Profesorul Iurie Novac: „Defectul major al românilor este lipsa chefului de muncă”
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Profesorul Iurie Novac: „Defectul major al românilor este lipsa chefului de muncă”
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

La 83 de ani e încă "verde" şi predă biologia ca pentru sufletul elevilor


Profesorul de biologie Iurie Novac este unul dintre dascălii de valoare pe care îi are Galaţiul. S-a născut în Basarabia, la Bălţi, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Biologice din Iaşi, în 1953, iar de atunci, adică de 60 de ani, predă biologia la Galaţi. Este întruchiparea tinereţii fără bătrâneţe, recunoaşte că are o moştenire genetică bună, dar a şi ştiut ce să facă pentru a rămâne, la 83 de ani, în top.

28 de ani la LVA

A predat întâi, timp un an, la Liceul Militar de Marină din Galaţi, apoi 11 ani la secţia seral a Liceului „Al. I. Cuza” şi 28 de ani la Liceul „Vasile Alecsandri”, unde a rămas şi după pensionare, până în 1998. Apoi au urmat cinci ani la Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” şi, de câţiva ani, este profesor la Şcoala Postliceală Sanitară „Vasile cel Mare”. După 60 de ani de catedră, mărturiseşte că se simte „destul de bine”. A avut şi câte 30 de clase într-un an, în perioada dinainte de Revoluţie: „Când aveam câte o singură oră de Biologie pe săptămână, îmi era greu să învăţ numele elevilor şi atunci veneam să-i ascult la atelier. Aşa prindeau dragoste faţă de materia pe care o predam”. Satisfacţii a avut întotdeauna: „Mi-am spus că trebuie să le predau elevilor cât mai clar. Materia nu era nici uşoară, dar nici cea mai grea, mai ales cea de clasa a IX-a. Atunci îi făceam să îndrăgească Biologia. Apoi, dintr-a zecea, fiecare elev se canaliza pe o anumită direcţie. Iar eu încercam să le predau esenţialul, ştiind cât de mult au de lucrat la celelalte obiecte”.
Acasă, în familie, a găsit sprijin: „Soţia mea este tot profesoară de biologie, dar pentru familie ea a muncit mai mult. În felul acesta, eu am avut timp de citit şi am putut face excursii”. Pentru Iurie Novac, profesia e foarte importantă: „Contează să merg cu plăcere la serviciu şi contează echilibrul psihic”. În 1968, era cel mai tânăr profesor de biologie din judeţ cu gradul didactic I.

Yoghin, fără maşină

Unul dintre secretele tinereţii şi longevităţii sale la catedră este faptul că a avut maşină doar timp de 13 ani, până în 1996, când a vândut-o. În fiecare zi merge pe jos şi face gimnastică, iar timp de 15 ani a practicat yoga. „50 la sută aparţine eredităţii, iar 50 la sută modului de viaţă”, ne dezvăluie profesorul, adăugând: „Dacă e posibil - şi la mine a fost datorită soţiei - trebuie să fie un echilibru între muncă şi destindere. Mergeam în excursii la munte cu colegul şi bunul meu prieten de-o viaţă, profesorul Dumitru Ştemer. Pădurea e locul unde mă simt cel mai echilibrat, poate şi pentru faptul că tatăl meu a fost tehnician silvic şi câţiva ani chiar am locuit în pădure, în copilărie, în comuna Sineşti, judeţul Iaşi”.

„Patriotismul s-a pierdut”

N-ar putea face niciodată politică, pentru că este un om care spune adevărul: „Ceea ce s-a întâmplat în România în ultimii 22 de ani ne descurajează pe mulţi. Mi-aş dori ca, până la urmă, să se formeze un partid în care oamenii să nu fie interesaţi de câştigul personal.  Pe de altă parte, defectul major al românilor este lipsa chefului de muncă. Şi, fiindcă tot provin din învăţământ, aş vrea ca actualele cadre didactice să fie precum cele de acum 60 de ani: buni profesionişti, oameni muncitori şi, ceea ce din păcate s-a pierdut, să fie buni patrioţi”, conchide Iurie Novac, un model de dascăl şi de om pentru toţi cei care am avut şansa de a-l avea profesor.

