Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
7 comentarii

Asistentele austriece muncesc aproape non-stop şi dau socoteală


Patru eleve de la Şcoala sanitară postliceală „Carol Davila” din Galaţi participă timp de o lună la practică în Austria - la Şcoala de medicină AZW din Innsbruck, şcoala gălăţeană fiind membră în Modulul European de Nursing. Am fost curioşi să vedem ce viaţă duc gălăţencele în această parte a lumii binecuvântată cu un peisaj extraordinar şi am aflat că e foarte provocatoare, dar şi stresantă. Am aflat şi cum o duc bolnavii „lor”.
Spicuim din scrisoarea trimisă şcolii, din Austria, de către una dintre eleve, Nicoleta Sandu. „Secţia în care am fost repartizată de domnul Peter este cea care se adresează pacienţilor cu deficienţe psihice şi fizice. Mintal Healtcare, îşi începe ea scrisoarea.

Numai patru bolnavi pe cap de asistentă

„Programul începe la 6.45 şi se termină chiar şi pe la 17.00. La 7.00 are loc zilnic o şedinţă de zece minute: fiecare asistentă medicală îşi trece în revistă cazurile. O asistentă are în general în grijă doar patru pacienţi. La şedinţa de dimineaţă mă implică activ, adresându-mi-se întrebări în engleză despre starea pacienţilor. La ora 7.10 începe nebunia - pregătesc micul dejun”, povesteşte gălăţeanca. Masa se serveşte la pat: pacienţii sunt imobilizaţi, dependenţi de asistenţă, unii fiind foarte în vârstă sau foarte bolnavi. „Micul dejun implică şi administrarea medicamentelor”. Pacienţii sunt spălaţi - materialele de protecţie sunt de altfel la discreţie. Se schimbă pamperşi, lenjerie, se poziţionează pacienţii funcţie de boala fiecăruia. La 10.20, fetele dau din nou socoteală, într-o altă şedinţă, despre pacienţi şi despre serviciile „bifate”: „Trebuie să menţionez că singura pauză pe care o am e de la 13.00 la 14.00, restul timpului muncindu-se, fără exagerare, la foc continuu", mai scrie eleva de la "Davila". Şi tot aşa, ajutându-i şi pe bolnavii mobili, la masă, la baie, pregătind materiale şi medicamente, trece ziua. Seara, frânte desigur, gălăţencele sunt invitate însă la vernisaje, la concerte sau festivităţi cu caracter umanitar. Şi, venind dintr-un oraş european, nu pot refuza, doar ca să-şi tragă sufletul.

Citit 4081 ori Ultima modificare Vineri, 09 Noiembrie 2012 16:43

7 comentarii

 • postat de lori Marți, 13 Noiembrie 2012 11:40 Link la comentariu
  0
  0

  un titlu neinspirat, indiferent unde nu trebuie sa fii bolanv, nu stiu cara-ti convina sa ia cancer de dargu de a fi tratat la Innsbruck.

  Raportează
 • postat de pacient Luni, 12 Noiembrie 2012 20:32 Link la comentariu
  0
  0

  Cit castiga un profesor debutant ? Si oare cine munceste mai mult? Un profesor este pur si simplu aruncat intr-o groapa cu lei si se descurca singur in fata unei clase cu elevi care-i face fel de fel de sicane. O asistenta debutanta urmeaza anumiti pasi pina i se pot incredinta in totalitate sarcinile.

  Raportează
 • postat de o asistenta debutanta Luni, 12 Noiembrie 2012 16:34 Link la comentariu
  0
  0

  iti spun eu cat castiga o asistenta debutanta.... dupa ce da 5000 - 6000euro sa se angajeze castica pe luna 750- 900 lei. doar traim in romania nu?

  Raportează
 • postat de pacient Duminică, 11 Noiembrie 2012 06:40 Link la comentariu
  0
  0

  Multe asistente de la noi chiar daca te vad ca te prabusesti din picioare nu te baga in seama.Multe aleg aceasta meserie doar pentru bani , prea putin se gandesc ca lucreaza cu oameni in suferinta. Cel mai dureros pentru ele cind la rindul lor se imblonavesc si colegele lor le tratateaza la fel.

  Raportează
 • postat de Basil Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012 19:06 Link la comentariu
  0
  0

  O intrebare :la ce interval de timp sunt schimbati ''chilotii de unica folosinta'' [disposable protective underwear ] ?

  Raportează
 • postat de laur Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012 14:30 Link la comentariu
  0
  0

  deja imi vine sa plang!
  a uitat sa intrebe si cat castia asistentele / si cat va castiga ea cand se va angaja ( dupa spaga de rigoare)

  Raportează
 • postat de laur Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012 14:29 Link la comentariu
  0
  0

  deja imi vine sa plang!
  a uitat sa intrebe si cat castia asistentele / si cat va castiga ea cand se va angaja ( dupa spaga de rigoare)

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.