Salariile profesorilor vin cu întârziere din cauza birocraţiei

Salariile profesorilor vin cu întârziere din cauza birocraţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din cauza unui ordin al Ministerului Finanţelor privind noile măsuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie şi pus în aplicare abia luna aceasta, zeci de mii de profesori din toată ţara îşi vor primi salariile cu întârziere de aproape o săptămână.
Inspectoarea generală Laura Marin s-a interesat care e situaţia la Galaţi: „Sunt comune în care profesorii ar fi trebuit să primească banii de pe data de 6 ianuarie, dar nu s-au făcut deocamdată plăţile. Din câte am înţeles, Ministerul Finanţelor a schimbat codurile IBAN, dar şi modul în care se fac ordinele de plată, acum fiind necesare mai multe hârtii. În plus, la noi salariile trebuie lucrate în Edusal, sistem coordonat de SIVECO. Din câte am înţeles, aceştia s-au apucat să adapteze programele conform noilor reglementări abia de miercuri, 8 ianuarie. Au fost câteva şcoli care şi-au făcut ordinele de plată scrise de mână, care şi-au primit salariile. Ni s-a promis că situaţia se va reglementa cât mai repede ca oamenii să-şi primească banii”, ne-a declarat Laura Marin.
Aceasta susţine că dascălii din municipiul Galaţi ar putea primi salariile la timp, având în vedere că zilele de plată sunt pe 12 şi 13 ianuarie, până atunci fiind suficient timp să se rezolve problemele birocratice.
Preşedintele executiv al SIP, Lidia Antoniu susţine că situaţia nu este una normală şi că ar fi trebuit să se ia măsuri din timp ca oamenii să-şi primească banii la data cuvenită: „În conformitate cu Codul Muncii, cei sunt vinovaţi de întârzierea salariilor cu trei zile sunt pasibili de sancţiune. Deci cei vinovaţi ar trebui să fie sancţionaţi!”.