Citit 29990 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2013 17:45

29 comentarii

 • postat de Zaharie Maria
  Duminică, 22 Septembrie 2013 15:50
  79.113.241.***
  La multi ani si multa sanatate domnului profesor. Va pastrez si acum o amintire deosebita cand ma gandesc la orele de biologie de la Colegiul Al. Ioan Cuza (1968-1972).
  Prof.dr. ing. Maria Zaharie (Travnik).
  2
  5
  Raportează
 • postat de ANDREI ELENA
  Vineri, 24 Mai 2013 21:47
  Este un dascăl adevărat are pasiune pentru catedră și dragoste pentru tânăra generaţie,are o vocatie interioara .Intr-adevar un profesor apreciat de catre elevii sai..........NU cum sunt altii :Amintiti-va de acei profesori care va dictau lectia pe un ton monoton atat de plictisitor, incat nu va lipsea decat o perna sa adormiti!.........A fi un adevarat dascal este un talent. Multi au diplome, insa nu si insusirile necesare.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Elena Stoian
  Luni, 20 Mai 2013 21:28
  Angela, felicitări pentru acest articol! Să sperăm că va deveni un serial !
  Domnule profesor, vă mulțumim pentru că ne-ați învățat să recunoaștem, să prețuim şi să creem VALOARE. (Şi atâta respect pentru valoare nu am mai întâlnit niciodată în afara LVA-ului). Sunt convinsă că vă recunoașteți elevii printre cei care au postat comentarii, așa cum şi eu îmi recunosc colegii. Sunteți una dintre emblemele vii ale liceului.
  Cu toată admiraţia,
  Elena Stoian
  0
  4
  Raportează
 • postat de Florin T
  Sâmbătă, 18 Mai 2013 07:42
  Ma bucur sa citesc ca sunteti in putere.
  Iar sotia mea Mariana, nee Anton, trimite salutari domnului Stemer.
  Cu respect, Florin Tiru
  0
  1
  Raportează
 • postat de un fost elev din LVA
  Vineri, 17 Mai 2013 14:16
  Domnule profesor, ma amuz cand mi-amintesc de diminetile cand trebuia sa intram la clase, iar cand erati de servici stateati in usa de la intrare in scoala pentru a ne verifica daca avem matricolele cusute (nu cu elastic sau cu capse), daca fetele purtau in par bentitele regulamentare, si sa nu cumva sa purtam gentile pe umar cum erau atunci la moda (bineinteles ca intentia dumneavoastra era sa nu ne deformam coloana vertebrala si va gandeati in special la sanatatea noastra atat fizica cat si morala). Intradevar nu zambeati la ore, poate de acolo vi se tragea si porecla (nu o mai reproduc, a amintit-o cineva mai devreme) asta pentru ca v-ati luat intotdeauna profesia de pedagog in cel mai serios mod cu putinta, insa la toate intalnirile de peste ani la LVA erati numai un zambet cand va priveati fostii elevi... Toata stima domnule profesor si multi ani cu sanatate.
  0
  10
  Raportează
 • postat de Silvia Butnaru (Sambotin)
  Joi, 16 Mai 2013 20:38
  Domnului PROFESOR Novac multa sanate si ganduri bune din partea unei foste eleve de la LVA din anii 1979-80.
  Am avut parte de cel mai bun diriginte,de cel mai bun profesor si pedagog. Fara sa stiu la vremea respectiva ce voi face in viata ,am avut un model de urmat peste ani. Sunt profesor de 25 de ani si de foarte multe ori mi-a revenit in minte imaginea domnului diriginte Novac care se purta cu noi ca un parinte,nu ne certa niciodata ,ne supraveghea fara sa stim, chiar si in excursiile in care am fost impreuna . Ma bucur ca am avut ocazia sa aflu ca este bine si ca mai profeseaza ,rautatile care se scriu aici as vrea sa nu il afecteze, pentru ca lumea este facuta din bun si rau. Am doi copii care au facut liceul la CNVA si am avut ocazia sa merg timp de 7 ani destul de des la liceu,mi-am amintit cu emotie de vremea cand am fost si eu eleva la acest liceu,de domnul Novac de doamna Popovici Chita si de ce nu de domnul Turturica. Va doresc numai bine domnule diriginte Novac si sa va tina Dumnezeu sanatos.
  0
  5
  Raportează
 • postat de un roman cu chef de munca
  Joi, 16 Mai 2013 11:02
  "Defectul major al românilor este lipsa chefului de muncă"

