Masterat de nutriţie la Universitatea "Dunărea de Jos", unic în ţară

Masterat de nutriţie la Universitatea "Dunărea de Jos", unic în ţară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Absolvenţii de medicină, biologie sau chimie alimentară pot alege, din toamnă, un master unic în ţară, la Universitatea „Dunărea de Jos”. Masteratul de nutriţie, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, va fi realizat în colaborare cu Facultatea de Medicină şi Farmacie. Prof. dr. ing. Camelia Vizireanu, directorul Departamentului Ştiinţa Alimentelor, Ingineria Alimentelor şi Biotehnologii Aplicate, a explicat că, deşi la universităţile din vestul ţării mai sunt două programe asemănătoare, niciunul nu este în învăţământul tehnic, pe Alimentaţie şi Industrie Alimentară. Masterul de la Galaţi va avea o abordare interdisciplinară, fiind o îmbinare între domeniul tehnic (pondere 60 la sută) şi medicină.
Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, prof. univ. dr. Petru Alexe, spune că există cerere pentru astfel de specialişti: „Absolvenţii pot acoperi sectorul alimentar pornind de la creşă şi până la turism şi sport, sau îşi pot deschide cabinete proprii”. Iniţiatorii masterului trebuie însă să facă demersuri pentru ca meseriile de nutriţionist sau dietetician administrativ să fie introduse în Codul Ocupaţiilor din România.
Masterul la zi, de patru semestre, va scoate la concurs 50 de locuri. Admiterea va consta într-un un test-interviu de cunoştinţe din domeniu şi prezentarea unei teme de cercetare.

Citit 8426 ori Ultima modificare Marți, 04 Iunie 2013 17:57

13 comentarii

 • postat de Elena
  Sâmbătă, 17 August 2013 18:58
  79.119.100.***
  Un articol de toata jena! Stilul este caracteristic jurnalistilor de noua generatie, scris fara documentare serioasa si astfel, dezinformand cititorii. La Facultatea de Biologie si Geologie din cadrul Universitatii babes-Bolyai din Cluj-Napoca functioneaza de 4 ani un masterat se Stiintele nutritiei. Absolventii primelor promotii au obtinut deja avizele de libera practica si profeseaza in propriile cabinete. Rusine autoarei acestui articol!
  0
  0
  Raportează
 • postat de JOJO
  Joi, 06 Iunie 2013 12:01
  Bai fratilor, aceasta Facultate denumita si "CHIMIE FALIMENTARA" nu stie ce sa mai faca ca sa atraga studentii! Faptul ca proaspetii absolventi fie ei de master sau doar de facultate nu gasesc joburi deloc pe acest domeniu este un semn foarte mare de intrebare la ce iti poate folosi aceasta facultate!?
  Sunt convins ca este la fel un master facut degeba,ca sa mai ia ei niste bani de la stat sau de la studenti... indiferent cat de mult are nevoie tara asta de nutritionisti aceasta facultate incepe sa fie sub facultatea de mecanica care culmea s-a mai ridicat in ultimii ani!
  Si in ca ceva, eu am terminat aici si facultate si master (imi pare rau dar e alegerea mea,asta e)si pot spune ca din moment ce unul care se considera profesor de nutritie arata ca un om obez de zici ca mananca numai fast food, cum sa cred eu tot ce zice in cursurile pe care le preda! Pai sa fie un exemplu sa vad si eu ca are efect ce preda acoolo..nu doar teorie...ca in tara asta in loc sa se puna accent pe practica, se "profeseaza" aceasta teorie de mama focului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ciprian
  Joi, 06 Iunie 2013 11:53
  Din pacate nu vorbesc in necunostinta de cauza.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Rodica Segal
  Joi, 06 Iunie 2013 11:50
  Comentariile acestui articol ma determina sa intervin cu catava precizari. Existenta unui masterat in nutritie la scoala superioara de industrie alimentara galateana este rezultatul acumularilor , in domeniu, ale facultatii. Nutritia exista in planul de invatamant al Facultatii de Stiinta si Ingineria alimentelor de peste 40 ani cu o pondere care depaseste pregatirea similara in facultatile de medicina. Exista o experienta remarcabila in cercetare si publicatii recunoscuta in toata tara. Publicatiile de nutritie nascute la facultatea din Galati reprezinta lucrari de referinta pentru toate specializarile de nutritie existente la facultatile de medicina din Cluj, Tg; Mures sau Timisoara. Pentru a te pregati in nutritie trebuie mai intai sa cunosti foarte bine alimentul. La care trebuie adaugate cunostinte referitoare la ce se intampla cu alimentul in organism, aspect asigurat de . componenta medicala a masteratului. Am facut aceasta interventie convinsa ca toate comentariile negative la acest articol au fost facute din necunoastere si nu din alte considerente .
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ciprian
  Joi, 06 Iunie 2013 11:26
  De ce ar fi grozav un tip care vorbeste despre boala celiaca, dar include orice tip de fruct ( sa vorbim despre calea pe care fructoza se stocheaza direct sub forma de trigliceride? Si cerealele, fie ele si integrale, uitand de continutul de gluten, alaturi de paste, ca fiind anti inflamatoare? E vorba de Weiss, de care recunosc nu stiam, dar se pare ca n-am pierdut mare lucru. isi vinde suplimentele la niste preturi exorbitante.
  Pollan stie mult mai bine despre cine vorbeste.
  Ma gandesc cu groaza la o doctorita diabetolog din Galati, care sustine ca singura sursa de energie a creierului este glucoza...
  0
  0
  Raportează
 • postat de somer
  Miercuri, 05 Iunie 2013 23:24
  Cred ca problema de fond esta ca fosta mandrie a invatamantului superior galatean va fi inghitita prin fuziune cu medicina nutritionista, care se va putea muta astfel cu intreg cartierul general in polul universitar de peste drum de Catedrala. Un scop nobil pana la urma, pentru a nu mai obliga studentii sa faca naveta dintr-un capat in altul al orasului intre Puskin si Cozamin.
  Dupa ce la inceputul anilor 90 cu largul concurs al conducerii de la industrie alimentara sau a reprezentantilor acestora in rectorat, economicul a acaparat sediul fostei scoli de cadre de partid din Garii, sportul a ocupat aproape tot sediul din Carnabel, chiar si metalurgia a primit spatiile fostei statii pilot de biscuiti, se pare ca acum medicinistii se lupta pentru un loc "la sosea" sub conducerea proaspatului ex-deputat "incompatibil" de Aviatiei sprijinit din umbra de poetul nepereche din fruntea CJ.
  Nici nu ar fi de mirare sa reuseasca, atat vreme cat Bachus a fost si le este in continuare sursa de inspiratie a majoritatii incompetentilor din conducerea de la industrie alimentara.
  Din pacate viata merge inainte ! Tot inainte...
  0
  0
  Raportează
 • postat de oarecare
  Miercuri, 05 Iunie 2013 22:49
  cei*
  0
  0
  Raportează
 • postat de oarecare
  Miercuri, 05 Iunie 2013 22:48
  na ca ai avut prilejul sa mentionezi chestia asta...noroc de articol...
  daca eu sunt masterand la arhitectura, asta nu inseamna ca ar trebui sa stiu cine a fost Joseph Strauss.

