceste prevederi au beneficiat din plin mai ales profesorii de la Liceul de Artă din Galaţi, care au avut foarte multe ore suplimentare, uneori ajungând chiar la o a doua normă.

Decizie de imputare, după trei ani

După trei ani, în 2009, în urma unui control efectuat la Liceul de Artă (dar şi la alte unităţi de învăţământ) Curtea de Conturi le impută sumele primite ca sporuri la orele suplimentare, pe motiv că în legislaţia României nu funcţionează principiul precedentului, aşa cum se întâmplă în alte state. Deşi SIP Galaţi a contestat decizia de imputare şi a câştigat în instanţă anularea acesteia, cadrele didactice de la „Arte” tot sunt bune de plată. De hotărârea instanţei au beneficiat numai profesorii membri de sindicat, dar şi aceştia doar pentru perioada 2006-2009. Cei care nu sunt membri, sunt datori în continuare pentru toată perioada 2005-2009, iar cei afiliaţi sindicatului, nu se ştie exact de ce, doar pentru un an (2005-2006). 

„Şi mie mi s-a oprit cotizaţie, chiar dacă nu sunt membru!”

Cadrele didactice de la Liceul de Artă sunt disperate. Cum au avut ore suplimentare cât o a doua normă, suma imputată este destul de mare, ajungând între 2000 şi chiar  20.000 de lei.

„Avem o profesoară, care nu este membră de sindicat şi care are de achitat, pentru toţi cei patru ani, în jur de 20.000 de lei, la care se adaugă şi penalităţile. Şi nu este vina lor. Mai avem şi situaţii limită. Un cadru didactic care era membru de sindicat, nu a mai putut fi parte la procesul de anulare a imputării, pentru că a murit între timp. Acum văduva lui trebuie să plătească integral pentru toţi cei patru ani? Ar fi inuman!”, spune directorul liceului, profesorul Ioan Tudor.

 Profesorii care nu sunt membri de sindicat sunt revoltaţi: „Chiar dacă nu sunt membru, şi mie mi s-a oprit obligatoriu, în fiecare lună, 0,6 la sută din salariu pentru cotizaţie de sindicat, tocmai pe motiv că aceste sindicate îmi apără şi mie drepturile. Cum m-au apărat? Pentru ce mi-au oprit banii, dacă sunt obligată să plătesc nişte sporuri pe care ei mi le-au acordat greşit. De ce nu am fost şi noi chemaţi să facem parte din acest proces, în condiţiile în care imputarea ni s-a făcut din cauza deciziilor lor!”, se plânge o profesoară.

Se încearcă o compensare

Tot pentru profesorii membri de sindicat se încearcă acum o rezolvare a acestor datorii prin compensare: „Cei de la SIP ne-au spus că vor deschide un proces prin care vor cere compensarea sumelor imputate de Curtea de Conturi cu datoria pe care o are statul către cadrele didactice care au câştigat hotărâri definitive şi irevocabile pe Legea 221, care le permite majorarea salariilor cu  aproape 34 la sută”, mai spune Ioan Tudor.

Citit 4186 ori Ultima modificare Vineri, 17 Februarie 2012 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.