A luat banii şi nu i-a mai dat înapoi: Fosta directoare a sărăcit Casa Corpului Didactic

A luat banii şi nu i-a mai dat înapoi: Fosta directoare a sărăcit Casa Corpului Didactic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma unui proces, Doiniţa Popa a executat silit instituţia cu de peste 22.100 de lei, bani pe care nu i-a mai dat nici azi înapoi, deşi a pierdut la recurs * Ea susţine că suma i se cuvine, având în vedere că a câştigat într-o altă hotărâre judecătorească prin care i se acordă despăgubiri de la Ministerul Educaţiei * Juristul ISJ susţine că e vorba de două procese diferite, cu instituţii diferite, iar sumele nu se pot compensa, motiv pentru care a deschis acţiune în instanţă pentru recuperarea lor


În momentul în care a fost revocată din funcţie de către MECTS, fosta directoare  a Casei Corpului Didactic (CCD), Doiniţa Popa, avea rezervate două posturi: profesor metodist în cadrul aceleiaşi instituţii şi profesor titular la o instituţie de învăţământ. De la Inspectoratul Şcolar Judeţean a primit decizie să se întoarcă la catedra de la şcoală, însă fosta directoare a renunţat să facă acest lucru.
„În primul rând, legislaţia nu permite să fi avut rezervate două posturi în momentul în care a fost numită directoare, şi cel unde era titulară, dar şi cel de metodist la CCD. Nu ştim cum s-a putut aşa ceva. Când a fost revocată din funcţia de directoare, în 2009, am trimis-o la şcoală, aşa cum era normal. Doiniţa Popa a solicitat lămuriri la Ministerul Educaţiei, care nu a dat însă un răspuns clar. I-a spus că poate să fie trimisă la catedră sau păstrată la CCD. Deci nimic nu ne obliga să-i dăm postul de metodist. Nemulţumită, a dat în judecată şi a câştigat în primă instanţă”, povesteşte juristul ISJ, Costică Coştoi.

Executor plătit cu 7.000 de lei

Acesta mai spune că, în 2010, instanţa i-a acordat 4.000 de lei daune morale, 1.000 de lei cheltuieli de judecată şi peste 10.000 de lei plata din urmă a salariilor ca profesor metodist,  sumă care a totalizat 15.100 lei. „A venit cu executorul judecătoresc căruia nu ştiu din ce motive i s-a stabilit un onorariu foarte mare, de 7.000 de lei. Pe vremea aceea, directoare era Victoria Movileanu. Cum CCD nu avea bani de la buget disponibili, executorul a luat din fondurile extrabugetare ale instituţiei atât sumele câştigate în instanţă de Doiniţa Popa, cât şi onorariul executorului, adică peste 22.100 de lei în total”, îşi aminteşte Costică Coştoi.
Acesta susţine că ISJ a depus recurs: „Am câştigat, prin hotărâre irevocabilă de data aceasta, în sentinţă stipulându-se şi faptul că Doiniţa Popa trebuie să restituie sumele încasate, inclusiv cei 7.000 de lei daţi executorului din fondurile extrabugetare ale CCD”.

Sarabanda proceselor

La data când juristul Coştoi câştiga recursul, Doiniţa Popa era reinstalată pe funcţia de directoare a CCD, în urma altui proces câştigat cu Ministerul Educaţiei, care o destituise din funcţia de directoare, din motive politice, înainte să-i expire mandatul. Deşi a contestat decizia MECTS de destituire din motive politice, ca să-şi poată păstra funcţia de directoare, Doiniţa Popa a trecut, în 2010, de la PNL la PDL.

Banii nu s-au întors nici astăzi

„I-am cerut în repetate rânduri să restituie banii, dar nici nu a vrut să audă. Tot mi-a spus că ministerul îi datorează bani şi să se facă o compensare, că ea nu dă nimic înapoi. Am încercat să-i explic că nu se poate face compensare. E vorba de două procese diferite, două instituţii diferite şi două bugete diferite. Cum la conducerea ISJ pe vremea aceea era Doruleţ Resmeriţă, nu s-a mai întreprins nimic pe cale juridică în vederea recuperării banilor”, declară juristul ISJ.

Cât pe ce să se prescrie

În momentul în care s-a schimbat conducerea la CCD, la ISJ a reînceput procedura de recuperare a banilor de la Doiniţa Popa. „Cu inspectoarea generală Laura Marin şi actualul director al CCD, Laurenţiu Ichim, am convenit să depunem acţiune în instanţă. Noroc că lucrurile s-au mişcat destul de repede, pentru că în martie s-ar fi prescris totul şi nu am mai fi putut recupera nimic. Acum avem primul termen stabilit pentru luna aprilie”, mai precizează Coştoi.

