Profesorii de la „Arte”, datori la stat cu zeci de mii de lei
Foto: Foto: Sorin Pană

Profesorii de la „Arte”, datori la stat cu zeci de mii de lei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unii au de restituit chiar şi 20.000 de lei * Curtea de Conturi le-a imputat sporurile de vechime pe care le-au primit la orele suplimentare * Sindicatul a câştigat anularea restituirii banilor doar pentru membrii de săi şi doar pentru trei ani, din patru *

Profesorii de la Liceul de Artă sunt datori la stat cu zeci de mii de lei, conform deciziei Curţii de Conturi care le-a imputat sporurile de vechime pentru orele suplimentare primite în perioada 2005-2009. 

Conform unei hotărâri din 2006 a unei comisii paritare dintre ISJ Galaţi şi sindicatele reprezentative din învăţământ, tuturor profesorilor din Galaţi li s-au acordat sporuri de vechime şi pentru orele suplimentare. Legal, profesorii ar fi trebuit să primească aceste sporuri încă din 2005, dar abia după ce câteva sindicate au câştigat în instanţă acordarea lor, prin această comisie paritară s-a convenit ca ele să fie incluse pe statele de plată pentru toate cadrele, fie membre de sindicat sau nu. De aceste prevederi au beneficiat din plin mai ales profesorii de la Liceul de Artă din Galaţi, care au avut foarte multe ore suplimentare, uneori ajungând chiar la o a doua normă.

Decizie de imputare, după trei ani
După trei ani, în 2009, în urma unui control efectuat la Liceul de Artă (dar şi la alte unităţi de învăţământ) Curtea de Conturi le impută sumele primite ca sporuri la orele suplimentare, pe motiv că în legislaţia României nu funcţionează principiul precedentului, aşa cum se întâmplă în alte state. Deşi SIP Galaţi a contestat decizia de imputare şi a câştigat în instanţă anularea acesteia, cadrele didactice de la „Arte” tot sunt bune de plată. De hotărârea instanţei au beneficiat numai profesorii membri de sindicat, dar şi aceştia doar pentru perioada 2006-2009. Cei care nu sunt membri, sunt datori în continuare pentru toată perioada 2005-2009, iar cei afiliaţi sindicatului, nu se ştie exact de ce, doar pentru un an (2005-2006). 

„Şi mie mi s-a oprit cotizaţie, chiar dacă nu sunt membru!”
Cadrele didactice de la Liceul de Artă sunt disperate. Cum au avut ore suplimentare cât o a doua normă, suma imputată este destul de mare, ajungând între 2000 şi chiar  20.000 de lei.

„Avem o profesoară, care nu este membră de sindicat şi care are de achitat, pentru toţi cei patru ani, în jur de 20.000 de lei, la care se adaugă şi penalităţile. Şi nu este vina lor. Mai avem şi situaţii limită. Un cadru didactic care era membru de sindicat, nu a mai putut fi parte la procesul de anulare a imputării, pentru că a murit între timp. Acum văduva lui trebuie să plătească integral pentru toţi cei patru ani? Ar fi inuman!”, spune directorul liceului, profesorul Ioan Tudor.

 Profesorii care nu sunt membri de sindicat sunt revoltaţi: „Chiar dacă nu sunt membru, şi mie mi s-a oprit obligatoriu, în fiecare lună, 0,6 la sută din salariu pentru cotizaţie de sindicat, tocmai pe motiv că aceste sindicate îmi apără şi mie drepturile. Cum m-au apărat? Pentru ce mi-au oprit banii, dacă sunt obligată să plătesc nişte sporuri pe care ei mi le-au acordat greşit. De ce nu am fost şi noi chemaţi să facem parte din acest proces, în condiţiile în care imputarea ni s-a făcut din cauza deciziilor lor!”, se plânge o profesoară.

Se încearcă o compensare
Tot pentru profesorii membri de sindicat se încearcă acum o rezolvare a acestor datorii prin compensare: „Cei de la SIP ne-au spus că vor deschide un proces prin care vor cere compensarea sumelor imputate de Curtea de Conturi cu datoria pe care o are statul către cadrele didactice care au câştigat hotărâri definitive şi irevocabile pe Legea 221, care le permite majorarea salariilor cu  aproape 34 la sută”, mai spune Ioan Tudor.

