Ieri, la Facultatea de Mecanică, a avut loc bursa locurilor de muncă dedicată absolvenţilor proiectului PLM-Adaptor. După cum aflăm de la conf.dr.ing.Felicia Stan, expert coordonator regional, proiectul s-a desfăşurat pe patru module de pregătire, în patru semestre, evenimentul de ieri marcând finalul acestui proiect. „Am încercat astfel să-i ajutăm pe absolvenţii Facultăţii de Mecanică să dobândească o serie de competenţe solicitate de angajatori. La evenimentul de astăzi am avut parteneri AJOFM, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, ArcellorMittal, ICEPRONAV Galaţi, UZINSIDER, Menarom, Damen, Arabesque, ICMRS şi Intfor. Au finalizat proiectul 75 de studenţi, din 100 înscrişi, cei mai mulţi dintre ei sunt în anul IV. Sper că un număr cât mai mare dintre ei să-şi găsească un loc de muncă, fie la Galaţi, fie în străinătate: softwear-urile pe care le-au studiat sunt produse de Siemens şi sunt folosite în proiectare de către multe companii”, ne-a declarat Felicia Stan.
Liantul student - angajator
În cadrul bursei de ieri, câţiva dintre cei mai merituoşi cursanţi au susţinut scurte prezentări: printre ei, un student de nota 10, la propriu şi la figurat, Răducu Clapa (anul III, Inginerie Mecanică), a prezentat un cilindru hidraulic, modelat virtual în NX CAD, ce poate ridica o cabină de vapor. „PLM Adaptor mi-a oferit posibilitatea de lucra cu un program de grafică inginerească. Auzisem de AUTOCAD, dar nu lucrasem. A fost benefic acest program pentru noi, pentru că am învăţat lucruri noi încă din anii I-II. Fiind un domeniu care-mi place, m-a stimulat să caut şi să descopăr lucruri noi. Pe viitor mi-aş dori să găsesc un loc de muncă în care să fac modelare grafică, îmi place ideea de simulare pe calculator”, ne-a declarat acesta.
Laurenţiu Nae, director vânzări pentru Sudul şi Estul României în cadrul ADA – The PLM Specialist, lider naţional în implementarea soluţiilor pentru managementul ciclului de viaţă al produsului, vorbind despre buna colaborare pe care o are cu universităţile, ne-a declarat: „A existat o oportunitate să obţinem o finanţare pentru a desfăşura acest proiect dedicat studenţilor şi am creat un parteneriat cu şapte universităţi. „Dunărea de Jos” din Galaţi a participat cu cel mai mare număr de studenţi, peste 200 în toate cele patru module, de la Facultatea de Mecanică din Galaţi şi cea de Inginerie din Brăila – unde bursa locurilor de muncă va avea loc pe 22 februarie.
Bilanţul bursei, în toamnă
Decanul Facultăţii de Mecanică, prof.dr.ing. Cătălin Fetecău a ţinut să evidenţieze, deopotrivă, atât interesul studenţilor cât şi pe cel al profesorilor care „au dovedit că Facultatea de Mecanică e un partener ce trebuie luat în calcul în momentul în care se lansează un proiect la nivel naţional. Am primit, la finele anului trecut, o donaţie de 17 milioane de dolari de la firma Lockheed Martin şi de la Siemens, constând în 12 licenţe comerciale ale unor softuri pe care studenţii au învăţat deja să lucreze şi care vor putea fi utilizate, de ce nu?, chiar şi de firme, nu numai din Galaţi, ci şi din zonă, şi, de asemenea, am primit şi 12 staţii de calcul”. Până în toamnă se vor desfăşura recrutările şi interviurile şi abia apoi se va trage linie şi se va şti câţi dintre absolvenţii proiectului PLM-Adaptor s-au angajat.
Mulţumirea doamnei Carmen Hanţaţuc, directoarea AJOFM Galaţi, este aceea că, la bursa locurilor de muncă de ieri, numărul agenţilor economici care s-au arătat interesaţi a fost destul de mare, prezentarea studenţilor a fost una neconvenţională şi, nu în ultimul rând, presa a fost mai receptivă decât de obicei.