Citit 2517 ori Ultima modificare Joi, 09 Ianuarie 2014 17:22

9 comentarii

 • postat de Educaţia - preşedinte
  Luni, 13 Ianuarie 2014 21:40
  89.137.139.***
  @Angela Market, dragă, ţăranul român are o vorbă: asta pune carul înaintea boilor. Filosofic se spune: asta pune efectele înaintea cauzei. Reţine: nu accept, nu tolerez practici ca ale profesoarei de la Şcoala 10 din Bucureşti, nici mita la bacalaureat sau la alte examene. Dar fiind furate până la piele, ca să supravieţuiască sau să fie în pas cu lumea, unele cadre didactice s-au pretat la nişte forme ocolite, rafinate şi mai dure de cerşetorie. Mizilicuri! Profesoara de la Şcoala 10 a fost dată afară din învăţământ pentru 200 de lei sau pentru 500 de lei dar cel care a furat întreaga flotă românească ce a păţit? Cei care au distrus toată economia românească contra unor comisioane de sute de mii de euro ce au păţit? Si-apoi, cred că mai vinovaţi sunt părinţii care vin cu diverse "atenţii" la profesori ca să-şi scape odraslele de repetenţie sau de corigenţie.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Angela Market
  Luni, 13 Ianuarie 2014 18:57
  5.13.145.***
  Dar cu bisnita prin cancelarie cum stam? Chiloti,sutiene,tinichele si argintaraie,Avon,Oriflame,asigurari de toate felurile,pana la tuica de tara,vin oua,lapte,curcani,gaini, samd. Astea nu-i asa ca sa fie claca mai frumoasa si viata in invatamant mai usoara.Bisnita nu e evaziune fiscala precum meditatiile si nici spaga de pe pe taramul statului. Nuuuuu.. E cum vreti voi sa o numiti.
  4
  4
  Raportează
 • postat de Educaţia - preşedinte
  Luni, 13 Ianuarie 2014 18:07
  89.137.139.***
  @Liliana, întrebarea ta nu prezintă nici un grad de dificultate. Trăim în secolul în care împrumuturile aruncă ţările în starea de colonii iar persoanele în starea de sclavi. De fapt, e cam al III-a secol consecutiv care are asemenea caracteristici. Apropiindu-ne însă de subiect: salariatul prestează munca; angajatorul trebuie să-l plătească pe salariat, direct. Cu ce drept se interpune banca în relaţia de muncă? La bancă se duce salariatul numai dacă vrea. Iar cu ultima afirmaţie, cam ai dreptate: la dobânzile percepute de bănci, la jaful pe care-l practică băncile, "FEMEILE DE SERVICIU,PAZNICII SI CHIAR PROFESORII NU AU NICI UN MOTIV SA MEARGA LA BACOMAT" (LA BANCĂ).
  1
  3
  Raportează
 • postat de Liliana
  Luni, 13 Ianuarie 2014 13:47
  5.13.199.***
  Cati pot sa renunte la carduri in conditiile care mai toti au descoperiri de cont,imprumuturi iar unii isi achita facturile cu ele? In ce secol traim "Educatia"? Iar titlul articolului este cu iz tendentios de manipulare. Titlul corect ar fi"FEMEILE DE SERVICIU,PAZNICII SI CHIAR PROFESORII NU AU NICI UN MOTIV SA MEARGA LA BACOMAT"
  2
  2
  Raportează
 • postat de Educaţia - preşedinte
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 21:46
  89.137.139.***
  Gurile rele spun ca aceste noi reguli privind calcularea salariilor din învăţământ sunt pentru ca băncile să obţină cât mai mult profit. Cum? Pe card se reţine comision pentru intrarea fiecărei sume. În loc de o sumă, vor intra 2-3-4 sau chiar 5 sume pentru cadrele didactice care predau la mai multe cicluri de învăţământ în aceeaşi şcoală. Deja o astfel de ciupeală există de când cadrele didactice care au norma de predare la mai mulţi "angajatori" primesc salariu de la fiecare "angajator". Dacă stau strâmb şi mă gândesc bine, angajatorul ar trebui să fie unul singur: comunitatea locală prin Consiliul Local, învăţământul prestând un serviciu de educare a copiilor comunităţii locale. Soluţia: să ne unim şi să renunţăm la carduri.
  2
  9
  Raportează
 • postat de Educaţia@gmail.com
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 09:59
  86.127.211.***
  Domnule sau doamnă @"Eu", profesorii nu sunt singurii bugetari dar măsurile recente luate de M.F.P. sunt numai în legătură cu personalul din învăţământ şi cu pensionarii. Punerea la colţ a sindicatelor din învăţământ a fost exclusiv pentru sindicatele din învăţământul preuniversitar în perioada octombrie 2011-mai 2012. S-a urmărit ruperea salariaţilor din învăţământul preuniversitar de sindicate pentru ca să nu mai fie cine să urmărească respectarea legislaţiei în domeniul învăţământului. Apoi, dacă d-na R.A.P. care realizează această rubrică este mai activă, i se poate imputa acest lucru? Să auzim (şi) de bine!
  3
  7
  Raportează
 • postat de Eu
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 09:17
  5.13.168.***
  Profesorii sunt singurii bugetari? Mai sunt si altii! Una doua........numai despre profesori se vorbeste. Saracii de ei.
  11
  4
  Raportează
 • postat de Educaţia - preşedinte
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 07:09
  89.137.139.***
  1) Şi în Galaţi sunt instituţii şcolare în care termenul de plată a salariilor era până la data de 09.01. şi nu s-au plătit.
  2) Cine nu ştie că C.C.M. şi Codul muncii se respectă numai când e vorba de drepturile angajatorului? 60% din şcolile din judeţul Galaţi au C.C.M. Sunt curios să ştiu dacă este măcar o singură instituţie şcolară în care s-a acordat măcar un singur drept bănesc prevăzut exclusiv în C.C.M.
  3) Ceea ce a făcut acum M.F.P. este încă o dovadă a dragostei nemărginite pe care ne-o poartă această componentă a guvernului. F.S.L.I. a reacţionat oficial, în scris, dar cu prudenţă (şi amabilitate!) pentru că iar ne pune M.F.P. la colţ şi sar în aer speranţele că se vor mai plăti, aşa cum sunt eşalonate, obligaţiile din sentinţele judecătoreşti.
  2
  4
  Raportează
 • postat de jag
  Vineri, 10 Ianuarie 2014 01:23
  5.13.230.***
  Antoniule, ia, ia tu un metru si masoara din timp, daca Laura are competente pe asa ceva. Mai ieri spuneai, ca te-ai judecat pentru salarii ,diferente pe care statul prin reprezentantii lui, nu au vrut sa le acorde la timp si cine este pedepsit??
  BOC asezat primare, pentru ca rumanul este uituc, si as putea sa ma jignesc cam o juma de ora , cat de pro st sunt.
  Si mai intreaba si tu pe presedintele mare, fondator de SIP Ciosu, ce sa spui, te ia gura avans
  3
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.