Citit 4084 ori Ultima modificare Vineri, 17 Februarie 2012 00:09

13 comentarii

 • postat de abc
  Marți, 21 Februarie 2012 15:10
  @ xyz: Domnule, ce descoperire, ce succes! Iti sugerez sa faci demersuri pentru Premiul Nobel. Sa fii atent insa la argumente ca s-o gasi vreun "tampit" (acolo, in comisie) care sa interpreteze precum ca "nemembru" a vrut sa spuna ca nu e nici macar membru p.d.l. Totusi, incercarea se merita. Succesuri!
  0
  0
  Raportează
 • postat de xyz
  Marți, 21 Februarie 2012 10:49
  Cata incultura"nemembru "!Puteai sa spui membru Educatia sau nesindicalist.Se vede ca esti cadru didactic.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nemembru SIP
  Luni, 20 Februarie 2012 10:27
  BRAVOOO! domnule Presedinte EDUCATIA, spuneti-le, ca le spuneti bine.

  Fraierii, care nu-s la Educatia si s-au pacalit pana acum cu acel 1% dat la SIP si care se pacalesc in continuare din toamna de cand nu se mai retine pe statul de plata, dar il duc singuri cu manutza lor....isi merita soarta.

  Asa sindicat (SIP)...asa rezultate....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vicepresedinte Educatia
  Duminică, 19 Februarie 2012 18:46
  @ ema. Nu stiu cum sa te interpretez! Oricum, esti penibila. Andrasescu a castigat procesele iar membrii Sindicatului Educatia nu au platit si nu vor plati nici un fel de imputatii facute de Curtea de Conturi. Daca altii s-au capusat pe ceea ce a obtinut el, cine trebuie sa plateasca?! Se vede ca e mai usor sa fii coprofag decat sa emiti o judecata corecta. Tine-o tot asa!
  @Parapiru co. 1) Raspunsul de mai sus e valabil si pentru tine.2) Cat priveste cotizatia, Andrasescu dovedeste ca o foloseste eficient pentru a-i apara pe membrii Sindicatului Educatia. Vezi si situatia de la Gradinita 9 unde membrii Sindicatului Educatia nu vor plati imputatiile iar ceilalti vor plati. In foarte multe dosare, Andrasescu a platit expertize contabile de cate 300; 400, 560 lei/membru si nu a cerut nimic de la oameni, nici pentru expertize, nici pentru alte plati efectuate. In cat timp au compensat oamenii prin cotizatie aceste sume?! Altii nu au avut de platit expertize dar au pretins de la oameni sume de bani pentru "expertize", "taxe judiciare de timbru", " timbre judiciare", "avocat" etc. 3) Portocalele si cafeaua ar fi trebuit sa le ofere guvernul si nu sindicatul, 4) Vrei bilet pentru statiune de lux? Luxul se plateste; nu se da in regim de ajutor social. Sau daca ai pile la guvern, aranjeaza sa se distribuie pentru sindicalisti bilete de odihna de 4 stele.
  0
  0
  Raportează
 • postat de siPIPI
  Duminică, 19 Februarie 2012 17:51
  Ema...CIOCU MIC! Chiar daca puterea e la voi acuma, NU VA MAI FI PENTRU MULTA VREME, asa sa stii! Ochi albastri ce sunteti!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ema
  Duminică, 19 Februarie 2012 08:48
  Sa plateasca Andrasescu,ca el s-a batut cu pumnul in piept ca a castigat in instanta acest spor.Ne-a amagit ,adevarat cu portocale ,cafea si ciocolata,iar acum acuza pe altii si-si gaseste scuze.RUSINE.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Educatia-Presedinte
  Vineri, 17 Februarie 2012 17:38
  2) Hotararile in cauza, in baza carora s-a facut extensia au fost obtinute de Sindicatul Liber Educatia in baza unor argumente in instanta pe care alte sindicate nu le-au inteles nici pana acum si nu au putut sustine convingator in instanta.
  3) De necunoasterea argumentelor au profitat ulterior unii judecatori de la Curtea de Apel si apoi controlorii Curtii de Conturi.
  4) Nu este vorba de PUTEREA PRECEDENTULUI JUDECAT ci de faptul ca IN ROMANIA NU SE RESPECTA PRINCIPIUL NEDISCRIMINARI SI NICI NU SE ARE IN VEDERE CA SENTINTELE JUDECATORESTI SE DAU IN NUMELE LEGII.