  Hai sa vedem acum care sunt defectele majore ale profesorilor romani:
  - slaba pregatire
  - dezinteresul
  - subiectivismul - stimulat de spaga
  - lacomia - obligarea elevilor sa urmeze asa-zisele "pegatiri" si "meditatii"
  - ipocrizia (smiorcaiala si prefacatoria) - se tot vaita ca au salarii mici si ameninta cu inghetarea fiecarui sfarsit de an scolar, dar cati dintre colegii dumnealor "intelectuali" (pt ca, vai, dumnealor nu se pot compara cu alte categirii sociale!) castiga la fe de bine, raportat la numarul de ore lucrate???

  Asa ca, va rugam, domnule profesor Novac, atunci cand faceti astfel de afirmatii despre romani, va rugam sa va referiti strict la romanii din categoria dvs profesionala!
  Si mai ganditi-va ca romanii cu chef de munca si cu un loc de munca nu vor avea sansa pe care ati avut-o dvs, aceea de a se bucura de pensie de la statul roman!
  9
  2
  Raportează
 • postat de MIHAIL
  Miercuri, 15 Mai 2013 23:16
  Domnule Profesor,respect pentru tot ceea ce ati facut in viata ,dar, imi permit sa nu fiu de acord cu dumneavoastra cand afirmati la general ca romanii nu au chef de munca;SA FIE PLATITI CORECT DUPA MUNCA DESFASURATA OAMENII SI ATUNCI SA VEDETOI LA TOTI CHEF DE MUNCA!Cu burta goala nu prea este si chef de munca ,sunt sigiur de acest lucru!MAI BINE V-ATI OCUPA MAI DEPARTE DE MUNCA DUMNEAVOASTRA SI ATI LASA ALTORA ,MAI COMPETENTI IN STUDIUL MORAVURILOR SOCIETATII ,CONSIDERATIILE PRIVIND APETITUL ROMANILOR PENTRU MUNCA!SA FITI SANATOS !
  2
  4
  Raportează
 • postat de cobra-galati
  Miercuri, 15 Mai 2013 21:06
  Sper ca te referi la acele doua uscaturi care sint si in padurile germane,franceze,etc,la interlopi,politicieni si functionari corupti,eventual la rromi si nu la natiunea romana in general!Altfel ar trebui sa iti ceri scuze intregii natiuni ce e asemeni unui spic de griu cu rodul incarcat in virf dar supt de palamidele ce cresc in jur -asta ca sa ma exprim in stilul meseriei tale de profesor biologie!Ai fost profesor poate bun dar nu iti permit sa generalizezi indiferent de vocatia ta.Cind totul in jur se prabuseste tu te gasesti sa acuzi romanii ca nu vor sa munceasca si nu pe cei care distrug locurile de munca!Ai dreptul sa acuzi in schimb romanii ca nu stiu sa isi strige nedreptatile,ca nu sint solidari,si sint indiferenti de toate astea ai dreptul sa ii acuzi.Munca in general nu este numai la umbra catedrei e in locuri unde daca ai fi lucrat poate azi nu mai apucai sa graiesti cea ce un inconstient ziarist le-a transpus in articol!
  1
  3
  Raportează
 • postat de Krista
  Miercuri, 15 Mai 2013 17:45
  Da....Domnule profesor ....Jos palaria ! Ma bucur ca dumnealui mai are putere sa mai invete si pe altii arta anatomiei, virusologiei si embriologiei avand in vedere ca preda la.....apropo stimabilă Autor: Angela Ribinciuc....Scoala Postliceala sanitara "Sf. Vasile cel Mare"...acesta este numele corect al scolii nu "Şcoala Postliceală Sanitară „Vasile cel Mare”" (sa te informezi mai corect pe viitor).
  Vorbesc din perspectiva unui fost elev. Eu am terminat in 2007 la Scoala Postliceală Sanitara "Sf. Vasile cel Mare" si din cate se pare dansul inca mai predă la aceasta scoala de unde am invatat multe lucruri care imi sunt utile in meseria pe care o practic. Ce a trecut timpul cred ca sunt mai bine de 7 ani de cand predă dânsul la această şcoală.
  Multa sanatate domnule profesor !!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Carmen
  Miercuri, 15 Mai 2013 16:46
  ...am 53 de ani si-mi aduc aminte si acuma de un 9 luat in clasa a IX, pentru ca, descriid sistemul digestiv la crocodil n-am remarcat ca e primul reptilian care are... buze! Va admir si va respect enorm, Domnule Profesor! Ca dumneavoastra mai rar! Sa fiti sanatos si sa va bucurati de paduri pana la capat!
  ...cat despre lipsa de chef de munca si de patriotism a generatiei tinere, asta e un subiect dureros pe care, poate ar trebui sa-l dezvoltam in alt context... eu am doi copii (fiica-mea a terminat tot LVA-ul) foarte buni, muncitori si care n-au plecat din tara in speranta ca vor reusi sa schimbe si aici ceva (deci si patrioti) si care rezista cu mare greutate... cred ca, in toate generatiile au existat copii buni si loaze... iar inglobarea tuturor in aceeasi matrita nu poate aduce nimic bun... suntem, fiecare dintre noi, niste unicate...
  ...oricum, pentru Dumneavoastra, Domnule Profesor doar urari de bine!
  0
  4
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 15 Mai 2013 15:45
  ....si apropo e prima oara cand il vad zambind...
  0
  2
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 15 Mai 2013 15:42
  am fost elevul dansului acum 32 de ani mare caracter sever dar corect !
  0
  1
  Raportează
 • postat de Mircea cel Mare
  Miercuri, 15 Mai 2013 15:27
  sigur ca daaaa!!!!!
  ...dansul alaturi de tov. DUMA VASILE cel de Mate & Mate Aplecate sunt doua modele autentice 100% "tip LVA"
  pentru generatiile viitoare...
  Puah!!!...si ne mai miram de ce suntem unde suntem acum.

