Luminiţa Nichita despre promovabilitatea scăzută: "Situaţia nu se va îmbunătăţi, fără o reformă adevărată"

Luminiţa Nichita despre promovabilitatea scăzută:  "Situaţia nu se va îmbunătăţi, fără o reformă adevărată"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Dezastrul a fost indus de subfinanţarea sistemului, îndepărtarea oamenilor capabili, deciziile proaste care s-au luat la nivelul ministerului, fără să fie consultaţi şi ascultaţi oamenii care se pricep

O analiză completă ne-a oferit directoarea de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, profesoara Luminiţa Nichita: „Sunt lucruri pe care le-am spus de fiecare dată, dar nu s-a luat nicio măsură. Nu sunt un susţinător al lui Funeriu, dar decizia de a monta camere de luat vederi în clasele de bacalaureat este unul dintre foarte puţinele lucruri bune pe care le-a făcut. În momentul în care examenul a fost corect, s-a văzut, în sfârşit, care este realitatea. Este o situaţie care trenează şi s-a agravat de la an la an. Şi cei care ne conduc nu pot spune că nu ştiau asta, dar toţi au închis ochii. Am văzut târziu că ne-am furat singuri căciula. Singurul lucru bun pe care am putea să-l facem acum e să ne asumăm situaţia şi să eliminăm cauzele. Nu să dăm vina unii pe alţii. Nu să scoatem camerele de la bacalaureat”, e de părere directoarea de la „Elena Doamna”, unitate unde promovabilitatea a scăzut de la 19,82 la sută, cât a fost anul trecut, la 16,18 la sută.

„Materia de liceu este una de performanţă, nu de nivel mediu”

 Luminiţa Nichita este de părere că rezultatele slabe sunt şi o consecinţă a dezinteresului general faţă de educaţie al celor care ne conduc: subfinanţarea sistemului, care a dus la îndepărtarea oamenilor capabili, dar şi deciziile proaste care s-au luat la nivelul ministerului fără să fie consultaţi şi ascultaţi oamenii care se pricep: „Materia de liceu este una de performanţă, nu de nivel mediu, aşa cum ar trebui concepută. Cei  care fac programele, ar trebui să întrebe şi profesorii de la şcolile medii. De obicei, numai cei de la şcoli de performanţă ajung în comitetele de elaborare ale programelor, iar materiile au devenit sofisticate. Situaţia nu se va îmbunătăţi, fără o  reformă adevărată”. În plus, directoarea de la „Elena Doamna” consideră că elevii de la profilul tehnologic au fost nedreptăţiţi, fiind obligaţi să susţină bacalaureat din materii care nu sunt reprezentative pentru profilul lor. „Câtă matematică le trebuie absolvenţilor de industrie alimentară, de primesc subiecte mai grele decât cei de la matematică-informatică?”, se întreabă, retoric, Luminiţa Nichita.

Directoarea de la „Elena Doamna” mai vorbeşte şi despre faptul că profesorii fac eforturi care nu se regăsesc în remuneraţiile pe care le primesc, dar elevii parcă refuză să încerce să înveţe mai mult decât îi limitează titulatura de profil tehnologic.

Paradoxul de la „Elena Doamna”

Anul acesta, la trei din patru secţiuni, elevii gălăţeni de la Colegiul „Elena Doamna” au obţinut premiul I la olimpiada disciplinelor tehnice la industrie alimentară. Două dintre premiante sunt din Republica Moldova: Ana Olteanu şi Corina Cegodari. Lor li s-a adăugat Laurenţiu Lupu.

An de an, elevii de la acest liceu cuceresc premii la olimpiade. Profesorii sunt autori de manuale şi de standarde de calitate, recunoscuţi printre colegii lor din toată ţara.

Este ştiut că elevii de la „Elena Doamna” au un liceu care se poate mândri cu una dintre cele mai moderne şi mai bine puse la punct baze materiale. Conducerea şi colectivul de profesori au accesat proiecte şi au dotat instituţia.

Deşi au toate condiţiile, elevii continuă să obţină rezultate slabe la promovarea bacalaureatului. Exigentă, directoarea lor, Luminiţa Nechita, ne-a declarat, după afişarea rezultatelor: „Sper că ei au plâns când au văzut ce note au, pentru că eu am plâns”.

Cu siguranţă, un bacalaureat diferenţiat ar aduce mai multă linişte şi printre elevii şi profesorii acestui liceu şi ar desfiinţa asemenea paradoxuri în învăţământ.

Citit 3209 ori Ultima modificare Joi, 19 Iulie 2012 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.