Bacalaureatul profesional a fost aprobat de către comisia de educaţie din Senat

Bacalaureatul profesional a fost aprobat de către comisia de educaţie din Senat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisia de educaţie din Senat a aprobat, astăzi, cu unanimitate de voturi, introducerea în Legea educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea bacalaureatului profesional, o nouă formă de finalizare a studiilor liceale, pentru liceenii care nu vor să urmeze o facultate, ci doresc să intre pe piaţa muncii.

Alternativă pentru cei care nu se înscriu la facultate

Ministrul Ecaterina Andronescu a ţinut să precizeze că bacalaureatul profesional intră în vigoare de anul acesta şi că acest model există în foarte multe ţări, printre care Anglia, Franţa şi Germania. Potrivit ministrului, bacalaureatul profesional are comun cu bacalaureatul naţional probele de competenţă, apoi cei care optează pentru această variantă trebuie să susţină un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, care este comună tuturor liceenilor. "Dacă cineva a optat într-o sesiune numai pentru bacalaureatul profesional şi dacă peste o sesiune se răzgândeşte şi vrea în învăţământul superior, dă diferenţa şi poate să îşi continue cariera profesională", a declarat Andronescu.

Potrivit membrilor Comisiei de învăţământ din Senat, legea privind modificarea Ordonanţei care gestionează examenul de bcalaureat urmează să fie înregistrată la Biroul Permanent şi va intra în dezbaterea plenului, cel mai probabil în şedinţa de lunea viitoare.

Sindicatele din învăţământ agreează ideea

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Stelian Fedorca, a declarat că sindicatele din învăţământ au avut o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ele declarându-se de acord cu introducerea bacalaureatului profesional alături de cel naţional. El a precizat că, după promoarea baclaureatului profesional, candidaţii primesc o diplomă în acest sens, dar cu care nu se pot înscrie la nicio facultate, fiind valabilă doar pentru angajare. Totodată, Fedorca a spus că bacalaureatul naţional va rămâne şi în 2013 în aceeaşi formulă ca cel organziat în acest an.

Citit 1641 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Septembrie 2012 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.