A luat banii şi nu i-a mai dat înapoi: Fosta directoare a sărăcit Casa Corpului Didactic

A luat banii şi nu i-a mai dat înapoi: Fosta directoare a sărăcit Casa Corpului Didactic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma unui proces, Doiniţa Popa a executat silit instituţia cu de peste 22.100 de lei, bani pe care nu i-a mai dat nici azi înapoi, deşi a pierdut la recurs * Ea susţine că suma i se cuvine, având în vedere că a câştigat într-o altă hotărâre judecătorească prin care i se acordă despăgubiri de la Ministerul Educaţiei * Juristul ISJ susţine că e vorba de două procese diferite, cu instituţii diferite, iar sumele nu se pot compensa, motiv pentru care a deschis acţiune în instanţă pentru recuperarea lor


În momentul în care a fost revocată din funcţie de către MECTS, fosta directoare  a Casei Corpului Didactic (CCD), Doiniţa Popa, avea rezervate două posturi: profesor metodist în cadrul aceleiaşi instituţii şi profesor titular la o instituţie de învăţământ. De la Inspectoratul Şcolar Judeţean a primit decizie să se întoarcă la catedra de la şcoală, însă fosta directoare a renunţat să facă acest lucru.

„În primul rând, legislaţia nu permite să fi avut rezervate două posturi în momentul în care a fost numită directoare, şi cel unde era titulară, dar şi cel de metodist la CCD. Nu ştim cum s-a putut aşa ceva. Când a fost revocată din funcţia de directoare, în 2009, am trimis-o la şcoală, aşa cum era normal. Doiniţa Popa a solicitat lămuriri la Ministerul Educaţiei, care nu a dat însă un răspuns clar. I-a spus că poate să fie trimisă la catedră sau păstrată la CCD. Deci nimic nu ne obliga să-i dăm postul de metodist. Nemulţumită, a dat în judecată şi a câştigat în primă instanţă”, povesteşte juristul ISJ, Costică Coştoi.

Executor plătit cu 7.000 de lei

Acesta mai spune că, în 2010, instanţa i-a acordat 4.000 de lei daune morale, 1.000 de lei cheltuieli de judecată şi peste 10.000 de lei plata din urmă a salariilor ca profesor metodist,  sumă care a totalizat 15.100 lei. „A venit cu executorul judecătoresc căruia nu ştiu din ce motive i s-a stabilit un onorariu foarte mare, de 7.000 de lei. Pe vremea aceea, directoare era Victoria Movileanu. Cum CCD nu avea bani de la buget disponibili, executorul a luat din fondurile extrabugetare ale instituţiei atât sumele câştigate în instanţă de Doiniţa Popa, cât şi onorariul executorului, adică peste 22.100 de lei în total”, îşi aminteşte Costică Coştoi.

Acesta susţine că ISJ a depus recurs: „Am câştigat, prin hotărâre irevocabilă de data aceasta, în sentinţă stipulându-se şi faptul că Doiniţa Popa trebuie să restituie sumele încasate, inclusiv cei 7.000 de lei daţi executorului din fondurile extrabugetare ale CCD”.

Sarabanda proceselor

La data când juristul Coştoi câştiga recursul, Doiniţa Popa era reinstalată pe funcţia de directoare a CCD, în urma altui proces câştigat cu Ministerul Educaţiei, care o destituise din funcţia de directoare, din motive politice, înainte să-i expire mandatul. Deşi a contestat decizia MECTS de destituire din motive politice, ca să-şi poată păstra funcţia de directoare, Doiniţa Popa a trecut, în 2010, de la PNL la PDL.

Banii nu s-au întors nici astăzi

„I-am cerut în repetate rânduri să restituie banii, dar nici nu a vrut să audă. Tot mi-a spus că ministerul îi datorează bani şi să se facă o compensare, că ea nu dă nimic înapoi. Am încercat să-i explic că nu se poate face compensare. E vorba de două procese diferite, două instituţii diferite şi două bugete diferite. Cum la conducerea ISJ pe vremea aceea era Doruleţ Resmeriţă, nu s-a mai întreprins nimic pe cale juridică în vederea recuperării banilor”, declară juristul ISJ.

Cât pe ce să se prescrie

În momentul în care s-a schimbat conducerea la CCD, la ISJ a reînceput procedura de recuperare a banilor de la Doiniţa Popa. „Cu inspectoarea generală Laura Marin şi actualul director al CCD, Laurenţiu Ichim, am convenit să depunem acţiune în instanţă. Noroc că lucrurile s-au mişcat destul de repede, pentru că în martie s-ar fi prescris totul şi nu am mai fi putut recupera nimic. Acum avem primul termen stabilit pentru luna aprilie”, mai precizează Coştoi.

„Sunt nişte bani care trebuie restituiţi”

Inspectoarea generală Laura Marin susţine şi ea că este un caz fără precedent ca cineva care ocupă funcţii de conducere să aibă rezervate două catedre. „Conform hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile sunt nişte bani care trebuie restituiţi, detalii nu ştiu. Aşteptăm o hotărâre în acest sens”, a precizat şefa învăţământului gălăţean.

Telefoane ascultate, calculatoare urmărite

De altfel, povestea cu executarea silită a CCD nu este singura care a rămas în istoria CCD, legată de scurtele perioade în care Doiniţa Popa a fost directoare. Cea care a fost numită în locul ei în 2009, Victoria Movileanu, ne-a spus că a descoperit că toate telefoanele care sunau la CCD erau redirecţionate şi la domiciliul Doiniţei Popa: „Tot vedeam că e ceva în neregulă cu telefonul. Am sunat la Romtelecom şi am aflat că s-a cerut redirecţionarea tuturor apelurilor la o adresă pe care cu stupoare am descoperit-o a fi a Doiniţei Popa. În plus, într-o zi ne-am pomenit şi cu reprezentanţi ai DNA, care veniseră să verifice dacă pe computerele de la CCD au fost instalate programe de urmărire. Nu ştiu cine făcuse plângerea şi nici la ce concluzii au ajuns procurorii”, ne-a spus Victoria Movileanu.

„Nu am ce comenta”

Am discutat, cum era normal, şi cu fosta directoare CCD, Doiniţa Popa. „Aştept hotărârea instanţei. Nu am nimic de comentat până atunci, sunt chestiuni care mă privesc personal”, ne-a declarat aceasta.

Citit 7382 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2013 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.