Campionii la evaluarea naţională - 10 pe linie la primul examen

Campionii la evaluarea naţională - 10 pe linie la primul examen
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nouăsprezece absolvenţi de gimnaziu au obţinut anul acesta note maxime la ambele probe ale evaluării naţionale. Cum în spatele acestor note se ascund mii de ore de muncă susţinută, ne face plăcere să vi-i prezentăm pe rând pe cei mai buni dintre gimnazişti. Deja aţi făcut cunoştinţă cu cei cinci care au media de admitere zece curat. Astăzi  vă invităm să cunoaşteţi alţi cinci elevi de 10 de la Şcoala Nr. 29. În următoarele zile îi vom prezenta şi pe ceilalţi zecişti de la evaluare.

Alexandra vrea o meserie bănoasă

Alexandra Dumitriu are o medie de admitere de 9,99, motiv pentru care se poate deja considera admisă la clasa de matematică-informatică bilingv de la CNVA. Cu maturitatea unui om serios şi cu picioarele pe pământ, ea şi-a creionat deja destinul: „Vreau să fac facultatea undeva în America sau Anglia. Cum sunt bună la ştiinţele exacte, mi-ar place să lucrez în domeniul finanţelor. Ca să îmbin utilul cu plăcutul. Cred că e şi o meserie bănoasă”, spune ea cu sinceritate.

Secretul reuşitei ei este faptul că are o minte ascuţită şi învaţă uşor orice. Chiar dacă e bună la ştiinţele exacte, s-a calificat la olimpiada naţională de istorie, unde s-a clasat pe la mijlocul listei. „Am câştigat experienţă”, spune ea mai în glumă, mai în serios. Este o obişnuită a concursului „English for exams”, unde de doi ani se clasează pe locul al doilea.

„Nu-mi pare rău pentru nopţile în care am citit”

Ştefana Aicoboaie a absolvit Şcoala Nr. 29 „Sf.Ana”, obţinând media generală 9.87 şi media 10.00 la examenul de capacitate. Spune că a reuşit să ia nota maximă la capacitate „cu emoţii, dar şi cu antrenament de la celelalte concursuri”. Anul trecut, la evaluarea în educaţie, faza naţională, a obţinut Premiul al IV-lea. Notele bune consideră că le datorează atât profesorilor, Olimpia Niţă Năstac la limba română şi Rodica Matei la matematică, dar şi părinţilor, în special mamei, care a susţinut-o permanent. Ştefana s-a înscris la CNVA, la profil Ştiinţele naturii, fiind pasionată de biologie. Adeptă a voluntariatului, este membru senior al Clubului „Impact 29” al şcolii pe care a absolvit-o şi a fost selectată pentru a participa la o tabără organizată de Fundaţia „Noi orizonturi”, la Băile Tuşnad. Are centura galbenă la karate, cântă la chitară, joacă baschet şi face voluntariat la Biblioteca „V. A. Urechia”. „Nu-mi pare rău pentru nicio noapte în care am citit şi am învăţat”, spune Ştefana, povestind, totodată, cu plăcere despre prietenii şi colegii ei de clasă care au stimulat-o atât la şcoală, cât şi când a fost vorba de distracţie. „Am fost o clasă bună, 16 colegi au medii peste 9.50, iar 11 dintre aceştia peste 9.90”, ne dezvăluie Ştefana.

„Din fiecare carte am ceva de învăţat”

Cu 10.00 la capacitate şi 9.83 media generală, Ioana Mincu este o tânără căreia niciun efort nu i se pare prea mare. De opt ani face naveta, zi de zi, de la Braniştea la Galaţi, la Şcoala nr. 29 „Sf.Ana”. Se trezeşte cu o oră înaintea colegilor ei şi ajunge acasă tot cu o oră mai târziu, dar asta nu o împiedică să înveţe foarte bine: „Sunt atentă şi prind foarte mult în clasă. Am avut şi profesori extraordinari, în special pe domnişoara dirigintă, Rodica Matei, care ne este ca o a doua mamă, ne-a dat tot ce a putut ca să ne formeze pe toţi şi eu, una, chiar cred că i-a reuşit”, spune Ioana. Îi place să citească, în special cărţi Fantasy, „pentru că îmi oferă o mai mare libertate de gândire”, spune tânăra, adăugând: „Din fiecare carte consider că am ceva de învăţat”. Acasă merge mult cu bicicleta, o destinde şi o relaxează. Are o soră mai mare, care a absolvit în 2011 la CNVA. Acolo s-a înscris şi ea, la Ştiinţele Naturii, împreună cu prietena ei, Ştefana Aicoboaie. „Sper că voi sta cu Ştefana în bancă, altfel m-aş simţi pierdută, cel puţin la început”, mărturiseşte Ioana. Cel mai mare vis al său este să devină medic veterinar. Partea „practică” o învaţă de acasă, pentru că, cel puţin în vacanţe, îşi ajută părinţii la treburile gospodăreşti.

Maria – salvatoarea vieţilor copiilor

Maria Savin are un vis de când era mică: să devină medic pediatru, ca să poată salva vieţile copiilor. Pentru a-şi atinge scopul este serioasă, consecventă şi munceşte mult. „Nu mint când spun că n-am prea avut weekenduri şi ieşiri cu prietenele în ultima vreme. Am lucrat foarte mult, n-am avut timp liber”, mărturiseşte ea.

A ales acum profilul ştiinţele naturii - bilingv engleză, iar mai târziu vrea să urmeze facultatea de medicină în România. „Cred că se poate face treabă şi în România. Sunt  rari oamenii care au capacitatea să fie medici adevăraţi, să se dedice bolnavilor. Eu cred că pot face lucrul acesta aici, acasă”, sună liniştitoare vocea ei.

Are media de admitere 9,94 şi recunoaşte că, deşi are la şcoală profesori foarte buni, a mai făcut şi câteva ore de pregătire în particular doar la matematică, unde a mai pus câte ceva la punct.

Georgiana va preda limbi străine

Georgiana Sociu este sigură de faptul că media de admitere 9,95 îi permite să aleagă şi să intre la orice specializare doreşte. „Iniţial am vrut să merg la filologie la CNVA, pentru că tot timpul am fost atrasă de literatură, dar, după ce am văzut că am luat nota 10 şi la matematică, mi-am spus că voi face faţă şi la matematică-informatică bilingv”, spune fata.

Cu toate acestea, inima sa a rămas la disciplinele de profil uman. Facultatea vrea s-o facă în Anglia şi vrea să devină profesoară de limbi străine, la liceu sau la universitate.

„Nu sunt genul care stau şi tocesc. Prind foarte repede din clasă, am memorie bună, de aceea cred că am şi talent la limbile străine. Le mulţumesc părinţilor mei care m-au ajutat foarte mult (mama mi-a dat peste 50 de teste la matematică şi le-a corectat apoi după barem), dar şi profesorilor mei de la şcoală, oameni deosebiţi care au scos ce-i mai bun din mine”, spune Georgiana.

Roxana Artene Penciu, Angela Ribinciuc

Citit 4180 ori Ultima modificare Joi, 12 Iulie 2012 10:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.