„Sunt nişte bani care trebuie restituiţi”

Inspectoarea generală Laura Marin susţine şi ea că este un caz fără precedent ca cineva care ocupă funcţii de conducere să aibă rezervate două catedre. „Conform hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile sunt nişte bani care trebuie restituiţi, detalii nu ştiu. Aşteptăm o hotărâre în acest sens”, a precizat şefa învăţământului gălăţean.

Telefoane ascultate, calculatoare urmărite

De altfel, povestea cu executarea silită a CCD nu este singura care a rămas în istoria CCD, legată de scurtele perioade în care Doiniţa Popa a fost directoare. Cea care a fost numită în locul ei în 2009, Victoria Movileanu, ne-a spus că a descoperit că toate telefoanele care sunau la CCD erau redirecţionate şi la domiciliul Doiniţei Popa: „Tot vedeam că e ceva în neregulă cu telefonul. Am sunat la Romtelecom şi am aflat că s-a cerut redirecţionarea tuturor apelurilor la o adresă pe care cu stupoare am descoperit-o a fi a Doiniţei Popa. În plus, într-o zi ne-am pomenit şi cu reprezentanţi ai DNA, care veniseră să verifice dacă pe computerele de la CCD au fost instalate programe de urmărire. Nu ştiu cine făcuse plângerea şi nici la ce concluzii au ajuns procurorii”, ne-a spus Victoria Movileanu.

„Nu am ce comenta”

Am discutat, cum era normal, şi cu fosta directoare CCD, Doiniţa Popa. „Aştept hotărârea instanţei. Nu am nimic de comentat până atunci, sunt chestiuni care mă privesc personal”, ne-a declarat aceasta.

Citit 6586 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2013 17:13

12 comentarii

 • postat de Ioan
  Duminică, 31 Martie 2013 19:52
  Doamna profesor D.Popa a fost o singura data la sediul PDL si a cerut postul de la CCD Dar spre surpriza doamnei postul era ocupat de un membru PDL. Asa ca , s-a orientat catre PNL- insp.gen. T. Bogdan- si a obtinut ceea ce si-a dorit. A fost apoi inlocuita cu Doamna Movileanu-PDL.
  Un executor intervine cand sentinta este definitiva si executorie, deci nu se mai face recurs.Ceva este gresit in acest amalgam de informatii ! A gresit justitia ? A gresit executorul ? A gresit juristul ? ......
  Mai mult profesionalism dra jurnalista. ( stiu ca ma iubesti !)
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion 2
  Duminică, 31 Martie 2013 08:33
  Movileanu a fost cel mai jegos si scarbos sef de institutie pe care l-a avut Galatiul vreodata ! A iesit la pensie ?! Sa se tot duuuuuuuuuuuuuuuuuuuca !
  0
  2
  Raportează
 • postat de ion
  Vineri, 29 Martie 2013 08:39
  TOVARASE metodist in tara in care traim unii ziarist pot scrie orice iar altii isi dau cu parerea neavizata stfel ca daca Movileanu Victoria a fost numita de PDL dir CCD si da decizii de concediere in tara asta instantele hotarasc ca concedierea este ilegala normal ca angajatul face ce vrea cu o hotarare judecatoreasca
  De fapt articolul prezinta ca se mai judeca de cand crezi TU ca se judeca? de pe vremea lui razmi deci intrebarea este DE CE SE JUDECA -pentru dreptate? ASII!! de atata timp ? pentru ca sunt oarece ilegalitati dupa ce razmi GOOO-u de mult// . Ca aspect cred ca IREVOCABILA nu exista daca si acum se judeca pentru ceva care trebuia sa se termine de mult , Movileanu este la pensie de doi trei ani si MOVILEANU VICTORIA a fost numita de PDL ca director CCD minte scurta.
  De fapt comentariul tau loveste in ISJ pentru ca va trimite sa faceti inspectii pe coclauri si nu va plateste. corect ?eu am lucrat in sistem si stiu ca METODISTII sunt alesi cu relatii si nu stiu, aveti ceva conventie , contract pentru activitate? pentru ca se poate recupera in instanta daca aveti curaj si: 1 va place ca o faceti pe sefii pardon inspectorii pe la colegii de la tara.2 activitatea se desfasoara prin vointa proprie poate sau/ si voluntara.Ai curaj sa ii spui inspectorului care te-a trimis ca nu esti sclav si sa iti de banii sau sa te duci la instanta sa ii ceri ??NU pentru ca mamaliga nu explodeaza.Iar mesajul meu ptr inspectori NU MAI TRIMITE DOMNULE INSPECTOR DE SPECIALITATE pe coclauri RAZVRATITI nemultumiti pardon VOLUNTARI scoate BANU
  0
  0
  Raportează
 • postat de metodist
  Miercuri, 27 Martie 2013 13:28
  ,, De la Inspectoratul Şcolar Judeţean a primit decizie să se întoarcă la catedra de la şcoală, însă fosta directoare a renunţat să facă acest lucru. ,, IN CE TARA TRAIM, OAMENI BUNI ?! PRIMESTI DECIZIE DE LA ISJ SA PLECI INTR-UN LOC SI TU TE DUCI PE CE POST AI CHEF ...... VA DATI SEAMA CE AUTORITATE AVEA RESMERITA , DACA FIECARE PROFESA UNDE AVEA CHEF ?

