De la Pedagogic, în America: Roxana Ţurcanu a fost admisă la Princeton

De la Pedagogic, în America:  Roxana Ţurcanu a fost admisă la Princeton
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E de o modestie incredibilă pentru valoarea ei. A ţinut doar pentru ea şi familia ei faptul că a fost admisă, încă din aprilie, la Universitatea din Princeton. Profesorii de la Colegiul „C. Negri” au aflat abia după afişarea rezultatelor la bacalaureat că Roxana Ţurcanu va pleca în această vară la una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din lume. „Mi-am dorit foarte mult să ajung la Princeton. Am vizitat universitatea în clasa a XI-a, când am fost plecată prin Fundaţia „Dinu Patriciu” la un liceu particular din State, tot în New Jersey. Mi-a plăcut enorm campusul gotic, atmosfera de acolo, faptul că toţi oamenii care lucrau în campus nu numai că erau foarte prompţi în a te ajuta, dar zâmbeau binevoitori când le cereai ceva”, povesteşte ea entuziasmată.

„Nu eşti doar un număr”

La noi este încetăţenită ideea că, pentru a ajunge la Princeton, trebuie să fi avut rezultate la olimpiadele internaţionale ani la rând. Iată că Roxana vine şi dezminte această mentalitate greşită. „Eu am avut premii naţionale la olimpiada de geografie, iar anul acesta am fost la naţionala de chimie, dar nu cred că aceste lucruri au contat foarte mult. Cât am fost la liceul din New Jersey am făcut un curs la care am învăţat cum să aplicăm la facultate, la ei se face şi aşa ceva. Iar acolo ni s-a spus că nu există nicio reţetă, că în prezentarea noastră trebuie să scriem despre noi cât mai multe lucruri care ne-ar avantaja, pentru că nu se ştie care dintre ele va face diferenţa”. Absolventa Colegiului „C. Negri” susţine că pentru cei care fac selecţiile în America eşti mai mult decât un număr: „Nu doar media sau numărul de medalii contează, ei te privesc ca pe un tot unitar, îţi măsoară potenţialul şi capacitatea de adaptare. De altfel, cred că a contat foarte mult anul petrecut în America şi faptul că am reuşit să mă adaptez foarte bine şi le-am făcut profesorilor o impresie bună. Ei sunt cei care au trimis recomandări despre mine şi au făcut-o la modul profesionist. Au trimis inclusiv revista liceului, cu fotografia mea pe copertă şi un interviu cu mine”. Pe lângă Princeton, Roxana a fost admisă şi la Richmonds. Chiar dacă nu numai numerele contează vă putem spune că a avut un scor destul de bun la examenele SAT1 şi SAT2, iar la bacalaureat a luat 10 la matematică şi chimie şi 9.60 la română.

Un job pentru Roxana

Roxana îşi doreşte să facă relaţii internaţionale şi să studieze mai multe limbi străine, pentru a ajunge diplomat. „Nu vreau să rămân în America. Mi-ar plăcea să lucrez undeva în Europa, în Anglia sau Belgia, ca să fie mai aproape de casă”, mai spune tânăra.

Deşi a petrecut doar zece luni în America, Roxana s-a întors de acolo cu obiceiuri foarte bune. „Chiar şi copiii familiilor bogate obişnuiesc să muncească în timpul verii, pentru a strânge bani de maşină sau alte lucruri pe care şi le doresc. Diferenţa este că ei au unde şi chiar sunt plătiţi pentru munca lor. Şi eu mi-aş dori să muncesc în vara aceasta ca să pun un ban deoparte pentru când voi pleca la studii în America”, spune, printre altele, fata. Americanii îi răsplătesc valoarea investind pentru ea un ajutor financiar pentru studii de 50.000 de dolari pe an. Va avea şanse în România măcar să-şi găsească o slujbă de vacanţă?

 

Citit 5950 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Iulie 2012 23:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.