O sută de personalităţi europene se mobilizează pentru întărirea programului Erasmus

O sută de personalităţi europene se mobilizează pentru întărirea programului Erasmus
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O sută de personalităţi europene susţin întărirea programului Erasmus, printre semnatarii unei scrisori adresate şefilor de stat şi de Guvern ai UE numărându-se şi regizorul spaniol Pedro Almodovar, filozoful francez Michel Serres şi biologul Pierre Curie, nepotul lui Marie Curie


În scrisoarea intitulată "Europa trebuie să investească în educaţie şi în tineri", semnatarii arată că în ultimii 25 de ani, popularul program Erasmus al Uniunii Europene a făcut posibile studiile în străinătate a aproape trei milioane de tineri europeni, subliniind că nu este permis a fi pierdută o generaţie.

Scrisoarea a fost semnată de personalităţi culturale şi sportive din 27 de state UE, România avându-i ca semnatari pe Ivan Patzaichin - campion la proba de canoe, Vlad Petreanu - jurnalist şi blogger, Luca Niculescu - jurnalist şi realizator TV.

Printre cei care au iscălit se numără internaţionalul francez Lilian Thuram, scriitorul spaniol Javier Marias, actorul german Daniel Brühl, scenaristul britanic David Hare, cântăreaţa belgiană Axelle Red, precum şi tânăra înotătoare lituaniană Rūta Meilutytė - champioană olimpică anul acesta şi italianca Elisa Di Francisca, câştigătoare a medaliei de aur la scrimă la Jocurile Olimpice din 2012.

În ultimii 25 de ani, popularul program Erasmus al Uniunii Europene a făcut posibile studiile în străinătate a aproape trei milioane de tineri europeni. Mai recent, Erasmus a sprijinit, de asemenea, stagiile în întreprinderi din străinătate. "O întreagă generaţie a învăţat ce înseamnă să trăieşti şi să lucrezi alături de persoane dintr-o altă cultură, precum şi să dezvolţi competenţele şi versatilitatea care sunt vitale pentru piaţa modernă a muncii. Este o generaţie care a pornit în căutarea unora dintre cele mai bune locuri de muncă", susţin aceştia.

Ei speră că bugetele consacrate programului Erasmus pentru 2012/2013 vor fi suficiente pentru a onora aşteptările legitime ale studenţilor, în baza angajamentelor deja aprobate. În caz contrar, mii de tineri ar putea rata o experienţă care le-ar putea schimba viaţa.

Uniunea Europeană a propus un nou program de finanare - "Erasmus pentru toţi" - care va deschide aceste oportunităţi pentru alte milioane de tineri europeni începând din 2014. Acest program le va permite să studieze, să se formeze, să muncească şi să desfăşoare activităţi de voluntariat într-o altă ţară, precum şi să obţină genul de experienţă care îi va ajuta să îşi asigure atât de preţiosul loc de muncă iniţial.

"Erasmus pentru toţi" va costa mai puţin de doi la sută din bugetul total al UE.

Citit 1397 ori Ultima modificare Vineri, 09 Noiembrie 2012 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.