  Acum sa facem loc injuraturilor mioritice ale fan-ilor si fane-lor acestor modele de viata:
  deci.....
  3
  0
  Raportează
 • postat de miki
  Miercuri, 15 Mai 2013 15:17
  Domnule Profesor, respect! Am terminat LVA, am studiat cu Domnia Voastra, fratele meu la fel...
  Si @Eu - DAAAAA!!! asa era!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALG
  Miercuri, 15 Mai 2013 15:10
  Tovarasu' profesor e jalnic...si trist...iar musculitele de otet zboara tot mai bezmetic sub occipital...Manechinul cu organe interne din acel laborator avea in dânsul mult mai multa caldura omeneasca decat sinistrul rece de la catedra cu vorbele-i ragusite aruncate in aer spasmotic...

  "...şi atunci veneam să-i ascult la atelier. Aşa prindeau dragoste faţă de materia pe care o predam."

  e uluitoare gandirea...
  dar trebuia sa fii sarit ca el sa-ti placa materia aceea...pe langa care CSP-ul era un deliciu rafinat !

  Acum sa steptam si parerea lu' Nea Turturica privind incalizrea globala si criza morala generala...
  5
  2
  Raportează
 • postat de poiana-albinelor
  Miercuri, 15 Mai 2013 15:09
  De la noi domnul profesor Novac cumpara miere de albine naturala. Intodeauna il asteptam cu placere.
  1
  0
  Raportează
 • postat de cineva
  Miercuri, 15 Mai 2013 14:43
  Tot respectul pentru domnul profesor.O singura intrebare am pentru domnia sa.Daca s-ar fi nascut acum 25-30 de ani intr-o Romanie bolnava ce nu poate oferi mai nimic,nu poate garanta nimic,nu vrea si nu poate sa-si respecte cetatenii,locurile de munca sunt putine si prost platite,ce putea domnia sa sa faca.
  0
  5
  Raportează
 • postat de anda
  Miercuri, 15 Mai 2013 14:40
  In zilele astea in care crimele, camatarii, divorturile mondene ocupa "loc de cinste" in mass media, am citit cu o deosebita bucurie acest articol. Astfel de oameni ar trebui sa fie modele pentru foarte multi dintre noi..... Stand in preajma lor descoperim sensul notiunilor de verticalitate, onoare, cinste, profesionalism, demnitate.......
  L-am avut diriginte pe dl. profesor si, chiar daca biologia nu a fost materia mea preferata, dansul a fost si este un OM in fata caruia pot spune cu tot sufletul "Jos palaria" !
  Multa multa sanatate va doresc domnule profesor !
  0
  5
  Raportează
 • postat de casimic
  Miercuri, 15 Mai 2013 12:38
  Multa sanatate si putere, domnule profesor!
  Am fost colegi de catedra cativa ani iar acum suntem colegi de profesie . Am admirat mereu tineretea mintii si puterea dumneavoastra. Am invatat atat de multe si m-am bucurat mereu cand am putut sa asist la ore si sa fur din talentul dumneavoastra, cel de pedagog innascut.
  0
  2
  Raportează
 • postat de un medic
  Miercuri, 15 Mai 2013 10:53
  Toata dragostea si tot respectul pentru d-l profesor.Cine dorea sa invete biologie sau anatomie,ca in cazul meu,o putea face mult mai usor datorita talentului pedagogic al dinsului.Stia sa extraga esenta lucrurilor din orice lectie care parea mai greoaie.Un OM cu un caracter deosebit.Ani multi si sanatate domnule PROFESOR.
