Cursă cu obstacole în drum spre şcoală pe ploaie, în Micro 19 (VIDEO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cursă cu obstacole în drum spre şcoală pe ploaie, în Micro 19 (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Cinci unităţi de învăţământ, 4.000 de elevi, sute de maşini şi o singură străduţă

În urmă cu patru ani, un locuitor al Galaţiului posta pe Youtube un filmuleţ intitulat „Micro 19 – dimineaţa spre liceu, şcoală sau grădiniţă”. Filmul descria în imagini calvarul la care erau supuşi cei peste 4.000 de elevi şi copii care veneau zilnic la cele cinci unităţi de învăţământ din zonă: Colegiul Economic, Şcolile Nr. 29 şi Nr. 17 şi Grădiniţele „Motanul încălţat” şi „Codruţa”. Cu excepţia faptului că poarta din spate a Şcolii Nr. 29 nu mai este acum deschisă, totul a rămas şi astăzi la fel ca în urmă cu patru ani.

Luni dimineaţă, a fost un adevărat infern să ajungi la şcoală pe ploaia torenţială care a umplut străduţele de bălţi imense. Autoturismele au stat la cozi interminabile, minute în şir. Nervi, înjurături, claxoane, vacarm. Pietonii grăbiţi să ajungă la şcoală la timp, n-au avut loc nici pe drum, nici pe lângă drum. Părinţi şi copii  au mărşăluit prin băltoace mai sus de glezne, prin noroaie, pentru a face loc maşinilor urcate pe trotuar. Cu şosetele fleaşcă, murdari de noroi, au ajuns în cele din urmă la poarta şcolii. Aici o maşină parcată de-a curmezişul, blochează poarta elevilor. În timp ce şoferiţa încearcă să găsească soluţii să se strecoare pe lângă celelalte maşini venite buluc pe trotuar, e nevoită să asculte „pledoaria” unui părinte înfuriat că n-are pe unde să-şi treacă puştiul în curtea şcolii. Discuţiile nu sunt tocmai „academice”. Dar nici să intri cu maşina până în poartă, obligându-i pe alţii să intre prin noroaie şi bălţi, nu e o alegere civilizată. Poarta pentru maşini e larg deschisă, dar balta trece de glezne. Ca să nu-ţi laşi copilul cu şosetele mustuite timp de patru ore în clasă, te decizi repede să sacrifici doar încălţările tale şi-l treci în cârcă prin băltoaca imensă.

Petiţii, promisiuni, nimic concret

Problema din zonă e arhicunoscută de ani de zile. Părinţii de la cele cinci unităţi de învăţământ au semnat petiţii peste petiţii. Au cerut autorităţilor să amenajeze zona. Au sperat degeaba. În patru ani, autorităţile nu au mişcat nimic. În toamnă, la deschiderea anului şcolar, primarul Marius Stan a promis că va dărâma cele două rânduri de garaje şi va face parcări. În primăvară vom vedea dacă toate acestea nu vor rămâne tot vorbe!

Citit 3272 ori Ultima modificare Luni, 03 Decembrie 2012 16:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.