Colegiul „Radu Negru” - dat în judecată pentru datorii de aproximativ 100.000 de euro

Colegiul „Radu Negru” - dat în judecată pentru datorii de aproximativ 100.000 de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Firma care a executat în 2008 lucrările la instalaţia termică a fostului grup şcolar cu acelaşi nume are de recuperat cam 100.000 de euro * Directoarea actuală, Mirela Onişor, susţine că instituţia nu are posibilitatea achitării sumei de bani şi s-ar putea ajunge chiar şi la sechestru asupra clădirii


Pentru că sunt aproape cinci ani de când a înlocuit reţeaua termică a fostului Grup Şcolar „Radu Negru” şi nu şi-au primit nici acum banii, administratorii firmei Moldovulcan au dat unitatea de învăţământ în judecată.

Actuala directoare a Colegiului Tehnic „Radu Negru”, Mirela Onişor, susţine că unitatea de învăţământ nu are cum să plătească lucrările: „E vorba de 3,4 miliarde de lei vechi, la care se adaugă şi penalităţile. Vă daţi seama că e vorba de aproape 100.000 de euro, bani pe care nu avem de unde să-i dăm. Nici nu lucram în această instituţie de învăţământ şi directoare era altcineva pe vremea aceea, dar ştiu că fondurile s-au primit prin ordonanţă de guvern, în 2008, direct de la Ministerul Educaţiei. Banii au fost retraşi de guvernul Boc, pentru că nu erau bani de pensii sau ceva de genul acesta. Situaţia este destul de critică. Şi, cum asemenea sume nu se pot obţine peste noapte, nu ştiu cum se vor rezolva treburile", spune Mirela Onişor. Aceasta nu exclude posibilitatea ca firma să pună chiar şi sechestru asupra clădirilor colegiului, cum s-a mai întâmplat cu alte şcoli din ţară aflate în aceeaşi situaţie, dar speră ca cei de la Ministerul Educaţiei să găsească totuşi o rezolvare ca să nu se ajungă aici.

"Vom rămâne fără căldură la iarnă"

Ca şi cum situaţia nu ar fi şi aşa destul de complicată, Colegiul "Radu Negru" riscă să rămână fără căldură în iarna care vine. "Suntem conectaţi la reţeaua de termoficare a Spitalului de Pneumoftiziologie şi prin contract, achităm jumătate din ceea ce consumăm la comun. Conducerea instituţiei ne-a trimis o adresă prin care ne comunică faptul că din cauza problemelor pe care le au la reţea, ne vor sista căldura din iarnă. La rândul meu am trimis două adrese la ISJ şi Consiliul local prin care i-am anunţat cum stau lucrurile. Va trebui investită o sumă pentru o centrală proprie, pentru că nu ne putem permite să ţinem elevii în frig", spune directoarea colegiului.

"Au chemat Ministerul Educaţiei în garanţie"

De la juristul ISJ, Costică Coştoi, care se ocupă de proces am aflat că deja au fost două termene şi că luna aceasta a mai fost stabilit încă unul. "E clar că unitatea de învăţământ nu are de unde să plătească. În mod normal proprietarul, adică cei de la Consiliul local, sunt de regulă traşi la răspundere în asemenea situaţii. Dar aici, investiţia a fost comandată de Ministerul Educaţiei, deci spre acesta se vor îndrepta. Deja reprezentanţii firmei au chemat în garanţie ministerul. Ca urmare, vor fi nevoiţi să găsească fonduri, dar va mai dura ceva timp", declară juristul ISJ.

Acesta susţine că a mai avut un proces asemănător cu firma care a construit Grădiniţa de la Cuza Vodă, dar procesul s-a închis, deoarece primarul comunei a găsit o soluţie şi s-au achitat în final cele aproximativ 5 miliarde de lei vechi datorate firmei.

Citit 12743 ori Ultima modificare Marți, 07 Mai 2013 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.