  Sunt mii de nutritionisti in intreaga lume, unul mai bun ca celalalt, de ce tocmai cel mentionat de tine ? doar fiindca i-ai tradus o carte ? de ce nu Michael Pollan sau Andrew Weil ?!?!?

  astept raspuns doar daca stii cine-s ce-i mentionati de mine, fara sa cauti pe Google.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ciprian
  Miercuri, 05 Iunie 2013 21:03
  Intamplarea face sa fi tradus una dintre cartile lui...
  0
  0
  Raportează
 • postat de oarecare
  Miercuri, 05 Iunie 2013 20:13
  Ciprian: ti-ai cumparat hartie igienica intiparita cu nume de personalitati ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ciprian
  Miercuri, 05 Iunie 2013 14:19
  Cand masteranzii vor sti cine e Lyle McDonald fara sa caute cu Google, atunci sa aiba dreptul la asa titulatura...
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru Herman
  Miercuri, 05 Iunie 2013 14:00
  Cine esti tu Herman sa nu-ti placa femeile cu forme rubensiene ? Ce au in comun cartile despre balene ucigase cu nutritia ?
  Daca doreai sa dai un sfat folositor, mai bine le recomandai studentilor sa se inscrie pe forum la slabute.ro si sa faca masteratul online.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alias Herman Melville
  Miercuri, 05 Iunie 2013 13:33
  Directoarea mentionata in articol ar trebui sa fie prima care trebuie sa participe la toate cursurile acestui masterat la "silueta" care o are.
  Personal, nu vad cum specialistii in procesarea alimentelor (printre care si utilizarea E-urilor) ar fi cei mai potriviti sa instruiasca pe altii sa promoveze o nutritie sanatoasa bazata pe produse naturale sau cu procesare minima.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.