Sărbătoare internaţională la Colegiul „Traian Vuia”

Sărbătoare internaţională la Colegiul „Traian Vuia”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Elevi italieni, turci şi lituanieni, la Galaţi

Proiectul de prietenie internaţională a tinerilor şi învăţare continuă „Celebrations and Ceremonies Identify and Unify Us 2011 - 2013”, desfăşurat între 26 noiembrie şi 1 decembrie, a adus la Galaţi, la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, gazdă şi partener în proiect, elevi de liceu şi gimnaziu din Italia, Lituania şi Turcia.

La întâlnirea la care am luat parte, alături de elevi, profesori şi reprezentanţi ai etniilor gălăţene, echipa şcolii gazdă a venit cu un spectacol variat: „Capra”, cu tricolorul fluturat de sărbătoare, o horă moldovenească în costume neaoşe, dar şi, mai aproape de ce ştiau oaspeţii despre noi înainte de a ne cunoaşte, noi fiind vorba ceea, ţara care l-a dat pe Dracula Hollywoodului, un obicei, „păzitul usturoiului” în noaptea de Sf. Andrei, „noaptea strigoilor” – urletele lupilor (înregistrate) fiind alungate ca prin farmec datorită funiilor de usturoi. De altfel, oaspeţii urmează să viziteze Branul, intrat şi el recent în legenda cu vampiri în locul Poienarilor.

Şcoala gălăţeană, mai dotată decât în Italia

Vizitând şcoala gălăţeană, micii italieni au declarat că liceul lor este mai puţin dotat, ne-a spus directorul Colegiului, prof. Homner Gelu.

Italienii au venit cu imagini filmate la procesiunea Sf. Benedetto, la sărbătorile pascale, dar şi la Carnavalul veneţian, povestind despre personaje şi măşti tradiţionale, dar şi despre bucate.  Lituanienii, în costume populare elegante, ca din Evul Mediu pe la castele, au dansat şi cântat, şi-au prezentat în imagini ţara, obiceiurile de Sf. Ioan etc. În costume tradiţionale, şi turcoaicele au dansat şi şi-au prezentat tradiţiile, Turcia petrecând în plin An Nou al calendarului lunar islamic. Am mai urmărit corul „Ortodoxia” al Arhiepiscopiei, „Ursitoarele” – spectacol popular al studenţilor la Teatru, grupul de dansuri folclorice „Muguraşii” al Grădiniţei „Anastasia”, „Colindătorii” grădiniţei „Sf. Ana”, cântecele populare ale Mihaelei Andrieş şi Vasilicăi Tonu (care ştie cânta şi pe turceşte şi în italiană), dansuri populare cu ansamblul de la Colegiul „Vuia”, dar şi trupa de teatru a colegiului, „Dream Theatre”, cu un scheci englezesc, muzică pop cu solistul Cristian Briceanu etc.

 

Citit 4147 ori Ultima modificare Vineri, 30 Noiembrie 2012 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.