  ,, Cum la conducerea ISJ pe vremea aceea era Doruleţ Resmeriţă, nu s-a mai întreprins nimic pe cale juridică în vederea recuperării banilor”, declară juristul ISJ.,, SPUNE, COSTOI, CA TE-A CHEMAT DORULET SI TI-A SPUS S-O LASI IN PACE, CA NICI TU NU PREA O DERANJAI, CA ALTUIA I-ATI FI LUAT SI PIELEA , NU NUMAI DATORIILE , METODISTII NU-I PLATITI , CA PLEACA PRIN JUDET PE BANII SI TIMPUL LOR, DAR ASTEIA I-ATI DAT 3 POSTURI SIMULTAN. CASTIGI TU, INSTITUTIE, PRIN HOTARARE IREVOCABILE SI NU-I IEI BANII, N-O PRESEZI ATATA TIMP !!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ma
  Miercuri, 27 Martie 2013 08:46
  Madam movi-ccd cum poti sa jignesti un inspector pe razmi care iti este si coleg de partid si sef, ca habar nu are , mai mult tu ce faceai in timpul mentionat? vindeai bilete la usa ISJ Galati de stii atatea amanunte!
  0
  0
  Raportează
 • postat de my
  Miercuri, 27 Martie 2013 08:10
  Stai sa intelegem EA a avut executorie pentru ca a fost concediata ilegal si v-a executat cu executorul, bun dupa care voi in recurs aveti executorie si irevocabila si DE CE NU O EXECUTATI??daca nu vrea sa dea banii?-VOI adica cine ISJ sauCCD o rugati frumos SA NU VA SARACEASCA? si iar va judecati sa inteleg ca VOI cei cu IREVOCABILA- BUNA BOMBA DE PRostie
  0
  1
  Raportează
 • postat de Coate goale
  Miercuri, 27 Martie 2013 07:44
  Dupa ce ca sunt atat de saraci ,jenant de sarantoci,unii profesori mai sunt si necinstiti!!!Scarboasa chestie!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cidiruj reilisnoc
  Miercuri, 27 Martie 2013 07:08
  Nu cumva facem publică o gogoriţă pentru a discredita ceva şi pe cineva? Nici un executor judecătoresc nu preia o cerere de executare silită şi nici un judecător nu încuviinţează o executare silită decât în baza unei hotărâri definitive, irevocabile şi executorii. Aşa că, lăsaţi-o mai moale cu poveştile de adormit necunoscătorii. Sau ăsta e articol care trebuia să apară pe 1 aprilie?
  0
  1
  Raportează
 • postat de adi
  Miercuri, 27 Martie 2013 06:56
  Ăsta e doar varful aisbergului coruptiei intretinute de oamenii mediocri adusi de marasmul politic in fruntea I.S.J. Toti schimba directorii pe criterii subiective sau partinice, toti se ocupa cu traficul jegos de influenta la examene, toti isi promoveaza rudele sau prietenii in functii. Rusine sa va fie!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ccd
  Miercuri, 27 Martie 2013 06:29
  Avea atatea ore din toate posturile pe care le ocupa , incat nu reusea sa le efectueze in 24 de ore , cat are o zi ! Mai sunt persoane de astea , care si-au facut loc in toate proiectele si , cand le aduni orele de lucru, constati ca trebuie sa munceasca si noaptea ca sa le faca . Asta e protejata lui Dorulet Resmerita , a facut numai abuzuri , nenorocita ! S-a crezut pe mosia lu ma-sa , intra la Dorulet in birou cand avea chef , facea orice dorea ptr ca Resmerita habar n-avea pe ce lume traieste, isi jignea colegele din CCD fara rusine !
  0
  1
  Raportează
 • postat de ion
  Miercuri, 27 Martie 2013 03:10
  Ce moaca de SRI are asta
  0
  0
  Raportează
 • postat de gogu
  Miercuri, 27 Martie 2013 01:56
  E posibil ca o persoana sa aiba in acelasi timp doua posture rezervate.
  Spre exemplu, ocupa un post care-I permite sa rezerve postul (inspector, sef la o institutie, parlamentar etc). Astfel, postul de professor la un liceu sau scoala generala este rezervat.
  Dupa acesta se prezinta la un concurs la o universitate pentru ocuparea unei functii didactice. El se inscrie la concurs cu postul care-l ocupa acum (oricum universitatii putin ii pasa de postul din preuniversitar). Dupa ce castiga concursul, adduce dovezi si rezerva si acest post. Astel, el ocupa 2 posture rezervate.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.