Tabără naţională de istorie, organizată la Gârboavele, mutată şi amânată
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Tabără naţională de istorie, organizată la Gârboavele, mutată şi amânată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Direcţia de Tineret cere de şase ani finanţare pentru o astfel de tabără * Anul acesta a primit fonduri, dar nu a reuşit să atragă participanţi


Deşi, mâine, la Galaţi ar fi trebuit să sosească, în tabără la Gârboavele, elevi din toată ţara, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS) Galaţi a fost nevoită să o mute la oraş şi apoi să o şi amâne, pentru o dată necunoscută. Explicaţia oferită de conducerea direcţiei a fost, pe de o parte, lupsa condiţiilor de la Gârboavele, iar de cealaltă parte, lipsa participanţilor direct interesaţi de ... istorie. 

„Elevii nu s-au încadrat în condiţii”

Pentru prima dată în ultimii şase ani, de când DJTS Galaţi cere fonduri pentru o tabără naţională, Ministerul Tineretului şi Sportului a aprobat, anul acesta, solicitarea pentru organizarea taberei „Turismul gălăţean, între fascinaţia naturii şi monumentele creştine”, în perioada 22 – 28 august. La acest tip de tabere, elevii participă gratuit, costurile, cu excepţia transportului, fiind subvenţionate de stat. Cu toate acestea, doar 15 elevi s-au înscris, majoritatea fiind tot din judeţul Galaţi şi doar câte unul, doi sau trei din Buzău, Vrancea, Dâmboviţa, Constanţa, după cum am aflat de la DJTS.

Nici aceştia însă nu au putut demonstra că sunt pasionaţi de istorie, aşa că s-a decis amânarea organizării taberei, pentru o dată necunoscută. „Noi am fi putut organiza tabăra cu elevii deja înscrişi, dar numai dacă ar fi îndeplinit condiţiile, adică dacă ne-ar fi demonstrat, prin diplome sau alte documente, că sunt interesaţi de istorie. Sperăm să ne trimită aceste documente, astfel încât să organizăm tabăra până la începutul anului şcolar (16 septembrie, n.r.)”, declară directoarea DJTS Galaţi, Anamaria Vasiliu.

În oraş, la Hotel „Sport”

Explicaţiile acesteia pentru lipsa de interes a elevilor nu stau însă în picioare. Un punct în minus pentru tabăra naţională de la Galaţi este locul de cazare. Conducerea DJTS a schimbat locul de cazare, stabilit iniţial în mijlocul naturii, la vila din Pădurea Gârboavele, cu Hotelul „Sport” din centrul oraşului. „Vila este renovată, dar exteriorul lasă de dorit, nu-i puteam primi aşa pe tineri. Noi speram să primim bani pentru lucrări la exterior, dar nu s-a întâmplat aşa. Ca urmare, am primit aprobare să schimbăm locul de cazare”, susţine Vasiliu, resemnată cu gândul că un judeţ „care nu e nici la munte, nici la mare” oricum nu va atrage muşterii.

Proiect de 69 de puncte din maxim 83

În final, vina pentru faptul că tabăra nu e căutată ar avea-o tocmai elevii, care, în opinia sa, nu sunt interesaţi de istorie. Programul taberei, realizat de un cadru didactic gălăţean, Sorin Langu, fost inspector şcolar de specialitate, este destul de bine cotat, obţinând 69 de puncte în clasamentul taberelor naţionale finanţate anul acesta de minister. Într-un parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie, elevii sunt invitaţi la o serie de cursuri şi activităţi, pentru a-şi însuşi noţiuni despre civilizaţia daco-romană. Excursiile, cu opriri la situl de la Barboşi, la Biserica Precista, dar şi în mai multe puncte de interes istoric din Dobrogea, ar susţine, în practică, informaţiile aflate de la profesori.

Promovare, ioc!

Deşi nu e singura tabără naţională de istorie organizată în această vară (alte trei fiind, toate, la Hunedoara), este singura din zona de sud-est a ţării. Conducerea DJTS Galaţi susţine că a urmat paşii obişnuiţi pentru promovare, trimiţând oferta la celelalte direcţii de tineret, care au înaintat-o inspectoratelor şcolare. „Poate în alte judeţe s-au cerut de la minister şi bani pentru promovare, noi nu am cerut”, declară Vasiliu, susţinând că tabăra va fi organiză şi că nu există riscul ca cei aproximativ 12.000 de lei aprobaţi de minister pentru tabără să nu mai ajungă deloc la Galaţi.

Citit 3109 ori Ultima modificare Marți, 20 August 2013 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.