Cum pot pierde absolvenţii indemnizaţia de şomaj: Termene care trebuie respectate

Cum pot pierde absolvenţii indemnizaţia de şomaj: Termene care trebuie respectate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă v-aţi încheiat situaţia şcolară abia în august sau veţi susţine restanţele la facultate în septembrie, iar apoi nu găsiţi de lucru, trebuie să ştiţi că puteţi primi o indemnizaţie de şomaj. Asta numai cu condiţia să nu vă înscrieţi la altă formă de studii şi să vă înregistraţi, în termen de 60 de zile de la absolvire, la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

Pentru înregistrarea la AJOFM sunt necesare copia după cartea de identitate, adeverinţă de la medicul de familie că sunteţi apt de muncă şi act sau adeverinţă de absolvire a formei de învăţământ, în original şi copie.

Dacă nu vă înregistraţi la AJOFM în 60 de zile de la terminarea studiilor, nu mai aveţi dreptul să solicitaţi indemnizaţia de şomaj, atrage atenţia directorul agenţiei, Cezar Năstase.

În funcţie de forma de învăţământ urmată, data de absolvire este diferită. „Instituţiile de învăţământ respectă o legislaţie care prevede clar la ce dată se încheie studiile. De exemplu, în vară, liceenii termină cursurile pe 31 mai, dar în cazul facultăţilor data poate diferi. Unii cred, în mod greşit, că data de absolvire e chiar data de eliberare a adeverinţei de la secretariat”, afirmă Cezar Năstase. De la purtătorul de cuvânt al Universităţii "Dunărea de Jos" am aflat că data de absolvire diferă de la absolvent la absolvent, pentru că aceasta este, de fapt, ultima zi a sesiunii de examene de la fiecare facultate în parte. Facultăţile au anunţat deja, oficial, la AJOFM care este această dată.

Odată înregistraţi la AJOFM, aveţi dreptul să solicitaţi indemnizaţia de şomaj în cel mult 12 luni de la data absolvirii. Aceasta se acordă o singură dată, timp de şase luni, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită, valoarea sa fiind de 250 de lei.

Citit 2206 ori Ultima modificare Marți, 03 Septembrie 2013 14:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.