Cum puteţi studia cu bani puţini în Olanda

Cum puteţi studia cu bani puţini în Olanda
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
  •  Claudiu  Ilincanu, fost elev la CNVA a fost înmatriculat direct în anul al II-lea la Institutul Tehnologic Hanze

Claudiu Ilincanu este unul dintre tinerii de ispravă ai Galaţiului. Anul trecut a fost admis la  Institutul Tehnologic Hanze (HIT) din Olanda, dar a fost promovat direct în anul al II-lea de studii.

„De obicei, nivelul liceal în Olanda este mai scăzut. Iar selecţia din anul I la anul al II-lea este atât de riguroasă, încât numai jumătate dintre studenţi promovează. Alături de alţi doi tineri, am fost primii pe care Institutul i-a promovat direct în anul următor. Dar lucrurile nu au fost atât de simple cum s-ar părea. Am fost testat la matematică, informatică, fizică, biologie şi  lucrări de laborator. Am mai avut de făcut în trei zile şi un proiect cu tema energiilor neconvenţionale. Dar am fost admis”, povesteşte tânărul.

Şcolarizarea costă doar 1.770 de euro

În Olanda, cursurile pentru un an costă doar 1770 de euro, foarte ieftin în comparaţie cu alte state UE, unde te costă câteva zeci de mii de euro. „În plus sunt foarte multe facilităţi. Statul olandez te poate împrumuta cu o dobândă destul de mică pentru taxa de şcolarizare. Iar pentru cazare, care costă între 190-250 de euro pe lună, găseşti împrumuturi avantajoase la organizaţiile non guvernamentale, cărora trebuie să le restitui banii abia după ce te angajezi”, susţine Claudiu.

Acesta a mai adăugat că nu atât condiţiile de admitere, ci ceea ce faci după primul an de studiu contează. „Elevilor care şi-ar dori să studieze în Olanda le trebuie medii de la 8,5 în sus, diploma de bacalaureat şi un test de limbă engleză, Cambridge sau AEL”,  mai precizează tânărul. 

„HIT este un institut internaţional, unde atât studenţii, cât şi profesorii provin din mai multe ţări. Este finanţat de guvern şi de alte companii puternice pentru a forma specialişti în ingineria cu senzori”, ne spune Fenna Feenstra, profesoara din Olanda care l-a însoţit pe gălăţeanul  nostru pentru a implementa un proiect cu elevii de la Colegiul „Cuza”.

Citit 4162 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.