Bube-n cap de pe vremea comuniştilor/ Casa de Cultură a Studenţilor Galaţi costă doar un leu

Bube-n cap de pe vremea comuniştilor/ Casa de Cultură a Studenţilor Galaţi costă doar un leu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Jumătate din clădire şi terenul pe care sunt ridicate cele două corpuri ale instituţiei nu se află în patrimoniul nimănui şi nu sunt intabulate


Deşi, conform proiectului Legii Descentralizării, Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) Galaţi ar urma să treacă în administrarea Consiliului Local, instituţia trebuie să-şi rezolve întâi câteva probleme administrative. Ca să fie preluate de autorităţile locale, cele două corpuri de clădire ale CCS şi terenul pe care sunt ridicate ar trebui să se afle în administrarea autorităţii centrale, adică a Ministerului Tineretului şi Sportului. Momentan, doar una dintre clădiri are toate actele în regulă şi se află în patrimoniul ministerului.

Cât despre celălalt corp de clădire şi terenul de aproximativ 15.000 de metri pătraţi pe care sunt ridicate ambele construcţii, acestea nu sunt, practic, în proprietatea nimănui. Din cauza aceasta, ele nici nu sunt intabulate, clădirea aflându-se doar în evidenţele contabile, cu valoarea simbolică de 1 leu. Înainte de ’89 nu exista conceptul de domeniu public sau privat, iar situaţia s-a perpetuat până astăzi.

Într-adevăr, o primă încercare de rezolvare a acestei probleme a făcut-o, acum câţiva ani, fosta conducere, dar ministerul de resort nu a dat niciun răspuns privitor la solicitarea de luare în administrare. Luna aceasta, în urma unui audit la Casa de Cultură a Studenţilor, chiar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a emis către CCS o dispoziţie obligatorie de remediere a situaţiei.

Aşa cum am aflat de la directorul CCS Galaţi, Dorin Coteţ, într-o primă etapă se va solicita din nou Ministerului Tineretului şi Sportului preluarea terenului în patrimoniul său şi introducerea în inventarul centralizat. După această etapă, ministerul va trebui să dea terenul în administrarea CCS Galaţi, pentru ca instituţia să poată începe şi demersurile pentru intabulare. Aceeaşi procedură va fi reluată şi cu clădirea care nu e inventariată şi nici intabulată. Nimeni nu ştie cât vor dura procedurile, cert este că, deocamdată, doar o singură clădire dintre cele două ale CCS poate fi predată cu acte în regulă către administraţia locală.

Citit 1874 ori Ultima modificare Luni, 04 Noiembrie 2013 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.