  5) Persoanele in cauza nu au fost aparate convingator la instanta de fond fapt de cate a profitat instanta de recurs. Un singur argument: daca persolalului nedidactic si didactic auxiliar s-au imputat procentele de 5-10-15-20-25% sporul de vechime in munca la orele suplimentare, prin CERERE RECONVENTIONALA trebuia sa se ceara plata acelor ore cu spor de 100% ca ORE SUPLIMENTARE.
  6) Pentru personalul didactic de predare argumentele si dovezile erau altele dar cel mai grav lucru este ca nu se respecta art. 16 din CONSTITUTIE.
  7) Retinerea procentului de 0,6% a fost abuziva iar acest lucru incearca sa-l faca acum un sindicat chiar cu procentul de 1% prin art. 5 alin. 2 dintr-un CCM aiurea conceput (ca sa nu spun altfel).
  8) Cine nu era membru de sindicat trebuia sa conteste in instanta retinerea de 0,6% si ar fi castigat sigur dar trebuia si sa refuze orice orice s-a acordat prin munca sindicatelor (ex. si diferentele care s-au acordat in martie 2005 prin hotarare de guvern dar in urma unor demonstratii facute in instanta pentru prima data tot de Sindicatul Educatia. Dar atunci GUVERNUL a aplicat principiul nediscriminarii).
  9) Sindicatul Educatia are posibilitatea de a impune reluarea judecarii in recurs prin CONTESTATIE IN ANULARE si va dechide si proces de REVIZUIRE.
  0
  0
  Raportează
 • postat de intrebare intrebatoare
  Vineri, 17 Februarie 2012 10:49
  Tovarasa Mandrescu Mirela, cum naiba se face ca la Motoc titularii sunt la limita cu norma si sunt adusi suplinitori sau pesionari calificati care au ore suplimentare. Ce sa inteleg?? astia au deschis usa cu capul la directorii atat de legalisti
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mandrescu Mirela
  Vineri, 17 Februarie 2012 10:16
  Tovarase Savi,daca ai fi cunoscut legislatia in vigoare nu ai mai fi facut o asemenea afirmatie ,te informez ca directorul presteaza ore in mod legal atat cat ii permite legea si la liceu si la universitate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mandrescu Mirela
  Vineri, 17 Februarie 2012 10:14
  Tovarase Savi,daca ai fi cunoscut legislatia in vigoare nu ai mai fi facut o asemenea afirmatie ,te informez ca directorul presteaza ore in mod legal atat cat ii permite legea si la liceu si la universitate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zeita Justitiei
  Vineri, 17 Februarie 2012 09:55
  Cei care au platit cotizatie de sindicat 0,6 %, pot sa deschida actiune impotriva sindicatului, prin care sa-l oblige
  sa le acorde despagubiri egale cu ceea ce au pierdut in acest proces.
  Trebuie sa faca urmatoarele dovezi:
  1. ca li s-a retinut cotizatia de sindicat de 0,6 %;
  2. contul in care s-a virat acea cotizatie;
  3. cel putin o hotarare judecatoreasca, prin care sindicatul a deschis actiune pentru sporul de vechime la plata
  cu ora, pentru membrii de sindicat din scoala.
  Cu un aparator bun SUCCESUL este garantat!
  0
  0
  Raportează
 • postat de judecata de apoi
  Vineri, 17 Februarie 2012 06:58
  Multumim din inima, fierbinte, tovarashului presedinte, prea-cinstitul CIOSU care sta la Bucuresti pe banii nostri si nu stie ce sa mai inventeze ca sa ne mai ia niste bani (asigurari, taxe pe decizii judecatoresti, etc). Acum sa plateasca el banii pierduti in instanta, din cele 12 miliarde pe care le incaseaza in fiecare an din cotizatia sindicala.
  0
  0
  Raportează
 • postat de savi
  Vineri, 17 Februarie 2012 05:56
  sa plateasca mai ales ca directorul are doua norme la liceu si o norma la universitate(in ce tara ne aflam)
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.