Studenţii, nemulţumiţi că Educaţia e în continuare subfinanţată
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Studenţii, nemulţumiţi că Educaţia e în continuare subfinanţată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bugetul de 3,14 la sută din PIB (4,4 miliarde de euro) este insuficient, educaţia şi cercetarea fiind "condamnate la încă un an de subperformanţă şi inechitate, cu efecte grave asupra dezvoltării pe termen lung a României". Aceasta este concluzia Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), organizaţie la care este afiliată şi Liga Studenţilor Gălăţeni.

"Finanţare cu jumătăţi de măsură"

Prin intermediul unui comunicat de presă, ANOSR atrage atenţia asupra faptului că cea mai profitabilă şi importantă investiţie pentru un stat este cea făcută în educaţie şi solicită suplimentarea bugetului pentru acest domeniu şi prevederea unei creşteri anuale care să conducă rapid la respectarea procentului de 6 la sută din PIB asumat de partidele politice din România prin Pactul Naţional pentru Educaţie. „Degeaba vorbim despre educaţie ca prioritate naţională dacă o finanţăm cu jumătăţi de măsură. De la fuga tinerilor de locuri de muncă în educaţie la faptul că cei din mediul rural, din familii sărace sau dezavantajate ajung cu greu să termine o facultate, problemele sunt foarte clare, foarte mari şi au fost prezentate în nenumărate rânduri. Este timpul ca decidenţii să trateze cu mai multă responsabilitate viitorul României!”, susţine Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR.

Astăzi, cu jalba în proţap la Guvern

Nemulţumiţi de bugetul alocat Educaţiei, reprezentanţii studenţilor depun astăzi la Guvern, Ministerul Educaţiei şi la Parlament o petiţie cu peste 10.000 de semnături. ANOSR solicită creşterea bugetului pentru învăţământ chiar de anul acesta şi asumarea unui plan de creştere până la 6 la sută din PIB în următorii ani. Dintre asumările şi obligaţiile legale existente, studenţii amintesc creşterea subvenţiei cămine – cantine cu 30 la sută, respectarea prevederilor privind facilităţile acordate studenţilor şi valoarea burselor, creşterea veniturilor tinerilor angajaţi din educaţie şi a medicilor rezidenţi prin acordarea de deduceri fiscale şi a altor măsuri, precum şi investiţii în construirea de cămine şi alte măsuri menite să asigure accesul tinerilor din familii cu venituri reduse şi alte categorii defavorizate la învăţământul superior.

Citit 1556 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2013 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.