Nori roşii deasupra Parisului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Străzile Parisului au fost invadate de socialişti, pentru prima dată victorioşi în alegerile prezidenţiale franceze din ultimii 17 ani. Francois Hollande l-a „detronat”, aşadar, pe Nicolas Sarkozy, într-o bătălie politică în care criza economică a fost principalul agent electoral al taberei câştigătoare.

Socialiştii ar trebui, totuşi, să păstreze simţul măsurii atunci când îşi evaluează forţele. Candidatul propus de ei a fost mai degrabă un vehicul al manifestării nemulţumirii faţă de politicile publice ale lui Sarkozy, iar o astfel de coaliţie se poate risipi repede odată obiectivul atins. Un test pentru noul preşedinte şi noul guvern care se va instala vor fi alegerile legislative programate luna viitoare. Francois Hollande are nevoie de o coaliţie în parlament care să-i susţină planurile de reformă, iar lupta se anunţă printre cele mai aprige.

Dacă în politica internă, Franţa mai are încă ape de limpezit, victoria lui Hollande schimbă deja multe în politica europeană. Curentul de stânga cunoaşte o revigorare într-o perioadă în care partidele de dreapta sunt la putere în cele mai multe dintre statele comunitare. Una dintre consecinţele cele mai importante se va vedea în viitoarele strategii economice ale UE. Pactul fiscal promovat de cancelarul german Angela Merkel şi fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, este în viziunea lui Francois Hollande mult prea drastic pentru cetăţeni. Austeritatea trebuie să fie însoţită cu măsuri care să stimuleze creşterea economică şi înfiinţarea de noi locuri de muncă. Încă din timpul campaniei electorale, Hollande a anunţat că doreşte o renegociere a pactului fiscal sau o completare a lui cu o reglementări care să reînvie caracterul social al Uniunii Europene. Ideea a fost deja îmbrăţişată de guvernele de stânga şi chiar de unele ţări în care e dreapta la putere.

Pusă în faţa faptului împlinit, Angela Merkel s-a resemnat cu victoria socialiştilor din Franţa şi, deşi în campania electorală l-a sprijinit pe Nicolas Sarkozy, acum nu i-a rămas decât să îl invite pe Francois Hollande să facă o vizită la Berlin. Rămâne de văzut cum va funcţiona această relaţie în care se îmbină orientări politice diametral opuse. Dacă în cazul Sarkozy - Merkel am avut de cele mai multe ori un tandem, nu ar fi exclus ca, pe viitor, Germania şi Franţa să devină polii de expresie ai unor filozofii economice diferite, influenţate, desigur, de orientarea politică. În aceste condiţii se pune întrebarea până unde va putea fi capabil spaţiul comunitar să meargă cu uniunea la nivelul politicilor fiscale şi bugetare. Este o întrebare la care, deocamdată, nici măcar Angela Merkel sau Francois Hollande nu pot să dea un răspuns.

Citit 8835 ori Ultima modificare Luni, 07 Mai 2012 21:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.