Casa inteligentă de la „Cuza” pleacă în Olanda

Casa inteligentă de la „Cuza” pleacă în Olanda
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Patru elevi de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” au câştigat un concurs lansat de Institutul Tehnologic Hanze * Ei au primit  ca premiu o excursie de cinci zile în Olanda  

Vă doriţi o casă de vis, în care luminile să se aprindă şi să se stingă singure, ca prin farmec, sau în care draperiile să fie trase la simpla atingere a razelor de soare? Patru elevi de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” au găsit secretul. Institutul Tehnologic Hanze (HIT) din Olanda, axat pe şcolit tineri în specializări legate de tehnologiile viitorului, a organizat un concurs dedicat tinerilor cu potenţial din ţările Europei de est. Intitulată „Casa inteligentă”, competiţia a aliniat la startul din România două colegii informatice de renume din Bucureşti şi Timişoara şi alte două din Galaţi – „Cuza” şi CNVA. Câştigător a ieşit echipajul de la „Cuza”, cei patru elevi - Andrei Ştefan, Alexandru Dascălu, Alexandru Badiu şi Adrian Florescu – fiind premiaţi cu o excursie de cinci zile în Olanda. Juriul, alcătuit din profesori de la HIT, i-a ales pe cei patru elevi pentru că au găsit cele mai ingenioase soluţii, cu resurse financiare puţine şi pentru că au folosit în mod eficient senzori diferiţi. Cele două profesoare de la „Cuza” care conduc Clubul de robotică şi care au pregătit ambele echipaje din Galaţi – Daniela Ilie  şi Cătălina Stanca - au apreciat seriozitatea cu care au lucrat cei de la HIT, care şi-au făcut timp să explice fiecărei echipe care au fost punctele slabe şi punctele forte.

Cum arată o casă inteligentă

Cei patru tineri pasionaţi de robotică abia aşteptau să explice cum arată casa minune, care sunt funcţiile senzorilor montaţi pe macheta lor: „Avem acelaşi senzor pe care l-am folosit cu funcţie dublă şi pentru interior şi pentru exterior. Când luminozitatea scade afară, acesta declanşează aprinderea spoturilor luminoase din curte. Totodată, când creşte luminozitatea în cameră peste un anumit prag, acesta declanşează un mecanism care trage draperiile”, explică elevii, completându-se unul pe altul. Paza unei asemenea case valoroase a fost asigurată ca-n filme, cu un sistem de lasere, dublat un sistem de alarmă acţionat atunci când se deschid ferestrele. De asemenea, în interior au conceput un lift care se declanşează la presiunea greutăţii, dar şi un pat în care dacă te aşezi, senzorul declanşează stingerea luminii, în mod automat, după o perioadă de timp pe care şi-o stabileşte proprietarul.

Potenţiali studenţi ai HIT

Este cunoscută gândirea pragmatică a celor din Occident. Aşa că, aţi ghicit, acest concurs n-a fost realizat de cei de la HIT doar de amorul artei, el având pe de o parte rolul de a face cunoscut acest institut sponsorizat de firme de renume mondial, dar şi pe acela de a selecta viitori studenţi capabili şi inventivi. Ca urmare, cei patru elevi nu vor face o simplă vizită. Ei vor participa la sesiuni de comunicări ştiinţifice în care studenţii din Olanda îşi vor prezenta lucrările şi  invenţiile. Totodată, cei patru elevi care trec în clasa a XII-a vor susţine un interviu pentru a fi admişi la HIT. Visul olandez, de a învăţa şi munci într-o ţară unde inteligenţa şi creativitatea sunt preţuite la adevărata valoare, pare să-i  ademenească pe toţi patru, ei mărturisindu-ne că vor musai să obţină acceptul celor de la HIT. 

Nu putem decât să ne bucurăm că tinerii noştri sunt atât de inventivi şi capabili, dar pe de altă parte ne întristăm că nu ne pricepem să le oferim mediul adecvat în care să evolueze pe mai departe, ei fiind nevoiţi să-şi părăsească familiile din dorinţa de a fi preţuiţi la adevărata lor valoare.

Citit 3716 ori Ultima modificare Marți, 03 Iulie 2012 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.