  0
  3
  Raportează
 • postat de nouatigaraelectronica
  Miercuri, 15 Mai 2013 09:55
  am vazut cum lucreaza italianul (mai ales cel din nordul Italiei) si neamtul, iar domnul profesor are mare dreptate, la marea majoritate a romanilor ajunge sa intorci capul ca sa inceapa sa frece menta si e necesar sa repati de nspe mii de ori acelasi lucru angajatului pentru o activitate banala...In general ne laudam de cat de bine reusim sa-i prostim pe ceilati, de cat de smecher si inventiv e romanul, iar teribilismul e in floare.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Harnicul din tinerete ,prin piata la batranete.(cu sacosa)
  Miercuri, 15 Mai 2013 09:54
  Longevivii sunt persoane de exceptie cu un metabolism aproape perfect, la concurenta cu un mediu de viata sanatos . Nu la fel se poate vorbi despre persoanele varstnice care au "tinerit" prin padurea de furnale ale tarii, sau prin vagaunele pline de praf ale subsolului. Doamne-ajuta!
  0
  0
  Raportează
 • postat de xyz
  Miercuri, 15 Mai 2013 09:33
  Asa este! La cat de mult este respectata munca la romani, cum sa nu iti piara tot cheful?
  1
  3
  Raportează
 • postat de Eu
  Miercuri, 15 Mai 2013 09:24
  Aha ... si atentie: "Sase vine Mortu' !" ... prietenii stiu despre ce e vorba.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Eu
  Miercuri, 15 Mai 2013 09:20
  Respect domnul profesor! Sunt unul dintre elevii pe care ii alergati prin atelierele scolare, prin interprinderi in perioada de practica si chiar prin Modern sa ii ascultati si sa le puneti nota la biologie!!! Ati fost singurul profesor care a pus nota 2 langa 10 fara remuscari. Imi aduc si acum aminte cu placere de acea perioada ... poate si datorita LVA-ului!
  Aurelia, ciocul mic ca habar nu ai despre ce vorbesti! Ati mentine mintea antrenata si la varsta inaintata amana cat mai mult instalafrea alzheimerului, boala batranetii.
  Va doresc ani multi si sanatosi si poate ne revedem la intalnirea de peste ani la LVA!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Miercuri, 15 Mai 2013 09:16
  Mereu va fi diferenta asta intre generatii: pe vremea mea era altfel, profesorii erau altfel, copiii se jucau altfel, samd. Asta cu lipsa chefului de munca e o prostie de care trebuie sa scapam repede. Romanul munceste cu acelasi chef precum germanul, norvegianul sau italianul. Ba poate mai cu chef... Trist e insa ca patriotismul, national sau local, s-a pierdut, cel putin in Galati.
  1
  1
  Raportează
 • postat de AURELIA
  Miercuri, 15 Mai 2013 08:40
  domnule profesor, cu tot respectul pentru varsta dumeavoastra, dar sunteti depasit, defectul cel mai mare al romailor este ca ACCEPTA SA MUNCESCA PE ANI PUTINI, că isi vand forta de munca pe sume care nu-i acopera minimul de necesitati, !
  4
  0
  Raportează
 • postat de CAMELIA NENU
  Miercuri, 15 Mai 2013 08:24
  RESPECTUL NOSTRU DOMNULE PROFESOR!
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.