Licee gălăţene în pericol de desfiinţare / Doar 11 elevi s-au înscris la fostul "Metalurgic"

Licee gălăţene în pericol de desfiinţare / Doar 11 elevi s-au înscris la fostul "Metalurgic"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* La Liceul de Marină abia s-a reuşit închegarea a două clase * Conducerea ISJ porneşte cu arcanul printre elevii care nu s-au înscris în clasa a IX-a


Două dintre liceele simbol ale Galaţiului, ambele cu o bază materială solidă, construită în timp, sunt în mare pericol să se desfiinţeze. Fostul „Metalurgic” şi Liceul de Marină, care aveau în alţi ani serii de sute de elevi, abia dacă vor reuşi anul acesta să încropească două clase.

Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” a adunat în toate cele trei etape de admitere din 2013 doar 11 absolvenţi de clasa a VIII-a, nici măcar numărul minim pentru înfiinţarea unei clase, ce să mai vorbim de trei, câte şi-a propus în planul de şcolarizare. Deşi a adunat în total 43 de candidaţi, Liceu Tehnologic de Marină este şi el departe de ceea ce şi-a propus - are doar o clasă şi jumătate, din cele patru înscrise în planul de şcolarizare.

De la 14 clase la niciuna

Statisticile de pe portalul admiterii computerizate arată că în 2005, după a doua etapă, ambele instituţii porneau în anul şcolar cu aproape 400 de elevi, ceea ce înseamnă aproximativ 14 clase. Pare incredibil ca instituţie ca „Metalurgicul” să se lupte acum pentru supravieţuire. Alături de prăbuşirea economiei Galaţiului, asistăm acum la stingerea din viaţă a unor instituţii de învăţământ impozante cu nici zece ani în urmă. Fostul „Metalurgic” şi-a pierdut o parte dintre clienţi din cauza asocierii cu declinul industriei siderurgice la Galaţi. Dacă pe platforma Combinatului erau, la vânzarea lui, 27.800 de angajaţi, acum s-a ajuns doar la sfert - 7.000. Cu toate că liceul şi-a schimbat specializările şi nu mai este de mult timp furnizorul forţei de muncă din Combinat, numele de „Metalurgic” s-a lipit ca o etichetă, aducându-i deservicii. Astfel, în 2006, la doar patru ani de la vânzarea platformei siderurgice gălăţene, numărul de elevi de la această instituţie de învăţământ scade drastic, cu aproape 50 la sută, liceul neprimind mai mult de 200 de absolvenţi de gimnaziu. În 2008-2009, a ajuns la numai aproximativ 100 de elevi înscrişi în clasa a IX-a, urmând ca, în 2011, în ciuda eforturilor de a reboteza instituţia şi de a o transforma în colegiu, numărul lor să se înjumătăţească iar, ajungându-se la 50. Titulatura de Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” nu a adus beneficii nici în următorii ani. Dimpotrivă. După etapa a doua de admitere din 2012, colegiul avea doar 32 de înscrişi, iar anul acesta, după aceeaşi etapă, candidaţii se puteau număra pe degetele de la o singură mână.

Reinventarea - singura soluţie

E clar că e necesară reînnoirea specializărilor liceului, în concordanţă cu ceea ce se cere acum pe piaţa muncii şi totuşi acest lucru s-a întâmplat doar vag în toţi aceşti ani în care pentru cei aflaţi la conducerea unităţii scăderea vertiginoasă a numărului de elevi ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă.

De şase zile, instituţia de învăţământ are un director nou - profesoara Silviana Ciupercă - detaşată de la Colegiul „Traian Vuia” (Auto) special pentru a ocupa această funcţie. Ne-a declarat că, împreună cu cadrele didactice, studiază problema şi caută soluţii: „Cred că principala problemă este faptul că nu s-a promovat suficient baza materială şi potenţialul cadrelor didactice de aici”, spune proaspăta directoare, susţinând optimistă că o clasă se va înfiinţa sigur anul acesta, pentru a nu fi puse în pericol slujbele cadrelor didactice din liceu. N-a precizat însă şi cum va face rost de elevi în plus.

„Trebuie aduşi cu arcanul!”

Conducerea ISJ declară că lucrează la identificarea celor peste 300 de elevi care au terminat clasa a VIII-a şi nu s-au înscris la liceu, pentru a-i aduce musai la şcoală: „Trebuie aduşi cu arcanul. Învăţământul este obligatoriu până la zece clase şi-i vom obliga pe părinţi să-i înscrie la liceu. Dacă nu vor de bună voie, vom lua legătura cu consiliile locale şi cu Direcţia pentru Protecţia Copilului”, spune inspectoarea generală Laura Marin. Aceasta crede că, pe termen lung, liceele vor fi nevoite să-şi diversifice paleta de specializări şi să-şi caute parteneri printre firmele care ar putea deveni potenţialii angajatori ai absolvenţilor, aşa cum se întâmplă acum la şcolile profesionale.

Reîntoarcerea la vechiul profil

Şi la Liceul Tehnologic de Marină se observă, în mare, cam aceeaşi situaţie, nu la fel de gravă, dar alarmantă. Dacă în 2005, după a doua etapă de repartiţie, instituţia de învăţământ număra 379 de elevi înscrişi, luni, după cea de-a treia etapă de anul acesta, erau doar 43, adică o clasă şi jumătate din cele patru propuse. Ieri, noua directoare, Gabriela Costea, ne-a spus că are deja 63 de elevi, suficienţi pentru două clase, o parte dintre ei înscriindu-se după încheierea admiterii. „Vom încerca să promovăm mai agresiv specializarea de marinar, cea care este de fapt tradiţia liceului. Vom face parteneriate cu firme străine pentru angajarea absolvenţilor noştri pe nave de croazieră. De-abia am reînfiinţat specializarea marinar şi iată că opt elevi au fost plecaţi în vara aceasta pe nave de croazieră pentru a face practică”, spune proaspăta directoare, detaşată de la Colegiul „D. Moţoc”.

Citit 7564 ori Ultima modificare Marți, 10 Septembrie 2013 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.